MotoNews.pl
1 Wycie na 2gim begu!!!! (167138/45) - NT

Wycie na 2gim begu!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Postów na temat skrzyń znalazłem całe mnóstwo, ale takiego problemu jak mój nie...

Otóż przy hamowaniu silnikiem na 2gim biegu (i tylko drugim) występuje dziwny dźwięk (jakby wycie czy piszczenie) taki sam dźwięk występuje gdy hamuje hamuje silnikiem na 3cim biegu i chce zredukować na 2 przez około pół sekundy i jest wtedy wyczuwalne wyraźne drżenie na drążku zmiany biegów. Zgaduje że to wina jakiegoś łożyska (choć nie chce nic sugerować) i teraz pytania.

1. Co to może być??
2. Lepiej naprawiać skrzynie czy kupić inną i czy ktoś wie gdzie można kupić pewną (sprawdzoną i z jakąś gwarancją) skrzynie) w okolicach Gorzowa Wielkopolskiego (może być też wielkopolskie i zachodniopomorskie)?
3. Czym może grozić jazda z taką skrzynią zakładając że będę unikał hamowania silnikiem (konkretnie czy grozi kompletnym unieruchomieniem samochodu)?

unikanie hamowania silnikiem nic nie pomoże , po prostu już powoli łozysko siada

ja mam to samo ale się tym nie przejmuję , jak zacznie juz naprawde pożądnie wyć to się wtedy wymieni

Tak tez mialem taki problem mialem do wymiany lozysko ale dla pewnosci wymienilem tarcze i docisk

Właśnie.. zapomniałem o istotnym szczególe. Z reguły jak siada łożysko to odzywa się najpierw cicho a potem coraz głośniej, a to zaczęło wyć nagle. Dźwięk jest okropny i dochodzi jakby spod samochodu.

A olej w skrzyni jest może?

Oleju jest pod dostatkiem i nie jest szczególnie zanieczyszczony, wręcz wygląda jakby był kiedyś wymieniany. Przy ciepłej skrzyni olej wręcz wypływa przez otwór kontrolny (ten z korkiem z imbusem).

A o jakim łożysku mówicie na wałku głównym czy sprzęgłowym lub innym bo jest ich jeszcze kilka.

ja tak miałem przez pół roku takie wycie aż zaczeło szarpac i moje cacko staneło przestało jeżdzić wymieniłem skrzynie i dalej śmigam

[ wiadomość edytowana przez: miskalec dnia 2006-11-28 18:09:00 ]