Cos z radyjkiem + CB radio??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
trzy pytanka
1) mam problem z radyjkiem a mianowicie nie mogę nastawić żadnej stacji. włączam opcję search i nic nie wyłapuje. Jeszcze wczoraj działało a dziś rano nie. Akumulatora nie wyjmowałem ani nic nie grzebałem w autku.
Do tej pory radio śmigało OK zaznaczam że nie posiadam żadnej zewnętrznej anteny. Więc pytanie gdzie w omedze są anteny wmontowane oryginalnie (np. szybie) i czy możliwe jest że się tak owa rozłączyła.
Moja omega to B rocznik 94 2.0 16V
2) po wczoraj zamontowałem CB radio i mam pytanie cz muszę zgrywać antenę z odbiornikiem bo jak do tej pory chodzi bardzo dobrze i niczego nie zestrojałem, czy moiżliwe jest iż wszystko do siebie pasuje.

3) po trzecie czy ciężkie jest takie zestrajanie bo nie znam nikogo w okolicy kto mógłby to dla mnie zrobić a może dałbym radę samemu
radyjko to midland alan 199A

pozdrawiam

do pkt 2)
zestrojenie radyjka z antena jest jak najbardziej wskazane (koszt w zakładzie ok 15-20 zł) zeby je zestroic musisz miec urzadzenie o nazwie reflektometr. Złe zestrojenie radyjka powoduje jego szybsze zużycie czyli szybciej ulegnie ono awarii. Dlatego warto zapłacić 20 zł i miec z radyjkiem spokój.

zawsze po zmianie anteny pamietaj zeby zestroić ją z radiem.
i nastepnie brak anteny podczas nadawania powoduje zepsucie radyjka.

Jeszcze Pytanko jaką masz antene?
1.Czy magnesówkę
2.Czy zmasowaną (czyli przykręconą na stałe do karoserii).
Jeśli masz pkt 2 to tak jak kolega Ci napisał,a jeśli pkt 1 to nie musisz jej zestrajać.

magnesówke posiadam i przy najbliżej okazji nie omieszkam zajecha do kogoś kto mi zsynchronizuje antenkę

a co powiecie na temat radia, bo jazda bez radyjka to lipa gdzie może leżec przyczyna że nie chodzi

ja miałem podobnie. Okazało sie, ze we wtyczce od anteny odlutował sie kabelek. Zmieniłem wtyczke i było OK. Teraz natomiast mam tak, ze jak słucham radia i wcisne nośną na CB to wycisza całkiem radio dzieje sie tak bo antene od FM mam w tylnej szybie a od CB na klapie na dzwonku i daje takie zaklucenia ze wycisza. A co do strojenia to nie koniecznie magnes trzeba stroić ale jak bedziesz niedaleko to wpadnij mogę Ci sprawdziś SWR.

[ wiadomość edytowana przez: bmaciek dnia 2006-11-11 16:05:32 ]

Panowie jak macie odpowiadać głupoty chłopakowi to lepiej nic nie piszcie!! Antene sie sroi każdą nie ma anten które sie same stroją i powiedzenie że jak masz magnesówke to nie musisz stroić jest idotyczne, nie stroi sie anteny do radia tylko do samochodu a jak bedziesz miał nie zestrojoną antene to po pierwsze bedziesz miał słaby zasięg nadawania, odbiór bedzie w porządku a po drugie radio sie szybciej nie zużyje ( za to teżbym, kogoś powiesił za .....) tylko spalisz końcówke mocy która kosztuje z wymianą 35 PLN wieć wszystko przemawia za tym że antene trzeba stroić!!!!

Pozdrawiam cmatt

powiem tak
cb będe stroił gdzieś w okolicach bartoszyc/ olsztyna wiec jak ktos prowadzi takie uslugi niech da znac podjade

a co do radia to nie działa nawet gdy CB mam włączone wiec to pewnie odłącvzenia sie anteny od radia tylko gdzie jej szukać ..... pozdrawiam

Cytat:
a co do radia to nie działa nawet gdy CB mam włączone wiec to pewnie odłącvzenia sie anteny od radia tylko gdzie jej szukać ..... pozdrawiam

Antenę masz albo w tylnej szybie (jak masz sedana), albo w tylnej klapie (jak masz kombi). W obu przypadkach rolę anteny pełnią "druty" podgrzewania szyby. Poza tym masz jeszcze wzmacniacz antenowy - w sedanie pod tylną półką, w kombi pod obiciem tylnej klapy. Jak masz kombi, pierwsze co sprawdź to kabel antenowy idący do klapy po lewej stronie - lubi się przerywać.

kolego cmatt antena magnesowa nie wymaga strojenia ponieważ nie ma ona zadnego kontaktu z karoserią (nie podłącza sie masy). W tej sytyacji magnes zastępuje karoserie samochodu.

