Spory ubytek płynu - Pony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ma ktoś z Was moze jakies sugestie co to moze byc przyczyną stałej utraty płynu w Poniaku 1.3 1990r?

Wyciek na zewnatrz wykluczam. Wszystkie połączenia są super-szczelne, chłodnica nowa założona pół roku temu.
Czy moze byc przepalona lub "nadpalona" uszczelka pod głowicą? czy tez pęknięty blok? Jak to sprawdzic - i jakie ewentualne koszty naprawy?

przebieg 167 tys. , głowica nigdy od nowosci nie była zdejmowana...

Witam
A w jakiej ilości masz ten ubytek i czy masz Poniaka zagazowanego?

Nigdy nie miał gazu.

Ubytek to około 0,2 L na 100-150 przejechanych kilometrów.
Na wskazniku temperatury nie dzieje sie nic nadzwyczajnego, czesto dolewam aby nie jezdzil bez plynu.

Moze jeszcze co do specyfiki eksploatacji, moze to ma jakies znaczenie (nie mam pojecia?) : od kilku lat auto jest eksploatowane wylacznie na trasach dlugosci 3-7 max 10 km. Przez ostatnie 4 lata najdluzsza trasa jaką Poniaczek pokonał jednego dnia za jednym razem było az 50 km

Nic mi sensownego nie przychodzi do głowy, jedyny wyciek jaki kiedykolwiek miałem był spod pompy wody, którą trzeba było wymienić.
A jeszcze jedno jak z olejem.

Oleju spala mi ok litr na 500-600km. Jezdze na półsyntetyku

W płynie chłodniczym nie ma sladu oleju ani innych dziwnych cieczy.

Ogólnie chyba silnik jest na ukonczeniu (odczuwam tez spadek osiągów).
Ale szkoda sie rozstawac z autkiem, tym bardziej ze całkiem niedawno miał profesjonalnie przeprowadzony całkowity remont karoserii i nowy lakier położony.

Chodziło mi czy nie ma śladów cieczy na bagnecie i zmiany koloru oleju.

nie, te rzeczy w normie

Z ta szczelnoscia to ja bym tak raczej ostroznie. Mialem przypadek taki jak twoj. Po wielu bojach okazalo sie ze jest niewielka nieszczelnosc na obudowie termostatu i przez ta szczelinke ubywalo plynu ale tylko wtedy kiedy auto bylo na maxa zagrzane. Wszystko w kolo suchutkie, zadnych plam czy tez jakis innych sladow. Przypatrz sie rowniez pompie wody. Bialego dymu z wydechu nie ma?

pewnie pompa wody troszku cieknie - ja tak miałem ,jesli masz silnik g4dj to wymiana jest łatwa bo nie musisz sciagać paska rozrzadu.... moze też byc uszczelka ale to ostatecznosć! Płyn też przecież paruje, sprawdz też czy nie masz uszkodzonego zbiorniczka wyrównawczego i tam cieknie

A co do oleju to 1Litr na 600 km to bardzo dużo!
Zmień olej na mineralny 15w50 sa takie , napewno to nie da zbyt wiele ale zawsze bedzie mniej brac

Cytat:
2006-11-03 13:51:39, Maciek1980 pisze:
Oleju spala mi ok litr na 500-600km. Jezdze na półsyntetyku W płynie chłodniczym nie ma sladu oleju ani innych dziwnych cieczy. Ogólnie chyba silnik jest na ukonczeniu (odczuwam tez spadek osiągów). Ale szkoda sie rozstawac z autkiem, tym bardziej ze całkiem niedawno miał profesjonalnie przeprowadzony całkowity remont karoserii i nowy lakier położony.

Poszukaj silnika albo pomysl o remoncie swojego, w sumie nie kosmiczne koszta a jeszcze moze dlugo pojezdzic jesli zrobiony wachowo i z głową

witam powiem ci tak jeżeli niemasz nigdzie ale to napewno nigdzie wycieków to spójż sobie na wydech i tam ci się cała prawda objawi otóż jeżeli niejest na gazie a z rury cieknie woda to masz po uszczelce jerzeli nie cieknie a jest tylko biała mgiełka to terz masz po uszczelce , rozgrzej go jeszcze tak aby ci puścił termostat i jerzeli będziesz mieć bąbelki wzbiorniczku to również uszczelka a jeśli chodzi o olej to niestety najwyższa pora na remąt a koszta przedstawiają się tak moge ci powiedzieć dokładnie gdyż sam jestem w jego trakcie za same uszczelki zapłacisz około 120zł , uszczelniacze na zaworach 25zł ,zimeringi na wałek rozrządu i wał korbowy8zł,za pierścienie ja osobiście dałem 80zł na wszystkie tłoki ,rozrząd -pasek 30zł rolka 60zł szlif głowicy 40zł a ile za robocizne to już ci nie powiem bo ja sam to sobie robie ale myśle że w jakiimś warsztacie musiał bym zabulić jakieś 600zł pozdrawiam

ja bym jeszcze sprawdzic czy niecieknie gdzies w okolicyach nagrzewnicy cieplego powietrza w kabinie, gdzies obilo mi sie o uszy ze tam czasem tez zdazaja sie wycieki.