MotoNews.pl

SPRZĘGŁO!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witanm wszystkich, mojego esperaka dopadła choroba
moje sprzęgło puszcza przy samym dole i jest coraz gorzej, tzn ostatnio wracając nie mogłae wrzucic biegu, czy jest jakas regulacja sprzegła??
ewentualnie co tam mogło pójść?

Cytat:
2005-12-05 20:15:27, Tomek2 pisze:
Witanm wszystkich, mojego esperaka dopadła choroba moje sprzęgło puszcza przy samym dole i jest coraz gorzej, tzn ostatnio wracając nie mogłae wrzucic biegu, czy jest jakas regulacja sprzegła??

Jest, ale w bardzo malym zakresie i to raczej nie pomoze...

Cytat:
ewentualnie co tam mogło pójść?

Poduszka pod silnikiem...

witam mialem takie objawy na dzien przed smiercia sprzegla (padlo mi lozysko).

Wniosek jest jakże oczywisty wymienić sprzęgło na nowe.

Cytat:
2005-12-06 10:00:40, Kiniusia pisze:
Wniosek jest jakże oczywisty wymienić sprzęgło na nowe.

Niekoniecznie Kinia... uwalona poducha - ta ostatnia, przy skrzyni - daje dokladnie takie obiawy jakie ma Tomek2.

No właśnie mam dodobnie . Zapięcie biegu u mnie wiąże się z wbijaniem sprzęgła do oporu. W większości aut zawsze była regulacja na śróbie... A jak jest tutaj panowie znawcy... Ewentualnie ile by mnie kosztowała ta poducha pod skrzynią hę...

Cytat:
2006-02-12 13:50:26, ZarazonyEspero pisze:
No właśnie mam dodobnie . Zapięcie biegu u mnie wiąże się z wbijaniem sprzęgła do oporu. W większości aut zawsze była regulacja na śróbie... A jak jest tutaj panowie znawcy... Ewentualnie ile by mnie kosztowała ta poducha pod skrzynią hę...

poducha pod skrzynia ponizej 100zl

Miałem dwa razy dokładnie taki sam problem. Za pierwszym razem była to pęknięta łapa sprzęgła. Przez jakiś czas sprzęgło brało coraz niżej aż się łapa urwała.
Za drugim razem padł mi wysprzęglik to znaczy lekko przeciekał.
Czasem wyciek jest tak mały że dopiero widać po odchyleniu gumki zewnętrznej np. śrubokrętem płaskim. I to wystarczy żeby sprzęgło brało przy samej podłodze.

Witam wszystkich

Ja mam bardzo podobny problem ze sprzęgłem, który zaczął się gdy się ochłodziło.
Mianowicie na zimno wciskając pedał sprzgła nie czuje prawie żadnego oporu - dopiero lekki na samym końcu, co za tym idzie nie moge wrzucć żadnego biegu, po energicznym "pedałowaniu" sprzęgła czuje że opór powoli rośnie i po 1-2min moge już wrzucać biegi - ciężko, ale zawsze, po przejechaniu paru km wszystko wraca do normyi moge normalnie operować skrzynią.

Po krótkim postoju znów lipa - i tak w kółko

Co jest grane ?!

HELP MY FRIENDS

PS - niech nie myli Was obrazek Poldka jeszce nie zdążyłem zmienić

Sprubój sobie odpowietrzyć układ hydrauliczny sprzęgła - przy tłoczku na skrzyni biegów jest odpowietrznik, albo sprawdz czy nie masz wycieków gdzies tam w okolicach calego układu.

Dlaczego temat jest na giełdzie...?

Cytat:
2006-11-07 10:44:33, pyrekcb pisze:
Dlaczego temat jest na giełdzie...?

Temat jest już tam gdzie trzeba.

Co do sprzęgła to żona wczoraj pierwszy raz jeździła Corollą.
Już wiem jak śmierdzi "japońskie" sprzęgło

Dzisiaj się śmieję, ale wczoraj chciałem ją potraktować jak afgański terrorysta.

Dobrze że sprzęgło wytrzymało.

Co do tematu, regulacji praktycznie BRAK.

Powód, tak jak pisali poprzednicy - łapa, wysprzęglik, poduszka ew. docisk.

Cytat:
2006-11-07 00:41:01, rafalko pisze:
... sprawdz czy nie masz wycieków gdzies tam w okolicach calego układu.

było dokładnie tak.. siłownik miał wyciek nie było prawidłowego wysprzęglania

koszt w ASO Szczecin nowego silownika z wymiana i uzupełnieniem płynu 140zl - 40min
możliwość sprawnego poruszania się Esperolotem - bezcenne

Cytat:
2006-11-07 23:06:59, misiopysio pisze:
było dokładnie tak.. siłownik miał wyciek nie było prawidłowego wysprzęglania koszt w ASO Szczecin nowego silownika z wymiana i uzupełnieniem płynu 140zl - 40min możliwość sprawnego poruszania się Esperolotem - bezcenne

NIGDY WIĘCEJ ASO - ZŁODZIEJE wysprzeglik 70zł wymiana samemu ew 30zł 10 min roboty pół roku temu za wszysko zapłacłem 90zł

Cytat:
2006-11-11 09:51:08, Kula69 pisze:
NIGDY WIĘCEJ ASO - ZŁODZIEJE wysprzeglik 70zł wymiana samemu ew 30zł 10 min roboty pół roku temu za wszysko zapłacłem 90zł

Wymieniałem wczoraj.20min roboty + wysprzeglik 56zł

witam wszystki mam dokładnie taki sam problem ze sprzęgłem. Byłem u znajomego mechanika ktoory zajmooje sie przeważnie daewoo i dowiedziałem sie ze ramie siłownika po jakimś czasie się poprostoo wykrzywia i to jest najczęstszą przyczyna kłopotoow ze sprzęgłem w esperanzie . Co do regoolacji to nad pedalem sprzęgła jest samoregulator z małą śroobą ktoora umożliwia niewielkie podciągnięcie sprzęgła oo mnie troszke pomogło ale wiem że za niedłoogo będe miał do wymiany siłownik.

Cytat:
2006-11-14 14:25:20, swirek13 pisze:
witam wszystki mam dokładnie taki sam problem ze sprzęgłem. Byłem u znajomego mechanika ktoory zajmooje sie przeważnie daewoo i dowiedziałem sie ze ramie siłownika po jakimś czasie się poprostoo wykrzywia i to jest najczęstszą przyczyna kłopotoow ze sprzęgłem w esperanzie . Co do regoolacji to nad pedalem sprzęgła jest samoregulator z małą śroobą ktoora umożliwia niewielkie podciągnięcie sprzęgła oo mnie troszke pomogło ale wiem że za niedłoogo będe miał do wymiany siłownik.

do diaska! nie możesz w jakimś zrozumiałym języku?