MotoNews.pl

Reflektor - wymiana

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na początek WIELKIE dzięki dla kolegów Bogdana1 i Speederka za pomocne rady i szybką reakcję.

Co do samej wymiany: wbrew temu co sugeruje opis na stronie głównej, aby wymienić reflektor nie trzeba zwalać zderzaka ani noska! Owszem nosek należy odkręcić ale wystarczy go potem delikatnie odgiąć/podważyć (uwaga: nie używać młotka ani łoma! ). W tym celu trzeba odkręcić śruby mocujące nosek 'od góry' (znajdują się pod maską ). Niestety potrafią się ukręcić. Mi się udało urwac dwie . Po wyjęciu kierunkowskazu (jedna śruba od strony komory silnika - dostęp rewelka ) uzyskamy dostęp do dwóch śrub mocujących nosek do pasa (są za reflektorem).
Po odkręceniu śrub reflektora (dostęp jak wyżej, prawie podciąłem sobie żyły na nadgarstku) należy jedną ręką wypchnąć go do przodu i ku górze a drugą delikatnie!!! podnieść nosek do góry. Nie za mocno, bo trzyma się on na dwóch wąsach mocowanych pod zderzakiem.

Chwila gimnastyki z kabelkami i reflektor zostaje w łapkach.

Może komuś sie to przyda...

Cytat:
2006-11-14 14:35:06, rafau pisze:
wbrew temu co sugeruje opis na stronie głównej, aby wymienić reflektor nie trzeba zwalać zderzaka ani noska!

A kto pisze o zwalaniu zderzaka .Z drugiej strony jak się poluzuje nosek, to już można odkręcić te parę śrub żeby mieć lepszy dostęp.I żył sobie nie podcinać

Cytat:
Na początek WIELKIE dzięki dla kolegów Bogdana1 i Speederka za pomocne rady i szybką reakcję.

To ja jestem wdzięczny Tobie...
Jesteś bowiem pierwszą osobą, która napisała, że SpeedR - UWAGA! - SZYBKO zareagował

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
(...) Co do samej wymiany: wbrew temu co sugeruje opis na stronie głównej, aby wymienić reflektor nie trzeba zwalać zderzaka ani noska! (...)

Jakby Kolega przeczytał opis do końca, to by zauważył, że już od dawna jest dopisana errata.

Cytat:
2006-11-23 13:49:59, Navi pisze:
Jakby Kolega przeczytał opis do końca, to by zauważył, że już od dawna jest dopisana errata.

Dopiero teraz ją zauważylem doczytałem do tematu o naprawie lampy i dalej nie zaglądałem, uznając że mnie nie dotyczy.