Fałszywe obroty silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam...
Posiadam Duzego Fiata 88' z silnikiem 1,6... podobno z poloneza, ile w tym prawdy, nie wiem :] Mam problem z obrotami. Przy zwiekszaniu obrotow silnika strasznie "zawiewa" obrotomierz. Dla przykladu: dokladnie slychac, ze silnik ma okolo 2000-2500 obrotow, a obrotomierz pokazuje duuuzo wiecej i do tego ilosc obrotow przez niego pokazywana nie rosnie proporcjonalnie do rzeczywistych obrotow silnika. Probowalem juz zmieniac cewke, obrotomierz, podlaczac inny obrotomierz bezposrednio pod cewke i nic! Moze ktos z Was mialby jakis sensowny pomysl. Z gory dzieki

obrotek podpinasz pod cewke od strony przerywacza

Bardzo mozliwe... Trzeba sprobowac to zmienic. Dzieki za rade

Miałem podobny problem
u mnie wyglądało to tak, że zakładałem coraz to inny dobry obrotomierz i każdy po pewnym czasie zaczynał wariować (pokazywał za dużo).
W mechanizmie obrotomierza jest jednak możliwość regulacji - w środku na pionowej płytce takim regulatorkiem za pomocą śrubokręta można go trochę przymulić lub rozkręcić.
Na podstawie tabeli obrotów i prędkości ustawiłem go w przyzwoitych granicach i na razie utrzymuje się w nich już od dłuższego czasu.
Artykuł i tabela

[ wiadomość edytowana przez: Szepiet dnia 2006-11-07 14:08:37 ]

Szczerze mowiac nie mialem jeszcze czasu na sprawdzenie, ani regulacji obrotomierza, ani zlego podlaczenia cewki... ciagle tylko praca, praca, praca... blee... Na szczescie juz w sobote przejazd w Gdansku z okazji 11 list. Mam nadzieje, ze zobacze tam pare ladnych okazow z fabryki FSO.