| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2006-04-06 09:17:50 Wiem (bo skorzystałem z wyszukiwarki), że temat był wałkowany na milion sposobów i jest tak stary jak to forum, ale właśnie to stanowi problem, bo przedarcie się przez wszystkie rodzaje problemów i mozliwych rozwiązań graniczy z cudem - przynajmniej dla mnie.
Więc jedno proste pytanie - drzwi pasażera czasem się nie otwierały (ale częściej działało wszystko jak trzeba). Teraz po zimie, jak mrozy odpuściły od 4 dni nie otwierają się już wcale, niezależnie czy z pilota, czy z zamka, czy z przycisku na drzwiach. I strasznie ciężko jest wyciągnąć dzyndzel ręcznie. Siłownik w tych drzwiach do wymiany, czy cięgna wyregulować, czy może jednak master
[ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2006-04-06 10:05:56 ] |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2006-04-06 09:41:11 No jak ci juz nawet z kluczyka nie otwiera to obstawiam mechanizm zamka.
Wymontuj i sprawdź czy przypadkiem się nie rozsypał. |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2006-04-06 09:53:59 Tak gwoli ścisłości odnośnie kluczyka, to nie jestem w stanie tego do końca sprawdzić z drzwiami pasażera, bo od samego początku nie mogłem otwierać od tej strony. Po prostu kluczyk wchodzi w zamek, ale nie można go przekręcić. Możliwe, że poprzedni właściciel wymieniał wkładkę, albo ktoś coś przy nim dłubał i uszkodził. Póki działał central to nie było mi potrzebne, więc nie wnikałem. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2006-04-06 10:00:48 Ostatnio zaglądałem w zamek
Jeżeli kluczyk ci wchodzi, a niechce się przekręcić, to spóbuj wymontować bębenek i zobacz jaki tam jest syf, zacznij od WD-40 czy podobnego syfiksu w sprayu (zapadki od uzywania odmrażaczy do zamków zachodzą śniedzią i poprostu się blokują), nastepnie jak rozruszasz zamek to nasmaruj go porządnie, powinno pomóc - u mnie pomogło
Co do drzwi kierowcy, pisałes że z kluczyka nie możesz otworzyc, wg. mnie problem tkwi w mechaniźmie zamka... |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2006-04-06 10:05:25 Jezu, normalnie jeszcze śpię... Muszę trzecią kawę machnąć najwyraźniej.
Sory za zamieszanie. Chodzi tylko i wyłącznie o przednie drzwi pasażera. Jeszcze raz przepraszam. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2006-04-06 10:13:36 No to cię pocieszę, u mnie drzwi z przodu pasazera też nie zawsze się otwierają z centralnego, ręczne wyciągnięcie blokady też jest trudne, natomiast z kluczyka działa juz nieźle, przesmarowałem bębenek smarem. Pozostało mi jeszcze sprwadzić sam zamek, ale to przyokazji zrobię, bo musze zobaczyć siłowniki, przeczyścić i zabezpieczyć (znajomy taksówkarz, zapakował je w torebki foliowe i nie ma problemu, one poprostu sa bardzo podatne na wilgoć). |
emzik Daewoo Espero Szczecin | 2006-11-02 11:48:12 Witam
Przylacze sie do tematu aby nie zakladac nowego. Otoz moj centralny nie chce sie zalaczac, ani przy wlaczaniu alarmu ani jak nacisne guzik zamykania na konsoli kierowcy, ani jak przekrece kluczyk.Slysze tylko jakies pikniecie.Czy ktos moze pomoc bo nie wiem czy mam wszystko rozbierac czy tylko dzwi?? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-11-02 12:11:32
Fachowiec podłącza się w takim wypadku do centralki przy prawej nodze pasażera. Ale tam jest już wymagana znajomość kablologii. |
emzik Daewoo Espero Szczecin | 2006-11-02 12:30:40
A czy ktos wie ktora to kostka odpowiada za centralny, bo jak pamietam sa tam ze 2 lub 3 + przekazniki ale zapewne chodzi o kostki. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-11-02 12:38:35
Kostki kostkami, ale pod kompem znajduje się też moduł sterownika c.z. wielkości paczki damskich fajek i fachowiec grzebiąc mi przy c.z. tam się wpiął. |
emzik Daewoo Espero Szczecin | 2006-11-03 22:12:18 A czy moze byc to wina Mastera bo jak wspominalem slychac pikniecie tak jak by chcialo zalaczyc ale nie slysze tego przy kierowcy, natomiast przy innych slychac ??? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-11-03 22:22:20 Wyłóż dwie dychy na elektryka i się dowiesz, a za następne 2 dychy naprawisz (koszytów części nie liczę) |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-11-03 22:24:37
|
emzik Daewoo Espero Szczecin | 2006-11-04 09:56:22
Mam nadzieje ze nie ma wiecej takich pomyslow na pomoc bo wtedy to forum nie mialo by sensu. Ps. Sprawdze to z ta dioda co poprzednik napisal, ale i tak musze alarm zmienic bo ten juz mnie ostro wk...... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-11-04 12:52:21
No to wesołej zabawy
Ja wybrałem elektryka z prostej przyczyny - gościu ma w zakładzie i sterownik c.z. i siłowniki. Mówi, co jest uszkodzone i za naprawę konkretnej części płacę. |
emzik Daewoo Espero Szczecin | 2006-11-08 12:15:30
Byla mila zabawa.Znalazlem sterownik i stwierdzam ze tam praktycznie nie ma sie co zepsuc, dwa przekazniki, pare diod, tranzystorkow no i on okazal sie oczywiscie dobry.Szedlem po kablach i spr co jakis czas kiedy centralny nie zadziala i okazalo sie ze przewod do otwierania dzwi jest przerwany.Polutowalem i dziala jak bajka bez ingerencji elektrykow z warsztatow no i kasa zostala w kieszeni. Ps.Tak dla tych ktorzy nie wiedza: Sterownik centralnego zamka znajduje sie za komputerem i jest dodatkowo schowany pod plastikiem co trzyma komputer. Przewod: brazowy z bialym paskiem -otwieranie czarny z zielonym paskiem-zamykanie Po zwarciu z masa otwiera lub zamyka |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-11-08 15:43:23
Dla chcącego nic trudnego. Ja spaliłem scalak tam obecny przy podpinaniu nowych siłowników ![]() |