Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() djharus HF MEMBER HYUNDAI Pony/Opel CO ... Jastrzębie zdrój | 2006-11-25 19:20:20 Wiatm!!
Mam wielki problem z hamulcami w moim kucyku.Jakis czas temu kiedy spadl deszcz przycisnalem mocniej na hamulec i zauwazylem ze w posmizg wpada mi tylko prawe kolo.OD tego czasu zaczalem sprawdzac czy lewe kolo sie grzeje i okazalo sie ze sie grzeje.Rozebralem zacisk przeczyscilem cylinder WD40 zalozylem sobie jeden nowy klocek bo mialem jeden dodatkowy zalozylem kolo i okazalo sie ze nic z tego talej tak samo.Jezdzilem tak nadal ale rano kiedy jezdzilem do pracy hamowanie nie bylo za skuteczne poniewaz przy kazdym hamowaniu lapalo mi prawe kolo a lewe ani troszke bo specjalnie sprawdzalem na piaszczystej drodze i ani troche nie lapie.Postanowilem poswiecic temu troche wiecej czasu i rozebralem zacisk na czesci pierwsze mianowicie wyciagnalem cylinderek wyczyscilem zalozylem ale nie da rady odpowietrzyc na odpowietrzniku wiec zrobilem to na przewodzie.Po tej operacji nic tylko jeszcze gozej bo hamulce calkiem zniknely!!Pedal wisial luzno.odpowietrzylem wszystkie kola wszystko poskladalem i efekt znikomy!!Wszystko tak jak wczesniej hamuje ale tylko jedno kolo.Jak mialem zdjete kolo to na poczatku dalo sie krecic tarcza a po nacisnieciu na hamulec kolem mozna bylo ruszyc tylko przy pomocy "brechy"!Juz jestem bezsilny.Zastanawiam sie co moze byc tego przyczyna.Czy moze to byc jakis feler serwa?Albo to ze nie da sie odpowietrzyc na odpowietrzbiku?Moze ktos mial podobny problem. Bardzo prosze o pomoc bo zima sie zbliza a wiem co bedzie sie ze mna dzialo na drodze kiedy bedzie mi lapac tylko jedno kolo. Pozdrawiam i dziekuje z gory! |
![]() karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-11-25 22:06:20 witaj.
Dlatego nie hamuje ci lewe kolo poniewaz masz zapowietrzona lewa strone. Musisz ja odpowietrzyc chociaz wiem ze to trudne jak jest zjechany odpowietrznik. A pedal nie wchodzi ci w podloge? bo jesli jest uklad zapowietrzony to pedal wchodzi glebiej. A kolo grzeje sie? Mozesz tez miec zatkany przewod gumowy lewego kola i nie puszcza plynu. Mialem u siebie uszkodzony przewod gumowy(zalamala sie wewnatrz guma) i z poczatku jak hamowalem to puszczal plyn i kolo blokowalo lecz gdy puscilem pedal to wszystek plyn nie wracal i kolo troszke hamowalo, pozniej przewod zatkal sie tak ze nie puszczal ani w jedna ani w druga strone i kolo nie hamowalo. |
![]() djharus HF MEMBER HYUNDAI Pony/Opel CO ... Jastrzębie zdrój | 2006-11-25 23:23:29 No to musze sprzwdzic ten przewodzik.A czy jak odpowietrzam na przewodzie zaraz kolo odpowietrznika to nie da takiego samego efektu jak na odpowetrzniku?Odpowietrznik serio jest zjechany na maksa.prubowalem go odkrecic ale nie ma takiej opcji.Wsadzilem go w imadlo i staralem sie i nic.Chyba jedynym wyjsciem bedzie urwanie go rozwiercenie otworu i nagwintowanie na nowo.Z tymi odpowietrznikami to same problemy.Juz jestem ciekaw czy to moze byc podana przez ciebie przyczyna. |
![]() Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2006-11-26 08:36:28 Mi kiedys w ponym zawiesil sie klocek, efekt byl ciekawy, jak juz zaparkowalem to poszedl bialy dymek z okolicy lewego kola. Jak sie grzeje to tloczek nie chce za bardzo wracac. U mnie rozebranie calosci przeczyszczenie, nasmarowanie pomoglo. Przy okazji wymienilem tarcze i klocki i od tamtej pory bylo juz super. Moglo tam sie dostac troche syfu, rdzy itd. Ja ukladu nie odpowietrzalem, bo nie bylo takiej potrzeby. Nie zaleca sie wymiany jednego klocka. Wszystko musi byc symetrycznie. Tu chodzi o bezpieczenstwo.
