Profil opony a przebyta droga

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie do Was :
czy jest to możliwe ze profil opony ma wpływ na różnice przejechanych odległości na danym odcinku drogi: np na odcinku 1 km licznik kilometrów może wskazac mniej lub więcej niż 1 km

Tu odpowiedź

możliwe i to bardzo!!

koło o większej średnicy ma naturalnie większy obwód - w związku z tym na dystansie 1km wykona mniej obrotów - mniej obrotów to mniejsze wskazanie na liczniku kilometrów

troche matematyki i można sobie samemu odpowiedzieć

dziękuje Adrian_M

dziękuje Adrian_M

czyli wskazania prędkościomierza też będą się różniły

Nie inaczej
A konkretnie co masz i co pokazuje

Podłaczę się do wątku, skoro już jest nieśmertelny temat o oponach - w jaki sposób obliczyć optymalny rozmiar opony, żeby za wiele nie zmienić w średnicy koła, jeśli zmianie ulega szerokość felgi ? Dokładnie - chodzi mi o cóś takiego: fabrycznie na feldze 6Jx15 siedziało 195/65/15, co wsadzić na felgę 7Jx15 ?

Spójrz 7 postów wyżej, kliknij, wszystko będziesz wiedział

Cytat:
2006-11-09 21:25:53, salmon pisze:
chodzi mi o cóś takiego: fabrycznie na feldze 6Jx15 siedziało 195/65/15, co wsadzić na felgę 7Jx15 ?

zależy co chcesz osiągnąć, ale najlepiej zostawić jak było. Też da radę.

Immo: OK, tyle, że zmieniając szerokość felgi a pozostając przy takiej samej oponie jednocześnie niejako "spłaszczam" profil, nieprawdaż ?

7gsi: chciałbym zachować taką samą/podobną średnicę koła - a problem mam z tym, że nie wiem jak ma być... Mam 6-calowe stalówki, to wrzucę sobie na nie standardowe zimowe 195/65, ale już ostatnio wulkanizator narzekał, że 195/65 to trochę za wąsko na 7-calową felgę - więc stąd moje pytanie - to co mam tam wsadzić ?

nawet 185 da rade zalozyc na 7" szeroka felge, zbadane empirycznie

nie wiem czy az tak przod Ci siadzie jak zalozysz to 195/65 na 7" zamiast na 6" - wątpię, a 205 szeroka zimówka to trochę przegięcie chyba...

nie, nie, te 7-calowe to na lato pójdą