Cytat:
2006-11-11 18:23:25, bmaciek pisze:
kolego cmatt antena magnesowa nie wymaga strojenia ponieważ nie ma ona zadnego kontaktu z karoserią (nie podłącza sie masy). W tej sytyacji magnes zastępuje karoserie samochodu.

Stąpasz po cienkim lodzie
Gdzie te bzdury usłyszałeś
Każdą antenę należy zestroić, ot co
Zanim zaczniesz swoimi wypowiedziami zaśmiecać forum radzę nieco temat zgłębić

E nie bmaciek wie lepiej w dupie był gówno widział ale mądrzy sie jakby wszystkie rozumy zeżarł. Anten magnesowych sie nie stroi bo je kosmici robią na wymiar dla takich baranów jak kolega. Nastepnym razem jak nie jesteś czegoś pewien to nie zabieraj głosu bo wprowadzasz kolegów w błąd, nie tędy droga LOB TO LOB I NIE MA TO TAMTO.

pozdrawiam "KRÓTKOFALOWIEC" cmatt

Kolego ja tez nie jestem jednym z tych, co kupili radyjko żeby dowiedzieć się na którym km miśki stoją. Nawet więcej, założyłem całe instalacje CB w niejednym samochodzie i z doświadczenia wiem, ze jeśli jest nowa antenka na magnesie to SWR nie przekracza 1,1 max 1,2. Zgadzam sie z tym, ze warto sprawdzić SWR po zamontowaniu antenki ale jeśli postawimy antenke w innym miejscu na samochodzie to automatycznie SWR tez się zmieni.

P.S.
Myślę, ze można było jakoś kulturalniej wyrazić swoją opinie nawet, jeśli inna osoba nie ma racji, a nie jak to zrobił kolega cmatt.

bmaciek BREDZISZ i sam sobie zaprzeczasz!!!!!! czemu jak przestawisz antene w inne miejsce to wspólczynnik fali stojącej (SWR) zmieni się, skoro twierdzisz że antena magnesowa nie ma nic wspólnego z samochodem (nie podłącza się masy),przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem i pomyśł co ty mówisz. Znam takich mądrali jak ty któży myśla że jak dwa radia założyli to już wiedzą wszystko, w moim mieście prowadzą punkty serwisu CB i dużo głupot już słyszałem, ale ty bijesz wszystkie ( nie po zastanowieniu stwierdzam że są lepsi od ciebie), a co do twojego montażu CB to powiem to tak, nawet książke weź i troche się poucz bo nie masz pojęcia o czym mówisz i narażasz sie na wyśmianie kieleczek ci kulturalnie powiedział że głupoty piszesz ale nie zadziałało. Jak ci miernik ( za 50 PLN kupiony na allegro) pokazuje na każdej antenie magnetycznej około 1,2 SWR to go wyrzuć bo jest do dupy. I NIE ZABIERAJ GŁOSU NA TEMATY O KTÓRYCH NIE MASZ POJĘCIA ALBO WYDAJE CI SIE ŻE MASZ BLADE. Współczuje tym którym te radia zakładałeś pewnie nadają na kilometr no bo magnesówek sie nie stroi

P.S. Kolego od mojej kultury się prosze odstosunkować, widzisz jak ja na jakiś temat nie mam zdanie lub nie jestem go pewny to go poprostu nie wypowiadam i nikogo głupotami nia złoSzcze!!!!!!

cmatt

[ wiadomość edytowana przez: cmatt dnia 2006-11-11 23:08:21 ]

Cytat:

Totalna bzura każdą antene się stroi jak by tak nie było to po co w magnesówkach są śruby do regulacji wysokości bata????

Cytat:
Antene sie sroi każdą nie ma anten które sie same stroją i powiedzenie że jak masz magnesówke to nie musisz stroić jest idotyczne, nie stroi sie anteny do radia tylko do samochodu a jak bedziesz miał nie zestrojoną antene to po pierwsze bedziesz miał słaby zasięg nadawania, odbiór bedzie w porządku a po drugie radio sie szybciej nie zużyje ( za to teżbym, kogoś powiesił za .....) tylko spalisz końcówke mocy która kosztuje z wymianą 35 PLN wieć wszystko przemawia za tym że antene trzeba stroić!!!!

święta racja. Radyjo się nie zużywa tylko spali się końcówka a końcówki kosztują rużnie do LINCOLNA to nie pamiętam już ale coś koło 200PLN