| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
beast6 LOB SYMPATYK Omega B 3.0 Kwidzyn | 2006-10-17 20:20:10 zaczal uciekac mi plyn 2 fachowcow ogladalo i zgodnie potwierdzili. Uszczelka pod glowica - po stronie kierowcy. wycieka woda z laczenia glowicy i bloku w tempie litr na 10 km silnik sie nie grzeje w wrecz mam wrazenie ze wolnij niz wczesniej sie nagrzewa. czyli trzeba robic 2 glowice. i tak jedna robota. Ustalilem cene za robocizne 1000 pln (ASO FIAT z zaufanym mechanikiem) . W cenie - montaz/demontarz, planowanie glowic, wymiana uszczelniaczy zaworow, docieranie zaworow,
zamowilem wszystkie uszczelki firmy Reinz - 2 x upg - 120 PLN 2 x kolektor ssacy - 40 pln 2 x kol wydechowy - 50 pln Uszczelka pod dekle - 80 pln uszczelniacze zaworow 24x 2PLN Chyba przy okazji wymienie jeszcze sam pasek rozrzadu - zalezy od stanu (ma 33 000 km) i tak jedna robota. Nie wiem jak wyglada sprawa szpilek do przykrecania glowicy - wielorazowe czy nie ? i pewnie szpilki do kolektora wydechowego bedzie jeszcze trzeba kupic. Jak myslicie dobre ceny ? ico ewentualnie jeszcze przy okazji zrobic. [ wiadomość edytowana przez: beast6 dnia 2006-10-17 21:17:38 ] [ wiadomość edytowana przez: beast6 dnia 2006-10-17 23:01:49 ] |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2006-10-17 20:26:46 witam
Planowanie głowicy w tych silnikach jest niedopuszczalne przez producenta. U mnie jak robili to tylko wyczyścili je ze starej uszczelki i tyle. Jak robisz już to wszystko to zrób też wymiennik ciepła olej/woda - lubi cieknąć (znajduje sie między cylindrami w bloku (pod kol. ssącym). Wyjmij go z bloku, oczyść powierzchnie styku i wsadź na silikon bez uszczelki (zalecenie z TISa). Poza tym wymień uszczelniacze wałków rozrządu - koszt niewielki a przy okazji warto to zrobić. Powodzenia
ILKU |
beast6 LOB SYMPATYK Omega B 3.0 Kwidzyn | 2006-10-17 20:34:40
hmmm a zawsze mi sie wydawalo ze planowanie jest konieczne. co do uszczelniaczy to jak mozesz to podaj mi numer z epc bo po zmianie kompa nie moge epc ani tis odpalic |
beast6 LOB SYMPATYK Omega B 3.0 Kwidzyn | 2006-10-17 20:59:51
Marios tylko do Kwidzyna do parczewa mam 900 kilosow w 2 strony wiec bilans ekonomiczny wyjdzie podobnie - 1800 km - kolo 450 pln gaz + cysterna plynu chlodzacego + przynajmniej 3 dni + nocleg wyzywienie . za 400 pln robisz 2 glowice ? z tym wszystkim co napisalem ? [ wiadomość edytowana przez: beast6 dnia 2006-10-17 21:11:39 ] [ wiadomość edytowana przez: beast6 dnia 2006-10-17 21:28:31 ] |
Mariosomegos LOB MEMBER ![]() Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2006-10-17 21:41:34
800 zł na gotowo |
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2006-10-29 22:39:13 Skad masz takie informacje ze sie nie planuje trzeba wiecej czytac tisa i takich bzdur albo autodaty. Znam wlasciela w białymstoku firmy ktora robi planowanie na cale podlasie i pytalem sie na temat omeg 2,5 i 3,0 ze czesto trafiaja do nich takie glowice do planowania bo sam swoja wozilem...bez planowania to za kilka km znowu bedzie po uszczelce...a co do kosztow to nie jest tak strasznie jak by sie wydawalo...a wielu mechanikow wyolbrzymia wszystko u siebie sam robilem wymiane uszczeli pod glowica...uszczelka pod glowice 55zl erlinga orginal na pierwszy montaz pod kolektor wydechowy 20 zl sztuka i przy okazji dwie uszczelki miedzy kolektor wydechowy a rure wydechowa 5 zl sztuka planowanie glowicy koszt 40 od sztuki i tak samo kolektor wydechowy a co do srub nie trzeba kupywac nowy jesli sa w dobrym stanie...i nie bylo wiele razy odkrecane czyli suma sumarow...320 bez uszczelniaczy ale one po 2 zl a co do docierania gniazda to zadko kiedy sie to robi...czyli pewnie 700 zl na tobie by zarobil albo lepiej bo mechanicy maja znizki...a wymiana uszczelki nie potrzebuje wielkiej manipulacji wszystko da sie zrobic bez odpinania klimy i wyciagania silnika...jesli chcesz to moge ci napisac jak to zrobic bez problemu...w jeden dzien smialo wyjmiesz dwie glowice bo najlepiej robic odrazu dwie na raz dla pewnosci zeby w niedlugim czasie nie wyskoczyla druga glowica... [ wiadomość edytowana przez: homer171 dnia 2006-10-29 22:42:15 ] |
beast6 LOB SYMPATYK Omega B 3.0 Kwidzyn | 2006-10-30 21:41:16
jutro odbieram Ome. Juz wszystko gra. u mnie wyszlo tak UPG - Reinz - 2 sztuki - 52 pln/sztuka Uszczelka pod klawiature - Reinz - 2 komplety (4 uszczelki na 2 glowice + oringi) - 131.20 komplet na 2 glowice Uszczelki pod kolektory wydechowe - Reinz - 2 sztuki - 20 pln sztuka Uszczelki pod kol ssacy - 2 x 3 oczkowe, 3 x 2 oczkowe - uzylem tych co mialem bo zastepcze nie za bardzo pasuja Uszczelniacze zaworowe - Reinz - 24 sztuki - 48 pln komplet Uszczelniacze walka rozrzadu - reinz - 4 sztuki - Pasek rozrzadu - Gates - 1 sztuka - 125 pln Uszczelki dwururka - wydech - noname - 2 sztuki Sruby do glowicy - elring - 16 sztuk - 80 pln /20 sztuk Sruby do oslon kolektorow 8 sztuk - 0.5 pln Olej m1 5w/50 - 4 litry (na dolewke) - 160 pln Plyn chlodniczy - borygo nowy rozowy - 10 litrow - 60 pln Plyn do wspomagania Valvoline - 1 litr - mialem Teraz dodatkowa robote: Naprawa oslony rozrzadu (klejenie i odbudowanie czegos co brakowalo) - 20 pln Naspawanie wzerek na glowicach, planowanie glowic i kolektorow wydechowych, docieranie zaworow Spawanie kolektorow wydechowych Zespawanie takiej aluminiowej rury przy termostacie (urwane ucho mocujace) Dorzucilem jeszcze swiece NGK BCPR6e-11. (10.50 sztuka) wg katalogu sa do x25xe pozatym jednoelektrodowe niby powinny byc lepsze do gazu. zobaczymy w praniu. |