MotoNews.pl

Twardy hamulec.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie czy u was tez tak ciezko chodzi hamulec, wymianialem ostatni jakis miesiac temu tarcze i klocki i bylem na przegladzie i niby wszystko ok, ale strasznie twardy jest i z dnia na dzien jest gorzej, czy to plyn?

mam to samo od jakiegoś czasu...niby wszystko OK ale jednak niepokoi mnie to

Bardzo możliwe ze płyn, jesli jest juz stary i nie był zmieniany! Albo pompa juz pada!

Możliwe, że po wymianie tarcz i klocków pedał hamulca jest trochę "wyższy"i skok nieco krutszy, co w rezultacie daje wrażenie, że hamulec jest twardy.Jeśli skuteczność hamowania jest ok to nie ma co się czepiać płynu
Pozdro

no wlasnie hamuje coraz gorzej mam nawet problemy zeby zapiszczal, skok jest minimalny

Ja mialem u siebie w mk3 tak z dnia na dzien twardniał w koncu działał tak jak bez wspomagania. I serwo musiałem wymienic

a jak sprawdzic czy to serwo

Cytat:
2006-10-25 08:26:03, Nagara pisze:
mam pytanie czy u was tez tak ciezko chodzi hamulec, wymianialem ostatni jakis miesiac temu tarcze i klocki i bylem na przegladzie i niby wszystko ok, ale strasznie twardy jest i z dnia na dzien jest gorzej, czy to plyn?

Nie. zapieczone tłoczki w zaciskach i nie ma siły ich wypchnąć. Dodatkowo to samo może być z tyłu w tłoczkach.

To ze wymieniali tarcze i klocki, to o niczym nie swiadczy. zapewne tłoczki tylko wcisneli i to wszystko. Bardzo mozliwe, ze ktos napchał w nie smaru do łozysk albo grafitowego i smar wysechl zapiekajac tłoczki.

Cytat:
2006-10-25 17:43:04, Nagara pisze:
a jak sprawdzic czy to serwo

to bardzo proste: na wyłączonym silniku podpompuj pedałem hamulec trzymając na pedale załacz silnik jesli pedał obnizy sie znaczy servo jest OK.

wszystko gra, bylem u mechaniora, serwo ok, zapiekły się takie tulejki trzymajace od spodu caly hamulec i trzba bylo je grzac palnikiem zeby puscily a potem szlifowac, teraz wszystko chodzi jak nowe

wielkie dzieki za pomoc

no i gowno, nic nie gra, nadal jest twardy, bylo dobrze przez pol dnia, serwo dziala, wszystko chodzi i nic sie nie haczy, o co chodzi????, plyn??

A może nieśmiertelne elastyczne przewody hamulcowe?