Filtr i dolot ciepłego powietrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Omega A silnik 1.8 na gaźniku + LPG.
Mam pytanie dotyczące dolotu powietrza otóż jest doprowadzona plastikowa tuba od strony reflektora do filtra powietrza, mniej więcej na srodku tuby jest otwór na drugą rurę która ma wyjście z silnika i która nie jest obecnie załozona. Znajomy powiedział mi żebym sobie załozył poniewaz jest to dolot ciepłego powietrza i podobno auto będzie mniej paliło. Od wczoraj silnik zaczyna mi gasnąć na jałowym biegu i zastanawiam się czy nie załozyć tej drugiej rury od ciepłego powietrza. Może mi ktoś wyjaśnić jakie ona ma znaczenie i czy warto ją zakładać.

Jak dużo jeździsz na gazie,to tej rury możesz nie zakładać.Ona ma doprowadzać ciepłe powietrze do gaźnika,a gaz tego nie lubi(brak wolnych obrotów) bo za szybko odparowuje. To nie jest reguła bo jeden samochód z gazem będzie normalnie jeździł a drugi nie,mając podłączoną rurę od kolektora do filtra.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie benzyny w mojej omesi. Samochod zanim go kupiłem podejrzewam że benzyny długo nie widział, jakis czas temu zatankowałem parę litrów w celu sprawdzenia czy wogóle chodzi własnie na benzynie. Jak jest ciepły silnik to przy odpaleniu na benzynie nie mam problemów, ale ciężko sie wkręca w obroty po nacisnięciu pedału gazu nie reaguje tak jak na LPG wogóle jest jakiś zmulony. A druga sprawa to to że podobno tu jest ssanie automatyczne czego nie zauwazyłem, na zimnym silniku miałem spory kłopot z odpaleniem go. Nie bardzo wiem w czym lezy problem, wina gaźnika ?? Słyszałem też że gaźnika sie nie naprawia przynajmniej w tym modelu silnika. na co mam zwrócic uwagę jadąc do mechanika ?

Nie wiem jak w omesi A ale w mojej B było to samo co u ciebie z benzyną. A przyczyna cham burak i brak mi epitetów obół mnie sprzedając mi samochód z walniętym przepływomierzem i czujnikiem obrotów wałka rozrządu(dałem się zrobić jak dziecko). Samochód na gazie jeździł natomiast na benzynie miał objawy takie jak opisujesz.

Z tego co się zorientowałem na allegro to trochę to kosztuje + robocizna Pocieszam się tylko ta myślą iż coś innego jest odpowiedzialne za taki stan rzeczy