| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-14 23:19:24 W poprzednim autku mialem 2 anteny, jadna z przodu przy blotniku, druga elektryczna z tylu z drugiej strony. Kable od nich byly najnormalniej zlutowane i zaekranowane, trzeba dodac, ze byly o roznych dlugosciach (czyt. diametralnie roznych) i roznych parametrach. Krotko mowiac wykonanie amatorskie.
Mimo to nie zauwazylem najmniejszego pogorszenia modulacji a wrecz przeciwnie, odbieralem zawsze i wszedzie (w Polsce) przynajmniej kilka stacji bez zadnych szumow. W Esperaku rowniez zamontuje 2 antene choc nadal troche sie boje traktowac go wiertarka Tym razem przewody podepne do sumatora. |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-15 08:48:05 Hmmm... Jesli to jedyne po czym mozna bylo poznac dresiarza to chyba calkiem normalni ludzie byli...
Chyba nie mam sie czym przejmowac bo 2 to jeszcze nie kilka pozatym beda razem do kupy podlaczone dla lepszego odbioru a nie tylko przykrecone. Doncortino, zabrales glos prawie we wszystkich tematach, rozumiem, ze po 22 masz taniej albo cos w tym stylu ale dlaczego wszedzie , wszystkich i wszystko krytykujesz? Napisz raz cos konstruktywnego! |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-15 08:51:15 Aha, wszystko jasne, nie mogles dojechac na imprezke... |
![]() Maniuta Espero 1.8GT Ostrołęka | 2002-09-15 20:42:28 Pomijając temat dresiarza....... nie wydaje mi się by takie rozmieszczenie anten miało dobry efekt. No chyba, że lepsze działanie - to skutek uboczny. |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 11:29:02 Maniuta, napisz prosze raz jeszcze o co Ci chodzi bo nie bardzo wiem co mam odpisac.
=====/ /* ------- / / / _____ / * / /=====/ Tak to -/+ wygladalo. Chyba najrozsadniejsze ich umieszczenie jesli nie chcemy dziurawic dachu? |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 11:39:01 No, tym razem musi sie udac! ![]() |
![]() Maniuta Espero 1.8GT Ostrołęka | 2002-09-16 13:27:50 Napisałem, iż moim skromnym zdaniem łączenie anten bez jakiegokolwiek wzmocnienia sygnału nie ma sensu.
Aha! Schemat super! |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 13:40:42 Przeciez wzmocnienie uzyskujesz wlasnie poprzez dodanie sygnalow z 2 anten?
Inna sprawa ze kable byly roznej dlugosci wiec teoretycznie powinno byc to wszystko rozfazowane ale z kolei moim skromnym uchem muzyka i realizatora dzwieku to co sie zmienilo odbieram jako zdecydowane polepszenie. Jesli teraz uzyje pasywnego sumatora to ciekawe czy sygnal w efekcie nie bedzie slabszy, poprostu nie znam wartosci tlumienia sumatora. Mozna by sie zabawic z aktywnym ale czy ma to sens? |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 15:34:55 Moje radio to aktualnie Kenwood KMD 870R wiec tu chyba nie nalezy szukac dziury... Ja natomiast podchodze lekko mowiac sceptycznie do wzmacniaczy w.cz. bo te dostepne na gieldach wprowadza nam caly ogrom najrozniejszych znieksztalcen a te dobre beda odpowiednio drogie. Pozatym wzmacniacz obrobi tylko sygnal z jednej anteny - odbierany w jednym miejscu a dwie anteny (patent stosowany np w odbiornikach mikroportow, choc tam uklad pobiera sygnal z tej anteny, ktora w danym momencie uzyskuje wiekszy sygnal) sa umieszczone w 2 roznych miejscach, mniejsza jest wiec mozliwosc utraty sygnalu. |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 15:44:51 A co do dlugosci kabla to ten od anteny zamontowanej z przodu autka bedziemy mieli o wiele krotszy no i lepszy (chocby z racji postepu techniki oraz jego wieku). Teraz kupujac byle antene za 13 zl na gieldzie elektronicznej, mamy przy niej kabel z ekranem nie tylko w formie oplotu ale rowniez tasmy aluminiowej (tak jak w przewodach od telewizji satelitarnej)! Jak sie zapewne orientujesz wielkosc oczek przez ktore do kabla dostaja sie "zanieczyszczenia" jest dyskwalifikujaca dla sygnalow o tak wysokich czestotliwosciach. Zgadnij, jaki mamy przewod pociagniety do anteny elektrycznej? Az sie prosi o jego wymiane. |
![]() Maniuta Espero 1.8GT Ostrołęka | 2002-09-16 19:13:42 no dobra |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-16 23:03:19 Eee, a juz myslalem, ze znalazlem godnego sobie przeciwnika... W ksiazce pt: "Anteny telewizyjne i radiowe" autorstwa pana Janusza Pieniaka mozna wyczytac, ze jednym z podstawowych parametrow anteny jest jej dlugosc i powierzchnia skuteczna. Czyli co 2 to nie jedna! Innym parametrem jest zysk kierunkowy i to mi nasuwa mysl, ze skoro nasze sa dookolne i zbieraja mnostwo fal odbitych, to to ze druga antena jest zamontowana powiedzmy 2 metry dalej nie bedzie mialo negatywnego wplywu na czysty odbior. To co sadzilem o wzmacniaczach wysokich czestotliwosci chyba sie potwierdza... "Mam problemik z antena do radyjka wiec nie bede nowego topika zaczynal mam radio sony cos tam kaseciak z otwieranym znaczy odchylanym panelem (ma juz kilka lat ale dziala dobrze) musialem zastosowac druga antene ale tej fabrycznej juz nie ma niewiele myslac kupilem antenke ze wzmacniaczem w jakims sklepie gosiu mnie nabral na txt :takie antenki sa w japonczykach" i musze powiedzec ze fabryczna antena poldka lepiej "zbierala" sygnal radiowy moze to przez ten wzmacniacz ? co zrobic odlaczyc go i zostawic sama antene? ". |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2002-09-17 18:36:28 Witaj Grzegorzu! Jak zauwazyles jedna antene juz mamy i wcale nie jest ona porzadna, do tego jest podlaczona za pomoca dlugiego, kiepskiego i starego przewodu. Na dodatek jest zainstalowana pod skosem a nas interesuje przeciez ustawienie prostopadle do podloza.
Zgadzam sie z Toba, ze jest to loteria i byc moze glupi ma szczescie bo w Taunusie zadzialalo pierwszorzednie! Nie musze probowac w domu, przez rok pracowalem jako 2 po Bogu w firmie zakladajacej instalacje antenowe, alarmy w budynkach, napedy do bram i wrot itd wiec wiem jak sie to powinno robic. Zastanawiajace jest tylko polepszenie jakie nastapilo w Taunusie... Ciekawe jaki zysk maja aktualnie produkowane anteny samochodowe i czy mimo strat w pasywnym sumatorze nie oplacalo by sie go zainstalowac. |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-05-19 15:47:39 Co to za teoria co sie z pratyka nie zgadza... |