MotoNews.pl
5 Pytanie o nagrzewnice (164495/45) - NT

Pytanie o nagrzewnice

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie - wężę idące do nagrzewnicy mam gorące (wchodzące i wychodzące) a mimo to ciepłego nadmuchu nie ma... co może być powodem? czy to nagrzewnica jest walnięta?

Moze linki ktorymi sterujesz pokretlem sie odczepily od zaworu przy nagrzewnicy

Cytat:
2006-11-03 11:51:48, bart322 pisze:
Moze linki ktorymi sterujesz pokretlem sie odczepily od zaworu przy nagrzewnicy

Witaj,

Jesli przewod zasilajacy i powrot jest goracy to na pewno nie jest to problem z zablokowanym zaworem - wtedy co najmniej jeden z przewodow bylby wyraznie chlodniejszy.
Inna sprawa, czy w ogole w essach jest zawor przy nagrzewnicy. W 2 autach mialem zawory, w jednym nagrzewnica byla bez zaworu a sterowanie cieplo-zimno bylo tylko klapami.

IMO najbardziej prawdopodobne jest zablokowanie klap sterujacych lub problem z cieglem od pokretla do klap.

1. Zapchana nagrzewnica (wymiana, lub czyszczenie)
2. Urwane linki od pokręteł (schyl się i spróbuj poruszać nimi ręcznie - są podpięte przy końcu tunelu środkowego)
3. zapchane kanały od nagrzewnicy (wtedy nie leciałoby żadne powietrze, nawet zimne)
4. Coś się pokierało z klapkami w obudowie nagrzewnicy (zdjąć kokpit i zobaczyć).
Ja stawiam na pkt1.

Cytat:
2006-11-03 12:06:49, surec pisze:
1. Zapchana nagrzewnica (wymiana, lub czyszczenie)
Ja stawiam na pkt1.

Surec, a przewod powrotny nie bylby zimny przy zatkanej nagrzewnicy?

IMO jesli klapki i ciegla sa OK, to wchodzi jeszcze w gre odlozony kamien na kanalach nagrzewnicy. Wtedy plyn sobie przez nia jakos plynie, ale nie oddaje ciepla na finy i dlatego wraca nie schlodzony...

No, chyba, ze piszac "zapchana nagrzewnica" wlasnie to miales na mysli

ciegna są OK wiec zostaje zakamieniona nagrzewnica - powiem szczeże ze chyba będę próbować przeczyścić nagrzewnicę... czy podpinająć kompresor pod przewody idące do nagrzewnicy dam rade coś przepchać? może wiecie jak najlepiej to dziadostwo przepchać bez wyciągania nagrzewnicy... w serwisie powiedziali mi że wymiana nagrzewnicy to robocizna od 340 do 500 zł