Co to może być? Czego to objaw?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po długiej jeździe silnik w moim fordzie gaśnie podczas jazdy, po chwili kiedy jazde na luzie, zapala (bo na biegu nie odpali) tak jaby się zapowietrzał,albo miał za dużo paliwa.
Czy to Głowica, uszczelka podnią, pompa paliwowa, może coś innego?
Mam Diesel 1.8 wolnossący z 94 roku

a może świece?
Na zimnow opdala bez problemu i jedzie bez problemu.
Dopiero po długiej jeździe!!

jak dłużej jedziesz to sprawdź czy korek od baku nie zasysa powietrza.
Tak mi sie nasuneło ale raczej pewnie co innego. Opisz dokładnie, jaki kolor spalin. Kiedy to sie dzieje i jak ci zapala na luzie.

zapal silnik podnieś maskę stań z przodu samochodu na pompie wtryskowej pociągnij linkę gazu i utrzumaj obroty3500-4000 zobacz na filtrze paliwa jest taka pompka guziczek do ręcznego zasysania paliwa podczas zakładania nowego filtra,patrz na ten czarny guzik i przy utrzymywaniu obrotów ten guzik pozostaje neutralny czy po paru sekundach zaczyna się chować jeśli się chowie oznaka zapchanego przewodu paliwowego lub filtra

a czy to przypadkiem nie dzieje się chwile po wzięciu zakrętu albo nagłym przyśpieszeniu ? Ja w moim Citroenie AX 1.4D obserwuję coś takiego jeśli mam niewiele paliwa w baku i podczas skrętu silnik po prostu zasysa powietrze i zapowietrza sie.

RafalRor!
Miałeś rację
To było spowodowane filtrem paliwa
najpierw podciągnąłem paliwą ta pompką
i zapalił od kopa
ale na wszelki wypadek wmieniłem filtr paliwa!
Dziękuwa!

a tak wogule gdzie jest takowy filtr paliwka bo nie za bardzo musze pod maske patrzeć a przydało by się go wymienić

patrzac z przodu auta po prawej stronie, gora silnika, lekko w tyle miedzy silnikiem a obudowa filtra powietrza