Hałas silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W ostatnim czasie, gdy rano jest zimno, przy pierwszym rozruchu silnika jest metaliczny halas. Po odpaleniu, gdy morot wchodzi na obroty w najwyzszym punkcie wlasnie tak sie dziej, trwa ok sekundy, pozniej po dodaniu gazu nic sie nie dzieje. Co to jest?

wlasnie znalazlem ten temat i mam to samo, w dzien jak silnik jest cieply pracuje dziwnie, tzn tez halasuje ale taki warkot jakby, cos jak bokser. Mam nowy rozrzad w zapasie tylko pompe bym musial dokupic, ale napiszcie czy to faktycznie mzoe byc to.

[ wiadomość edytowana przez: netpro dnia 2006-11-08 21:06:20 ]

poziom oleju sprawdz bo moga t byc popychacze, jaki masz przebieg ?

oleju max, przebieg 100tys

Do porannego halasu dopisze tez taki objaw:
Po dodaniu gazu (niewazne czy zimny czy cieply) jest takie jakby stukanie, warczenie silnika, cos ala boxer albo jakby na 3 gary palil (pali normalnie). W czasie jazdy slychac to od ok 2,4k obr/min przy rozpedzaniu sie, po odjeciu gazu jest ok, przy obciazeniu silnika do 2k obr/min tez jest dobrze. Na wolnych obrotach nic nie stuka

bylem u mechaniora, posluchal i stwierdzil ze to cos w silniku, mowil mi o panewkach
Nie wiem czy tak gadal zeby wyciagnac ewentualnie pieniadze czy faktycznie jest zle.

[ wiadomość edytowana przez: netpro dnia 2006-11-09 18:52:53 ]

moze ktos wie jaki jest dzwiek zuzytych panwek?

Cytat:
2006-11-10 19:31:17, netpro pisze:

ja wiem...

....gli gli gli bzzz bzzz szszsz czczcz rzrzrzrzrzrz...zzzzzzzz

Jeszcze zależy która panewka ??...to była ta z 3-go cylindra..

Nie mogłem się powstrzymać ! Daruj ale jak sobie wyobrażasz przekazanie TAKIEGO rodzaju wiedzy drogą piśmienną??

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2006-11-10 20:08:07 ]

Cytat:
2006-11-10 19:31:17, netpro pisze:

Głuche stukanie narastające nieprzerwanie wraz ze wzrostem obrotów. Słychać ten stuk od jałowych obrotów przez cały czas.
Jeżeli to panewki to nie wolno z tym jeździć

[quote]
2006-11-10 20:07:12, bogdan1 pisze:
ja wiem... ....gli gli gli bzzz bzzz szszsz czczcz rzrzrzrzrzrz...zzzzzzzz Jeszcze zależy która panewka ??...to była ta z 3-go cylindra..

a wcale bo nie
panewka na trzecim cylindrze chodzi inaczej
o tak
gli gli gli bzzz bzzz szszsz czczcz rzrzrzżżżżżż...zzzzzzzz
tyz sie nie moglem powstrzymac

guzik się znacie .Takie odgłosy wydaje zatarty napinacz paska .Panewki wydają odgłos podobny do gzzz,gzzzzik,gzzz,zzzz,żżżżżżżz

Kurde wreszcie godni następcy piotr'kowi wyrastają!

w poniedzialek jade do ASO i zobaczymy co powiedza, a dla "znawcow" stukow moze to sie kiedys przyda:
http://macmerc.eltrakon.pl/usterki/silnik01.htm

Cytat:
2006-11-10 21:54:51, netpro pisze:
w poniedzialek jade do ASO i zobaczymy co powiedza, a dla "znawcow" stukow moze to sie kiedys przyda: http://macmerc.eltrakon.pl/usterki/silnik01.htm

ASO to bardzo słuszna koncepcja...

z linka w zasadzie nie powinienem korzystać ( nie jestem znawcą jak widać bo się pomyliłem w ocenie tych stuków panewek )..ale próbowałem trochę poczytać...dobre ...zara leciałem na parking i szukałem przycisku STOP pod maską !!...

nie bardzo mi się udało ale co tam...i tak się ubawiłem

Powodzenia w tym ASO...obyś trafił na kumatego mechaniora!

Na panewki to troche przelot maly chyba ze w ogole nie dbasz o samochod. panewki mozna latwo sprawdzic, odkrecasz swiece i krecisz rozrusznikiem jezeli stuka to nie panewki jesli nie to napewniej one. Ta metoda sie sprawdza panewki korbowe.

Cytat:
2006-11-11 16:46:15, maskekk pisze:
Na panewki to troche przelot maly chyba ze w ogole nie dbasz o samochod. panewki mozna latwo sprawdzic, odkrecasz swiece i krecisz rozrusznikiem jezeli stuka to nie panewki jesli nie to napewniej one. Ta metoda sie sprawdza panewki korbowe.

Silnik kupiony od jednego z klubowiczow, wg niego nigdy nie jezdzil na LPG i mial przebieg niecale 100tys. Na poczatku po wlozeniu pracowal normalnie, przejechalem nim jakies 6 tys, wiekszosc na LPG, od ok 2 miesiecy cos tam sobie pukalo delikatnie, ale teraz jakby glosniej i przed zima chce to sprawdzic bo staje sie to uciazliwe i juz powoli chyba niebezpieczne.

Co do sposobu ktory napisales to mysle ze nie bedzie stukalo bo na wolnych nic sie nie dzieje, nawet do 2 tys jak mu wcisne pedal do konca to jest cisza.

Zauwazylem ostatnio ze jak jade na LPG nie zwiekszam predkosci to sobie puka, zmieniam na PB, stuka ale ciszej, wracam na LPG i glosniej

Dwie rzeczy ktore nie dzialaja prawidlowo to sonda lambda (mam instalke I gen i chyba ona nie bierze udzialu w pracy na gazie) oraz VSS, jezdze z tym juz jakis czas, mysle ze i tak nie mialo to wplywu na te stuki.

upewnij sie ze to nie halas z paska rozrzadu (luzny) lub napinacza

Nie bylem w ASO bo nie bylo kiedy, bylem za to u znajomego ktory mi przekladal silnik, posluchal, wjechalem na kanal, popatrzyl i posluchal, mowi ze to za szybki zaplon, opoznil zaplon i silnik nie halasuje, ale jest nieco mulowaty. Teraz nie wiem czy tak ma byc czy nie. Jade jutro do Opola, zobacze jak bedzie na trasie, do ASO pojade jak znajde chwile