Aspekt prawny gwarancji na instalacje pytanie??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie około 8 miesięcy temu zamontowano w moim vw golfie 1.8 na monowtrysku instalacje lpg z emulatorem stag 2l(na instalacji przejechane jest około 2 tys kilometrow). od pierwszego dnia zaczeły się problemy Auto o wiele bardziej straciło na dynamice przy wyższych obrotach silnik zaczą nierówno pracować zarówno na lpg jak i na benzynie obroty wieszają się spalanie w mieście wynosi przy bardzo spokojnej jezdzie 16 litrow lpg a przy dynamicznej ponad 20(choc dynamika nie jest dobra). Częste wizyty w warsztacie lpg (autoryzowany warsztat firmy czakram) nic nie pomogły. Monter instalacji nie potrafi sobie poradzić z tym problemem.Straciłem już cierpliwość i zasugerowałem demontaż instalacji i zwrot pieniędzy(koszt tej instalacji to 1450zł) na taką propozycje instalator powiedział ze moze mi zwrocić max 700 zł co jest według mnie kompletnym nieporozumieniem. W związku z tym zadaję to pytanie czy jest jakis prawny przepis ktory zapewnia zwrot pieniędzy za instalacje gdy ta nie działa poprawnie??
bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje

witam...
Moim zdaniem zła praca silnika na benzynie jest związana z tzw. "łapaniem błędów" przez komputer benzynowy - BOSCH ( wystarczy zdjąć klemę na 5-10 minut) zła praca na gazie może być wywołana a raczej na pewno niewłaściwym doborem instalacji lub jej nieprawidłowym montażem. Stag do BOSCHA to za mało. Jeżeli to zakład autoryzowany f-my czakram to nie wiem dlaczego montuje takie podzespoły bo Czakram montuje tylko BRC. Chyba że gazownik jest jeszcze zakładem autoryzowanym innej firmy. Jeżeli chodzi o zwrot 700 zł czyli połowy to radzę na ten numer nie iść i albo zarządać wymiany instalacji albo zwrócenia całości kasy o ile problem nie jest następstwem np. złego stanu silnika. Mała rada jeżeli gość montuje BRC to niech Ci wrzuci instalację typu JUST. Powinno przynieść pozytywne efekty. Pozdrawiam i 3m się...

odłonczenie klemy nie pomaga bo nawet mam załozony reset juz nie wiem co robic gazownik mi mowi ze ta instalka jest ok do tego silnika juz nie wiem co robic a co dziwniejsze ze przed załozeniem lpg autko lux chodziło poradz co zrobic bo znowu jak powiem zeby mi instalke zmienili to znowu musze kupe kasy dopłacac poradz co załozyc i jak na nich cos wymusic

Cytat:
2006-11-14 17:08:35, andrzejtbg pisze:
gazownik mi mowi ze ta instalka jest ok do tego silnika

Debil normalnie. Jeśli instalka jest OK i auto przed montażem spisywało się nienagannie to pozostaje tylko instalator do dupy!

Powinieneś dostać zwrot całej kwoty w przypadku demontażu. Poszukaj w serwisach prawnych coś na temat "niezgodności towaru z umową".
Przecież to nie Twoje widzimisię, że chcesz demontować instalację. On sprzedał Ci coś, co nie działa, więc odstępujesz od umowy.

[ wiadomość edytowana przez: dRA_Killer dnia 2006-11-14 19:00:01 ]

no wiem ze dzziwny koles ale co mu zrobie jak to jest cwaniak i zarazem własciciel zakładu
miałbym prozbe czy ktos mogłby mi pomoc w poszukaniu takiego paragrafu dotyczącego odstąpienia od tej umowy

Proponuję przejść się do Federacji Konsumentów w swoim mieście i tam Ci wszystko wyjaśnią co i jak? Na pewno w przypadku wadliwego działania instalacji od samego początku, zakład jest obowiązany do usunięcia wady lub demontażu na własny koszt i zwrotu 100% kasy.

ja bym poszedł o krok dalej rzeczywiście udał bym się do federacji konsumentów ,którzy wystąpią do zakładu montujacego instalację o usunięcie wady lub zwrot poniesionych kosztów w postępowaniu ugodowym. Z właścicielem cwaniakiem poszedł bym na taki układ że jeżeli nie usunie wadliwej usterki lub nie zwróci poniesionych przez Ciebie kosztów to przez federacje podasz go do sadu , a do czasu wygranej sprawy (a taka jest niewątpliwie bo mamy doczynienia z gwarancją) będziesz poruszać się taxi, a właściel cwaniak poniesie tego koszty.

Witam.
Rzecznik praw konsumentów zrobi wszystko za darmo włącznie z wnioskiem do sądu jeśli będzie trzeba.
Pytanie czy te wizyty u gazownika masz udokumentowane w ksdiązce serwisowej . jeśli nie te upierdliwie jedź do niego kilka razy i niech ci robi wpisy bo to jest jego obowiązek.