Jak jest mokro

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak jest mokro to nie chce zapalić. Mam wrażenie ze pompa nie pracuje jak jest mokro. Przekaźnik pyka za kazdym razem. ale nie słysze pompy. Jeżdze po kałużach to jak stane to niemoge ponownie odpalić musze długo odczekać aby odpalić. Gdzie moge szukać przczyny pomcy prosze ładnie.

A rozrusznik wogóle kręci? u mnie było tylko słychać "Pyk" przy próbie odpalenia przeczyściłem kable od rozrusznika i było ok

A ja myślę, że to nie pompa. Bo pompa jest w baku wiec deszcz jej nie robi różnicy. Co najwyzej zalewa lub wilgnie przekaźnik, ale też wg mnie mało prawdopodobne. Ja bym szukał przyczyny w układzie zapłonowym. Podstawa to kopułka i rozdzielacz! Potem kable. Świece moze az tak nie maja wpływu na wilgoć. W jakim stanie zapłon?

Kolega miał kiedys fieste taką, że jak wjeżdzał w kałużę to gasła i trzeba było odkurzaczem po silniku

Ja mam 1,6 16v i swiece przewody nowe, a jak wjade w kałużach to jest ok, jak stane to nie moge ponownie odpolić.- rozrusznik ok

I znowu! Przejechałem sie do sklepu i jak wruciłem to nie moge odpalić. co jest grane?

A skrzynka bezpieczników już sprawdzona?

jak zgasnie auto to sprawdz szybko czy jest iskra i wiesz co jestwez jakąs starą ze sobą i juz teraz pada to masz okazje przynajmniej we wrocku leje jak.......................... bez komentarza hekj

Dzisiaj sie upewnie sie ale to raczej na 99 % pompa siadła mi. A te objawy ze raz pali a raz nie pali to były ostatnie podrygi pompy, hyba. Popatrzymy zobaczymy. Umnie w Olsztynie cały dzień pada, marna pogoda. Jeszcze nie dzwoniłem do sklepu dowiedzieć sie ile pompa kosztuje, ale sie boje . Pewnie bede szukał na szrotach

No to zadzwoniłem i mi kopara opadła w sklepie nowa pompa kosztuje 1100 zł ( nie w Aso ) Motocrafta. To czas na szroty

No i znowu byłem zmienić opony wracam i mi zgasł, pompa paliwowa przestala mi pracować. Niewiem co jest raz pracuje raz nie, tylko teraz było such wienc deszcz niema wpływu. Przekaźnik pyka. prosze o podpowiedz

Cytat:
2006-11-10 12:28:36, Adam16 pisze:
No i znowu byłem zmienić opony wracam i mi zgasł, pompa paliwowa przestala mi pracować. Niewiem co jest raz pracuje raz nie, tylko teraz było such wienc deszcz niema wpływu. Przekaźnik pyka. prosze o podpowiedz

moze skrzynka u mnie raz pracowala raz nie az przestala wcale... elektryk w 30 minut pomogl

Mówisz o skrzynce bezpieczników. A co zrobił?

a jak jest sucho, to odpala, nawet po dłuższym staniu w korku?
Rozrusznik wogóle kręci?

Cytat:
2006-11-10 12:31:45, Adam16 pisze:
Mówisz o skrzynce bezpieczników. A co zrobił?

spial dwa kabelki razem jakies omijajac bezpiecznik..moze nie najlepsze rozwiazanie ale dziala... co dokladnie nie wiem... mierzyl cos patrzyl ...on strasznie milczacy jest i ciezko yuzyskac wyjasnienie
ale ja mialem objawy ze jak stanalem na krzywym np jedno kolo na chodniku dugie na ulicy to pyakl tylko pomka raz podawal raz nie... az wkoncu wszystko umarlo...

Rozrusznik jest ok. Czy jest such czy mokro nie ma znaczenia.
Jak postoi z kilka godzin to odpali i pompa pracuje. Po kilku godzinach jazdy znowu przestaje pracować.

To na to wyglonda też mam problem z skrzynką bezpieczników. jak koniuXR3i

to może zmień tytuł wątku na : "jak jest mokro i sucho"
A tak serio, to paliwo Ci dochodzi, rozrusznik kręci, nie zapala. Jeśłi świece i WN masz ok, i pompę słychać i masz paliwo (pisałeś coś o przechylonym samochodzie), to może układ zapłonowy (sprawdź iskrę) i skrzynka bezp (np nie podaje na wtryski, na kompa)...

Cytat:
2006-11-10 12:39:43, Adam16 pisze:
To na to wyglonda też mam problem z skrzynką bezpieczników. jak koniuXR3i

Ja się kiedyś wykosztowałem na nową (używaną znaczy się) pompę, a zawiniła właśnie skrzynka bezpieczników. Mechanik zanabył wtedy dla mnie skrzynkę, ale niestety brak w niej kilku funkcji... Na szczęście jest Miro, który w wolnych chwilach reanimuje skrzynki

Cytat:
2006-11-10 12:48:41, surec pisze:
to może zmień tytuł wątku na : "jak jest mokro i sucho" A tak serio, to paliwo Ci dochodzi, rozrusznik kręci, nie zapala. Jeśłi świece i WN masz ok, i pompę słychać i masz paliwo (pisałeś coś o przechylonym samochodzie), to może układ zapłonowy (sprawdź iskrę) i skrzynka bezp (np nie podaje na wtryski, na kompa)...

to ja mialem przechylony

iskry tez nie dawal ani nie krecil...naprawil skrzynke i dzialalo

a taka regeneracja skrzynki dlugo trwa :> kosztowna to sprawa:>

skrzynka to banalna sprawa, jak ją już wyjmiesz. Nie ma tam żadnej filozofii. Po prostu połączenia kablowo-scieżkowe. Wystarczy miernik i schemat. Można także sprawdzić przekaźniki (od układu wtryskowego/zapłonowego i kompa-R8, od stacyjki-R26, od pompy paliwa-R9).