PROSZE O POMOC 16L/100KM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam zamontowaną instalację gazową Vialle (1994 rok) w Audi 80 2000cm 90 KM.
Wszystko funkcjonuje bez zarzutu. Niestety auto pali 14-16 litrów gazu na 100 km.

PROSZE O RADY.
Radek

A ile pali benzyny?

benzyny niestety nie litrażowałem. cały czas jeżdżę na gazie

Trudno, będziesz musiał sprawdzić. Przynajmniej nalać do pełna- pod korek , przejechać chć raz jakiś miarodajny dystans ( nie 50 czy 100 km ) i znów pod korek.

moge zlitrażować , ale raczej przypuszczam iż jest to sprawka instalacji gazowej niż stanu technicznego silnika. Robiłem w nim głowicę i pierścienie. Stan cylindrów był bardzo zadawalający.

Pozdrawiam.

Na parowniku ile już masz przejechane? Filtr powietrza jest czysty?Ciągle jeździsz na gazie czy rozgrzewasz auto na benzynie?

Przejechałeem tym autem 40 000 km przez 2 lata . Nic z gazem nie robiłem. Wcześniej tez nic mi nie wiadmo czy Holender cos wymieniał. Filtr powietrza czysty. O auto dbam.

Na benzynie auto zapalam i samo sie przełącza po sekundzie na gaz. Tak jest zawsze. Czy zimno czy ciepło. Ale nie ma z tym problemów. Chodzi rewelacyjnie. Tylko te zużycie ciągnie po kieszeni.

Pozdrawiam

Jak silnik jest zimny i chodzi na gazie to wtedy bardzo dużo go przepala, może od tego to zależy-ostanio jest bardzo zimno.

pozdrawiam

dla porownania samara 1,5 na instalacji I generacji Elpigaz-u
- trasa na cieplym silniku schodze ponizej 7l/100km (czasem ponizej 6.5 ale ja mam ciezka noge wiec to sie prawie nie zdaza)
- miejscowki, zimny silnik, dystans ok 2-3km w jedna strone pochlania ok 11l/100km , a czasem i wiecej

czyli rozpietosc spalania miedzy trasa a miejscowkami to nawet 6 litrow na 100km.

I najwazniejsze, na benzynie odpalam gdy temp na zewnatrz spadnie ponizej -5 st. C, czyli praktycznie gdzies od listopada po pierwsze ocieplenie na wiosne, pozatym non stop gaz.

Witam!

Te Audi do najbardziej oszczędnych nie należy.
Według mnie po mieście ma prawo tyle palić.
Dla sprawdzenia proponuję podjechać do warsztatu z analizatorem co najmniej cztero-składnikowym a tam wszystko wyjdzie tj.CO,CO2,O2,HC i Lambda. Jeżeli parametry poprawne to tak ma być. Poprawkę trzeba wziąść też na styl jazdy: moja becia paliła 15-16 benzyny po mieście a osobie której ją sprzedałem ponoć 12-13.Pozdrawiam

Powiem jeszce, że jak go przywiozłem to przez dwa lata palił 14. Wtedy juz wydawało mi się ze to duzo, ale nic z tym nie robiłem. Mozliwe że tak ma być. Ale od 2-3 miesięcy zaczął żłopać 16. To już przesada.
Czy ktoś wie jak często trzeba wymieniac parownik ? I czy to może mieć coś z tym wspólnego ???
Albo, czy zapłon w samochodzie z LPG ma być nominalny czy może przyśpieszony bądź opóźniony o ileś stopni ?

Witam ! Zaplon przy LPG powinien byc przyspieszony o pare stopni. Powinienes odwiedzic jakiegos gazownika, niech sprawdza, bo mozliwych przyczyn podwyzszonego spalania jest duzo.