Ciepły nawiew zagadka co jest nie tak.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
silnik mi sie w miare szybko nagrzewa ale moglby szybciej. po nagrzaniu silnika podczas jazdy powietrze z nawiewu leci ciepłe ale nie gorace, pomimo ze to diesel no to moge zwalic na termostat okay.

Plyn chlodzacy wymienialem miesiac wczesniej i odpowietrzylem na weżu w zbiorniczku wyrownawczym jest max.

pokretlo od regulacji dziala prawidlowo kalpka sie przymyka lub otwiera takze tez okay.

teraz ciekawostka podczas jazdy nagrzejke silnik i wieje ciepło potem zostawie auto na powiedzmy ok 20-30 minut. Po tym czasie odpalam go na postoju i patrze ze wskazowka temp cieczy jest jeszcze w polu normal czyli silnik trzyma temp. jeszcze, no to wlanczam cieply nawiew a tu letniawo zimne powietrze leci ruszam pokretlem regulacji i prawie bez zmian czekam minute na postoju oczywiscie z zapalonym silnikiem i nic dalej to samo. ciecz ciepla silnik zagrzany a z nawiwu ciepelka nie ma.
No to ruszam auto z miejsca i po przejechaniu 50 do 100m (kilka sekund jazdy czuje nagle ze z nawiewu zaczyna leciec od razu cieple powietrze.
Co jest grane ????

ma ktos jakiś pomysł???

Jak na mój gust to zapchana nagrzewnica.
Płyn płynie przez nią tylko przy wysokich obrotach, gdy pompa powoduje wzrost ciśnienia/przepływu płynu.

Ja w MK7 TD mam nowa: nagrzewnice, nowy termostat, nowa chłodnicę, nową pompę wodną, nowy płyn. Osłonę pod silnikiem, wskaźnik temperatury przy -2C na dworze i włączonym ogrzewaniu na full trzyma się między O a R. Nie jest zapowietrzony, ani nic z tych rzeczy.
Wszystkie linki sterujące sprawne, a mimo to nie leci mi gorące powietrze z nawiewów. Przyjemnie ciepłe, owszem ale w ręce nie parzy.
W swoich poprzednich autach, Honda, mazda, opel, a nawet fiat uno mogłem sobie zrobić saunę. W Essim nie ma takiej możliwości.

Może sama nagrzewnica jest źle skonstruowana? Ma po prostu niewłaściwie dobraną powierzchnię?

Czy ktoś w ogóle w MK7 ma parzące powietrze z nawiewów?

Cytat:
2006-11-02 18:18:33, darmcdoman pisze:
[ciach]

Czy ktoś w ogóle w MK7 ma parzące powietrze z nawiewów?

ja mam ale w mk5

Witam,

Rowniez sprawny termostat, nagrzewnica przeczyszczona itp itd, ale też przyjemnie ciepłe powietrze ale nie gorące ...
Może taki urok ogrzewania w 1.8D mk7?

Pozdro
Wacen