Pękła przednia szyba :]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Właśnie zuważyłem pęknięcie przedniej szyby; zaczyna się od prawego przedniego słupka (na ok. 20% wysokości słupka) i ciągnie się poziomo w kierunku środka szyby ok. 15 cm.

Pytanie; czy i Wam pekają szyby "same z siebie" ??

Mój bolid to Lantra 93', buda z bezwypadkowym przebiegiem 185 kkm, zawieszenie fabryczne, rdza w stopniu zaawansowania standardowym, tj. tylne nadkola i napoczęta tylna część progów. Samochód eksploatowany szosowo, na równych drogach .

Słyszałem o pękaniu szyb w samochodach, ale były to stare i przerdzewiałe budy, na własne oczy widziałem jak to się dzieje w 18 letnim Taunusie,ale w Lantruni....??

Pozdrawiam wszystkich
Bartek

Mi kiedyś pękła w zaparkowanym na równej nawierzchni rocznym aucie

Witaj.
Co do pekania szyb to mialem kiedys toyote pekla sama z siebie tzn byla zle wstawiona dotykala gdzies tam karoseri i jezdzilem z taka 3lata az pekla.
Czytalem gdzies na forum ze nowe roczne auto tez mialo problem z peknieta szyba i druga jak mu wstawili to tez pekla. okazalo sie ze niedopracowana byla karoseria gdzies przy szybie i podczas jazdy napierala na szybe
Sprawdz u siebie czy gdzies przy tym peknieciu nie masz odprysku bo moze miales czyms uderzone (jakis kamyczek)

Witam
Jak tak czytam że szyba może pekać po jakimś czasie nawet przy uderzeniu kamyczka to aż mnie ciarki przechodzą co może się wydarzyć u mnie. Ostatnio jechałem sobie spokojnie w granicach 100-tki i nagle jak nie przy...doli mi konar z drzewa aż mi samochód cofneło, szyba niby cała nie ma żadnego odprysku tylko ramię wycieraczki trochę zgięte, ale co bedzie później?

Mi w Poniaku szyba pękła od uderzenia kamyczka. Pierwszego dnia zrobił sie mały odprysk, a po tygodniu był już sporej wielkości "pająk"

Samoczynnie szyby pękały dosyc często w Favoritce, Felicii i Nexii. Po prostu zbyt mala sztywnosć nadwozia.

Bo jak miałeś mały odprysk to trzeba było pojechać do zakładu z szybami i by Ci skleili - naogół bardzo pomaga - tak mam w sonacie naprawioną szybe - juz prawier ok i nie peka dalej.
Pozdrawiam.
Misio

Widziałem jak pękła szyba czołowa w civiku po przyklejeniu lusterka wewnętrznego zbyt mocnym klejem.