| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Grande Kluska Wawa/Eudezet | 2006-10-27 13:16:33 Dziwna sprawa... a może oma była porządnie walnięta i masz 4-ślada albo cuś w ten deseń.
Jedź do jakiegoś speca... sam nic nie zawalczysz. |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-10-27 14:08:38 moga byc podluznice walniete, wujek kiedys kupil BMW i sie okazalo ze podluznice sa walniete (z zewnatrz nic na to nie wskazywalo) i mial 4-ro slad. Teoretycznie jak sie ustawi zbieznosc i geometrie to chyba nie ma prawa znosic? ;>
Tak mi sie jeszcze skojarzylo teraz, ze moze hamulce nierowno lapia i dlatego sciaga? |
Grande Kluska Wawa/Eudezet | 2006-10-27 14:31:51 fatboy: ale sqadan pisał, że sprawdzał hamlety... Też to brałem pod uwagę ale przeczytałem 2-gi raz posta. ![]() |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-10-27 14:43:30 jakos mi uciekly
no to pozostaja podluznice, ale ja sie nie znam, wiec to sa tylko domysly laika ![]() |
MCZ BMW e39 Warszawa | 2006-10-27 14:57:56 Witam,
Też tak kiedyś miałem. Mechanicy podejżewali nawet nie równe zużycie sprężyn w zawieszzeniu. Winne były tuleje wahaczy. A dokładnie to poziome tuleje wahaczy. Zwróciłem uwage że piszesz że je wymieniłeś ale pojedź na szarpaki, najlepsze jakie masz w okolicy i DOKŁADNIE sprawdź. Jeśli będą najmniejsze wątpilwości kup dobre, markowe tuleje wahaczy i wymień jeszcze raz. Powinno ustąpić. A tak przy okazji to taka banalna rzecz jak ciśnienie w kołach sprawdziłeś. Zdażyło mi sie kiedyś w Omie, że napompowałem w koło 4 atmosfery bo manometr był uszkodzony i pokazywał 2. I wtedy też jeździła trochę dziwnie, jakies ściagania, straszne podskoki na wybojach. Ze dwa dni spędziłem w warsztatach. Wszyscy mi mówili że ciśnienie w kołach a ja że w życiu bo przecież 3 dni temu sprawdzałem. Az wkońcu ktoś wziął manometr i sprawdził 2 raz. A jak nie ustąpi to zmień samochód
Pozdro MCZ |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2006-10-27 16:45:10 moja odpowiedz jest prosta. jezeli nie masz nadmiernych luzów w zawieszeniu to sprawdz hamulce tarcze klocki oraz prowadnice.
co do tarczy to może być lekko krzywa (np po mocnym hamowaniu wjechałec w wode) klocki krzywo wytarte a prowadnice zapieczone co jest powodem mniejszej siły hamowanie z którejs stron. pozdr |
![]() sqadan opel omega olkusz | 2006-10-27 19:09:34
THX bylem tez BO BRALEM POD UWAGE ZE MIALA NIEZLA STLUCZKE lecz na ramie u dobrego blacharza ten stwierdzil ze nawet oś wzdluzna samochodu jest idealna 0' i mowi ze nawet auta bez wypadku maja czasami krzywa os wiec wykluczyl jakekolwiek nieprawidlowosci po badaniu punktowym auta....hmmmm |
Robson75 LOB NET MEMBER OMEGA B 2,5 V6 sedan Warszawa | 2006-10-27 20:18:52 Wywazales opony?? Zamien opony przod z tylem, a najlepiej pozycz od kogos komplet na chwile i sprawdz. Powinno pomoc. mam nadzieje
pozdr. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-10-27 20:40:05 Fajny temat,