Ja bym na Twoim miejscu pojechal do speca od hundaja, hamulce to nie miejsce do eksperymentow ![]() |
![]() karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-11-26 19:16:39 Odpowietrznik jest zawsze w najwyzszym punkcie cylinderka tak oby po odkreceniu wyslo cale powietrze. Odkrecajac kabel nie odpowietrzysz cylinderka ![]() mozesz co najwyzej odkrecic caly zacisk z cylinderkami i ustawic go w takiej pozycji aby otwor po przewodzie byl na gorze i uzupelnic plynem( nigdy nie robilem tego w ten sposob ![]() |
![]() djharus HF MEMBER HYUNDAI Pony/Opel CO ... Jastrzębie zdrój | 2006-11-26 21:46:18 To chyba nie pozostanie mi nic innego jak rozwiercic odpowietrznik, nagwinowac na nowo otwor i kupic nowy odpowietrznik.Wie ktos moze jakie ma on wymiary? chodzi mi o bardziej dokladne bo ewentualnie sam bym sobie taki wytoczyl. |
![]() Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2006-11-27 17:27:04 moze padły ci korektor/y hamowania! Sa przy pompie lubna tylnej bekce! Te przy pompie to takie duże nakretki zielone lub innego koloru na klucz 24! (zalezy od modelu).Rozkrec i przedmuchaj.
Lub wyciagnij wnetrznosci i wkrec puste.hamulce powinny byc. |
![]() karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-11-27 19:22:54 To kola przednie maja korektor??
wydaj mi sie ze tylko tylne maja korektor ktory zapobiega blokaowaniu kol tylnych gdy nie zblokowane sa jeszcze przednie. Jesli masz przyklad auta ktory ma korektor na przedniej osi podziel sie info. |
![]() akurnik HF MEMBER Był: Pony, Jest: Vec ... Grodzisk Mazowiecki | 2006-11-27 19:46:53 Nagrzej odpowietrznik opalarką elektryczną i złap kluczem do rur. Odkręci się. To nie są materiały jak w 126p albo 125p/polonez. Ja temat zapieczonego odpowietrznika przerabiałem w czwartek w zeszłym tygodniu. Zrobił się już totalny owal. Tylko klucz do rur i powoli na spokojnie małymi ruchami ruszaj w jedną i w drugą stronę po nagrzaniu. |
![]() djharus HF MEMBER HYUNDAI Pony/Opel CO ... Jastrzębie zdrój | 2006-11-27 20:05:39 Jezeli chodzi o materialy to mial bym dostep do stosunkowo wytrzymalych materialow ale boje sie ze jak bym go urwal, rozwiercil i nagwintowal otwor to i tak nie uzyskam dokladnie nie uzyskam radanego wymiaru.Mialem ten sam problem z sruba na przewodzie ale pilnikiem zrobilem mniejszy rozmiar sruby i udalo mi sie odkrecic.Z zym odpowietrznikiem chyba jednak to bedzie jedyne wyjscie aby to odkrecic.A tak swoja droga to chyba wiekszosc ma takie problemy z odpowietrznikami, zastanawiam sie tylko czemu konstruktorzy nie pomysleli ze moga byc takie problemy i nie wykonali tych czasci z twardszych materialów. |