MotoNews.pl
2 Brak mocy (16600/0) - NT

Brak mocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od dłuższego czasu zuważyłem że moje espero (1.5 16v 98 lpg) nie ciągnie zbyt szybko. Maksymalna prędkość jaką ostatnio uzyskałem to 155km/h (na lpg i benz. ) i to z górki. Największy problem to IV,V bieg gdzie przekroczenie 4000-5000 obrotów graniczy z cudem (gdyby nie górki to nie wiem).Na płaskim ciężko go rozbujać do 140-150 km/h. Jeżeli ktoś miał podobny problem proszę o wskazówki i rady co zrobić.

Mój jakoś też się ostatnio zamulił - kiepsko wkręca się na obroty - może gassss lipny zatankowałem........

a co do odpowiedzi na Twoje pytanie to niestety takie zamulenia są bardzo ciężkie do zlokalizowania - nie jeden z tym walczył..
Moje rady:
najpierw jedź na diagnozę komputerową - pewnie nic nie wykaże..... jak wykaże to bedziesz wiedział jakim iść tropem.....

poźniej sprawdź analizatorem spalin - jak spaliny toksyczne to masz zjarany katalizator - jeśli masz oryginalny ceramiczny to się pewnie stopił od gasssssssu i przytyka wydech - jak metalowy to nie ma to większego wpływu - poprostu jesteś NIEEKOLOGICZNY

Czasem nie kontaktuje Sonda Lambda - komp diagnostyczny nie wykazuje błędów a spalanie wzrasta, moc spada........

pomijam trywialne przyczyny - ciągle zbierający ręczny, zatkany filtr paliwa, brudny filtr powietrza - zrób najpierw te zabiegi a później zobaczymy........

Podjedz na kanal, postukaj w tlumiki, jesli cos w srodku grzechocze to zapewne bedzie przypchany i to jego wina.

a ja bym na początek zrobił reset kompa i zobaczył co się stanie .... sprawdził kiedy ostatnio wymieniałem jakieś filtry świece ITP..

jak już to nic nepomoze to proponuje wycieczke do mechanika z LPG na nanalizator on ci prawde powie...