Centralny zamek!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktos wie jak ominac mechanika i samemu zrobic centralny zamek??, jak wkladam bezpiecznik co caly czas mi skacze chyba trzeba odkrecic tapicerke w dzwiach ale co dalej?

u mnie jak skakał miałem zepsutą wkładkę zamka,pękła sprężynka.

Cytat:
2006-11-02 21:26:27, Driver85 pisze:
czy ktos wie jak ominac mechanika i samemu zrobic centralny zamek??, jak wkladam bezpiecznik co caly czas mi skacze chyba trzeba odkrecic tapicerke w dzwiach ale co dalej?

Skaczący centralny, to zatarte elementy cięgieł. Przesmaruj i powinno być dobrze. A jeśli nie będzie, trzeba rozkręcić mechanikę siłownika i zobaczyć pola kontaktowe przełączające silnik siłownika. Z obu stron najlepiej. Ewentualnie jeszcze pozostaje zwarcie w układzie podające cały czas + zasilania na biały lub żółty przewód w siłowniku.

Cytat:
2006-11-03 05:40:35, WilK pisze:
Skaczący centralny, to zatarte elementy cięgieł. Przesmaruj i powinno być dobrze. A jeśli nie będzie, trzeba rozkręcić mechanikę siłownika i zobaczyć pola kontaktowe przełączające silnik siłownika. Z obu stron najlepiej. Ewentualnie jeszcze pozostaje zwarcie w układzie podające cały czas + zasilania na biały lub żółty przewód w siłowniku.

Dokładnie. Dodam, że w linkach często jest woda, zamarza i jest wtedy problem. Męczymy wkładkę kluczykiem, a ona później się wyrabia. Prosto to sprawdzić-jeśli są problemy z blokowaniem, lub odblokowaniem drzwi od środka klamką, to bankowo linki (lub sam zamek).

witam
jeśli nie masz wprawy w naprawie zamków:
tapicerka dookoła jest na śrubeczkach, klamka ma zatrzask - poczytaj jak ją ściągnąć - odpowiednio wkładając śrubokręt i obkręcając klamkę odchacza się, zamek z siłownikiem z przodu wyjmiesz odkręcając 3 śrubki z boku drzwi
teraz jak masz wszystko w ręce poszukaj na szrocie używki siłownika (jeśli jest zepsuty) wyczyść (przemyj i nasmaruj) pożądnie zamek (ja miałem tak zapaciany brudem że ledwo działał), wypłucz linkę oliwą, dodaj trochę oleju z oliwą (samą oliwę wymyje deszcz, sam olej na mrozie gęstnieje),
poskładaj i ciesz się działającym zamkiem
(czasami trzeba poszukać używki zamka, jeśli też chcesz można rozebrać siłownik i przeczyścić w środku)