user - mam all ok ale i tak rzuca.Co jest? A w/g mnie jest coś zwalone. Ja bym zaczął od pomiarów geometri raz jeszcze i sprawdzenie luzów a to, że tak ma być w oplu. Mnie nie przekonuje. Dlatego uważam, iż "biednych nie stać na tanie rzeczy". Kup raz a dobrze, zamiast kombinować jak koń pod górę. Prędzej czy później przekonasz się, iż zaoszczędzone pieniądze wydasz podwójnie. |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2006-10-27 21:56:17 WItam. A na jakich oponach jeździsz tj stan i ich rozmiar jeśli są już zdarte nie równo to może dlatego takie zachowanie sprawdź czy masz równe konty pochylenia. |
Karol_2000 opel omega b mv6 199 ... Jarosław | 2006-10-28 07:23:25 Witam, tez mi sie wydaje ze to przez tuleje wahacza. Bylem ostatnio u dobrego mechanika w moim miescie cos robic w omedze, zobaczyl przy okazji ze mam zmienione tuleje wahacza, osob stala omega c i mechanik spytal czy wszystko ok po wymienie tulei (je zmienialem w innym warsztacie), ja ze tak, on mowi ze w tej omedze c 2 razy zmieniali bo dali jakies podrobki i dzialo sie dokladnie to samo co u Ciebie, tez rzucalo i chcialo samo jechac w rozne strony, mowil ze te pierwsze tuleje byly za miekkie
Pozdrawiam |
biszek DEADSOUL Opel Omega B 2.5V6 Bielsko | 2006-10-28 09:26:16 witam
dzieki bogu takich problemow nie ma , ale znajomy pol zawieszenia wymienil bo tez cuda podczas jazdy sie dzialy , opon nie bral pod uwage bo prawie nowe , dopiero jak sie przewioz po kraweznikach i opony musial wymienic to dolegliwosci ustaly dobrze ci ktorys z przedmowcow radzi zamien na chwile opony z innej omy a pozniej szukaj dalej zycze powodzenia |
![]() sqadan opel omega olkusz | 2006-10-28 19:54:13
Dzieki wszystkim !!!
Oponki sa oki przekladalem od kupla kola a on jezdzil na moich wykluczam to bo on mial oki a ja dalej problem......katy sa wrecz idealne 1,20 i 1,23 tak wiec oki tolerancja to 0,45 hhhmmmm niemam poojecia w poniedzialek biore sie znowu za zmiany tuleji wahaczy kupilem lepsze dam znac jak sie zmieni Ale troche watpie ze az taki maja wplyw zle (nowe) tuleje..... |
![]() sqadan opel omega olkusz | 2006-10-28 19:56:51
Dzieki stary.... zrobie tak bo i tak kupilem nowe watpie w to ale dales mi MOCY i moze to bo juz 2 tyg nawet 130 niemoge przekroczyc ehhh boje sie puzniej hamowac bo na prostej jest oki !!!
POZDRAWIAM !!!!
|
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-10-29 22:13:16 Miałem kiedyś podobny efekt (tyle że nie w Omie) i winny był kurewski luz na dźwigni pośredniej drążków kierowniczych. Przyjrzałeś się dokładnie przekładni? Co prawda przekładnia rzadko pada ale już Ci za wiele do sprawdzania nie zostało... |
![]() sqadan opel omega olkusz | 2006-10-30 00:16:48
Dzieki przed wymiana bylo oki tyle ze stukalo lekko i sciagalo na prawo tez nie wiele ale wymienilem wszystko i od tamtej pory cuda jutro jade z wahaczami moze pomoze... !!!
Pozdrawiam !!! |
![]() sqadan opel omega olkusz | 2006-10-30 21:10:34 PANOWIE VICTORY
Wymienilem gumy w wahaczu na firme FABI czy cosik takiego i caly problem odszedl juz na zawsze w zapomnienie ) Nawet niewiedzialem ze ta ome sie tak zaj... prowadzi WSZYSTKIM ktorzy mi pomogi i dali jakiekolwiek sugestie DZIEKUJE !!!!
POZDRAwiam TOMEK !!! |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-10-30 21:51:40 pewnie Febi patrz Bilstein
Omesia jezdzi jak po szynach nie inaczej
Gratuluje zwyciestwa ![]() |