W 124 230E pytanie o automat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie o zakres pracy poszczególnych biegów. Wydaje mi się, że cały czas, nawet przy większych prędkościach mam trzeci bieg. Kiedy powinien się włączyć czwarty. Dodam, że przy 100km/h mam ok. 3 tys obr - pozornie obroty pasują na bieg czwary, ale nie słyszę podczas przyspieszania zmiany na 4. Olej jest wymieniony. Prosze o pomoc! Pozdrawiam! Krzysztof

Moze masz po prostu skrzynie 3-biegowa i trojka jest taka dluga (osiagasz na niej V-max)??? Kiedys juz slyszalem o tym. Ja mam tez 230 E tylko ze skrzynia manualna i na 4. biegu przy 3 tys obr. mam ok. 108 km/h. Poza tym na liczniku masz pomaranczowe kreseczki z liczba biegow, ktore pokazuja ile mozesz jechac maksymalnie na danym biegu. Kreseczki nie ma tylko ostatni bieg!

To wszystko wskazuje że mam 4 biegową skrzynię. Wczoraj robiłem próby i wszystko gra. Przy "delikatnej" jeździe on rusza z 2-ki. Zaczyna od jedynki gdy dam pedał do końca z przyciskiem włącznie. Dzieki za pomoc. Krzysztof

Oczywiście, że masz czterobiegową skrzynię, ale twoje auto nieobciążone startuje z drugiego biegu. Aby to sprawdzić ruszając wciśnij pedał gazu do końca jeśli auto się zawaha i nastąpi redukcja na bieg pierwszy to jest jak pisałęm. Ewentualnie zapakuj teściową i teścia do tyłu, żonę na prawe siedzenie, wrzuć coś do bagażnika i spróbuj wtedy. Zapewne doliczysz się czwartego biegu.

Pozdrawiam
Szymon

Dzięki Szymon! Co prawda zrobiłem sporo kilometrów, w tym 600 tysięcy na taksówce, ale to mój pierwszy automat. Od lutego, kiedy kupiłem ten samochód, wyczułem automat. Tak na marginesie to bardzo fajna rzecz. Co jak co, ale człowiek uczy się całe życie.
Pozdrawiam
Krzysztof