Zakupy...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Wiem, że dużo już było na ten temat, ale... zamierzam zakupić radyjko i antenkę, nie żeby od razu jakoś profesjonalnie, ale głównie żeby posłuchać i od czasu do czasu (dać sobie) pomóc.
Mam diesla (podobno nie jest to bez znaczenia) i rozważam teraz zakup radyjka między Alanem 48+ a Unidenem 520. Natomiast przy zakupie anteny (ma być magnes !) waham się między: Sirio ML-145, Hustler IC-100, Wilsonem Little Will a Cobrą A2000 (ta ostatnia raczej w kwestii ciekawości i marzeń ze względu na koszta).
Prześledziłem forum i wiem już, że większosc z Was - pewnie nie bez przyczyny - korzysta ze sprzętu Unidena 520 i sprzęt ten sobie chwali. Mam natomiast pytanie jak sprawuje się model Alana 48+ (nie Excell). Korzystałem z modelu Alan199A i prawdę mówiąc czuję się rozczarowany.
Proszę, pomóżcie wybrać najlepsze zestawienie - wybór jest zdecydowanie za duży... Pozdrowienia dla wszystkich na trasie...

[ wiadomość edytowana przez: adamzet dnia 2006-11-12 23:07:06 ]

kolego co do anten to jak na magnes to tylko ML-ka niezaleznie jakiej firmy bo czy to bedzie sirio president czy tez sirtel to nie zauwazysz roznicy !!!! reszta magnesowek jest znacznie gorsza

jesli chodzi o radio jak nie potzrzebujesz jakiegos max wypas radia bierz unidena 520 naprawde godny polecenie bo juz jony czy hary presidenta sa duzo drozsze a nie uwazam iz sa lepsze bo "wnetrznosci" maja praktycznie identyczne

co do 48-ki radio wzgledne troche jak dla mnie zbyt czułe

Adamzet ! Moze bede sie czepial, ale zeby bylo profesjonalnie, to antena musi byc na stale na srodku dachu. Jesli musi byc magnes to ML - ka jest najlepsza.
Co do radia, to niestety dla profesji, to tylko drogie radia, bo te tansze od 400 PLN, nie trzymaja parametrow i sa fatalnej jakosci. ( wyjatkiem jest Uniden )
Jesli chcesz byc zadowolony, to lepiej kup uzywane radio, wyzszej klasy, niz za te same pieniadze nowe.
Ps. co do Alana 48 to jesli ma byc nowy, tylko ten:Alan 48 classic Jest to najlepsze radio Alana w Europie.
zadnych exellow, czy plusow !
Co do Alana 199A, ktorego uzywasz, to moze pomoc zmiana mikrofonu w tym radiu.

[ wiadomość edytowana przez: zp dnia 2006-11-13 17:41:19 ]

Cytat:
2006-11-13 11:59:49, zp pisze:
Co do Alana 199A, ktorego uzywasz, to moze pomoc zmiana mikrofonu w tym radiu.

Na szczęście Alan był pożyczony
Ok, podjąłem decyzję - kupuję jutro Unidena 520 Nowkę, w sklepie - wyobraźcie sobie, że u mnie w miasteczku już znaleźli sposób na obejście zakazu - sprzedają sprzęt jako używany, który ma homologację. Zresztą - podobno jeśli homologacja jest podpita z datą wsteczną to miśki podczas kontroli mogą naskoczyć, bo przepis wszedł któregośtam... Czy to prawda? Z jaką datą trzeba mieć podbitą homologację żeby sie nie czepiali?
A jeśli chodzi o Alana 48+ to podobno jest za czuły do auta (na bazę podobno ok) - wstrząsy działają niekorzystnie i duża partia wraca na pogwarancyjne naprawy...
No i pozostaje otwarta kwestia anteny - w grę wchodzi President ML-145 za dwie stówki, Sirio ML-145 za 150 zł czy Hustler za 110 zyla. Co radzicie? Szybką poradę poproszę, bo jutro zamierzam już pośmigać na sprzęcie...

Sirio ML-145 + Uniden

Cytat:
2006-11-13 22:33:21, zp pisze:
Sirio ML-145 + Uniden

A ja na przekór kupiłem Hustlera, ale chyba dopłacę i wymienię na Midlanda ML-145... Testowałem dziś zestaw w mieście i trochę jestem zawiedziony małym zasięgiem i poziomem szumów

przy różnicy 40 zeta wybrałbym sirio, swoją drogą drogi ten hustler. Ja za zestaw U520+Hustler zapłaciłem niecałe 400zł

Cytat:
2006-11-15 11:44:26, mutra pisze:
Ja za zestaw U520+Hustler zapłaciłem niecałe 400zł

A masz fakturę na zestaw? Ja mam i mogę wpuścić w koszty firmy. Choć wyszło mi ciut drożej - 370 zyla za radyjko + 100 za Hustlera. Poza tym mam wszystko na miejscu i nie muszę się martwić o gwarancję i ewentualne jej roszczenia (w razie awarii - odpukać !!! - dają mi na czas naprawy radio zastępcze). Nie ma tak na Allegro...
Dziś chyba podjadę, dołoże 50 zyla i wezmę Midlanda o 0,5m dłuższego...

Cytat:
2006-11-15 10:00:04, adamzet pisze:
A ja na przekór kupiłem Hustlera, ale chyba dopłacę i wymienię na Midlanda ML-145... Testowałem dziś zestaw w mieście i trochę jestem zawiedziony małym zasięgiem i poziomem szumów

Nie zniechęcaj sie tak szybko. Są dni gdy nie moge się porozumieć z mobilem po drugiej stronie miasta, a są takie, że nie ma z tym najmniejszego problemu. Dziś szumi, jutro jest spokój.
Co do anteny tez zaczynałem z Hustlerem.
Teraz Sirio ML-145

witam wszystkich moze ktos mi podpowiedziec jaki sprzet spelni wymogi na trasie polska - austria bo slyszalem ze w polsce sa polowki a w austrii calosci?????czy cos takiego, nie znam sie na tym a chce kupic sprzeta i nie mam kogo zapytac . Nie chce najtanszego sprzetu i nie wiem co kupic. Wiem tylko tyle ze magnesowki odpadaja bo nie sprawdza sie przy mojej jezdzie.

Cytat:
A masz fakturę na zestaw? Ja mam

Paragon (faktura na życzenie).

Cytat:
Wiem tylko tyle ze magnesowki odpadaja bo nie sprawdza sie przy mojej jezdzie.

"twojej" jeździe? To znaczy, że jeździsz szybko i boisz się że Ci magnes zleci?

tak obawiam sie ze zleci podmuch z tira robi tez swoje widzialem raz taki przypadek nie bylo to wesole

ja jechałem 180 z hustlerem na dachu i nie przesunął się ani trochę. A to magnesówka z małym magnesem. Sądzę, że jeżeli kupisz podstawę odpowiedniej średnicy to nic Ci nie grozi.

Cytat:
2006-11-17 15:53:43, mutra pisze:
ja jechałem 180 z hustlerem na dachu i nie przesunął się ani trochę. A to magnesówka z małym magnesem. Sądzę, że jeżeli kupisz podstawę odpowiedniej średnicy to nic Ci nie grozi.

kolego te 180km/h zgodze sie ale sprobuj zachamowac tak nagle od 120 do zera antene masz na masce i bedziesz sie cieszył ze ci szyba nie poszła nie mowiac o rysach na karoserii

fakt, tej opcji nie rozważałem