Instalacja gazowa Lovato LOV U2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie

W moim Hyundaiu Lantra 1.8 rocznik 99 jest zamontowana własnie taka instalacja gazowa jak w tytule. Byłem na przeglądzie technicznym i po analizie spalin mechanik stwierdził, że trzeba wyregulować instalacje gazową ponieważ skład spalin jest nieprawidłowy.
POjechałem do stacji NaGaz Stefanowki, wydawało mi się ze największej w Łodzi...ale okazało się, że nie posiadają oprogramowania do tego typu instalacji Lovato.

Stąd moje pytanie-gdzie w województwie łódzkim lub w pobliżu mogę znależć warsztat, który wyreguluje mi instalacje Lovato

Mam jeszcze jedno pytanie-ostatnio zauważyłem, że autko więcej pali, ok 12l/100km w mieście-staram się jeżdzić bardzo oszczędnie-2.5 tys obrotów i zmiana biegu i wcześniej spalanie było w granicach 10L.
Czy może być to wina reduktora? (auto ma przejechane 198tys km, w tym ponad 160 tys km na gazie, reduktor był wymieniany przy 100 tys km.)
Ewentualnie gdzie jeszcze może być problem i jak go zdiagnozować.
Mam nadzieje ze w miare klarownie opisałem moje problemy.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

witam.
Ta centralkę można programować przełacznikiem.

sorry ale nie bardzo rozumiem, co to znaczy, że mozna programować przełącznikiem?
Prosiłbym o jakieś wyjaśnienie żebym mógł potem to prztłumaczyć w serwisie, bo sami widzicie, ze spece w Nagaz Stefanowski w Łodzi nic o tym nie wiedzą.

Pozdrawiam

Witam.
dla nie posiadajacych programu jest opcja regulacji poprzez przełącznik instalacji gazowej. kiedyś je w ten sposób programowałem.

Cytat:
2006-09-30 08:58:05, Maryan82 pisze:
sorry ale nie bardzo rozumiem, co to znaczy, że mozna programować przełącznikiem? Prosiłbym o jakieś wyjaśnienie żebym mógł potem to prztłumaczyć w serwisie, bo sami widzicie, ze spece w Nagaz Stefanowski w Łodzi nic o tym nie wiedzą. Pozdrawiam

Czyli mam rozumieć, że jeśli powiem o możliwości regulacji w ten sposób to magicy z zakłądu powinni być w stanie to wyregulować?

jeśli maja instrukcję to napewno. ale jest to troche skomplikowane.
postaram sie poszukać u siebie to jakoś to sprobuję ci to przesłać na forum.może i innym sie to przyda.

Byłbym ogromnie wdzięczny za tą instrukcję, bo na 99,9% gazownicy jej nie posiadają.

POzdrawiam i dzięki z pomoc

Cytat:
2006-10-01 15:42:49, Maryan82 pisze:
Byłbym ogromnie wdzięczny za tą instrukcję, bo na 99,9% gazownicy jej nie posiadają. POzdrawiam i dzięki z pomoc

mam taka instrukcje (kopie) w formie papierowej. jezeli jestes zainteresowany podaj na silk@poczta.onet.pl swoj adres. wysle ci. w rewanzu wyslesz mi widokowke z widoczkiem.

Dziś zatankowałem gaz i wyszło, że spaliłem 13L/100km. Silnik 1.8 ok 120 koni, jazda bardzo ekonomiczna w mieście. Oczywiście na światłach.

Odnoszę wrażenie, że za dużo spalił. Mam rację ?

Cytat:
2006-10-05 17:58:52, Maryan82 pisze:
Dziś zatankowałem gaz i wyszło, że spaliłem 13L/100km. Silnik 1.8 ok 120 koni, jazda bardzo ekonomiczna w mieście. Oczywiście na światłach. Odnoszę wrażenie, że za dużo spalił. Mam rację ?

wyslaem ci instrukcje, mam nadzieje ze doszla. jaki wynik "regulacji" ?

Instrukcja doszła
Od razu pojechałem do gazownika i zrobili regulację zgodnie z instrukcją, dodatkowo wymieniłem filtr powietrza.

Teraz pojeżdżę ze 2-3 dni (ok 150 km) i zatankuję, mam nadzieję, że spalanie powinno wrócić do okolic 10L/100km.

Cały czas męczy mnie tylko czy to nie wina reduktora

Dam znać czy jest jakaś poprawa.

POzdrowienia i dzięki za pomoc.

Dzisiaj zatankowałem i wyszło 11L/100km. CHyba nienajgorzej biorąc pod uwagę, że to jazda pomieście, na włączonych światłach i często jechało więcej niż 2 osoby naraz.

Mam pytanie, cz wymiana reduktora pozwoli jeszcze bardziej obniżyć spalanie? (obecny reduktor ma ok 140 tys kilometrów)

Pozdrowienia

Dzisiaj zamontowałem nowy reduktor. Włącznie z wymianą filtra powietrza, gazu. Teraz już musi pięknie działać
Zobaczymy ile będzie spalał na 100km.