| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-12-06 20:14:11 Witam i baaardzo prosze o pomoc...
Potrzebny mi jest jakiś spec od LPG (LEONARDO IIgen), który odpowiedziałby na kilka pytań
Ponieważ zdarza mi się (TYLKO po dluzszym postoju), że podczas przełączania na LPG po prostu tak jakby odcinał paliwo a nie dawkowal LPG gazu, no i oczywiscie zdycha. Wtedy pozostaje mi ponownie przelaczyc na Pb i znowu na LPG lub czasem się zdarzy, że się przełączy ale jest mułowaty - do ponownego odpalenia. Nawet jak silnik jest nagrzany (przelacznik tylko Bp) i po nagrzaniu przelacze na gaz to i tak przewaznie zdechnie. Sekunda na Pb, ponownie na LPG i wszystko gra. Moment przełączania mam ustawiony na 25 stopni, ale to nie ma znaczenia bo jak wykonam operacje przelacznikiem, to nawet przy tej temp. wysztko jest ok. Dodatkowo zmienilem czas nakladania faz podawania paliwa az na max.5s (pryginalnie bylo 0,8s). Lecz nie przynioslo to rezultatu. Widze na centralce jak pow.3000obr przelaczna na LPG, zostawiajac jeszcze na 5s paliwo. Pozniej kontrolka Pb gasnie. Ale auto zdycha dokladnie w momencie przelaczenia na Pb, mimo podawania paliwa przez te 5s. Oczywiscie zdycha tylko gdy auto dluzej stoi - w innym przypadku nawet nie wiem kiedy przechodzi na LPG. Dodam iz z silnikiem wszystko ok, przyspieszenie w normie i na Pb i na LPG. Silnik Opel x20xev (2.0 16v) i bardzo krotka droga z reduktora do mieszalnika (ok.30-40cm w polowie attuator). Co to moze byc????
Jakis blad (zawieszanie) attuatora? Zawieszanie ktoregos z elektrozaworow? Bede wdzieczy za wszelkie info. PS. Instalka ma 1/2 roku na gwarancji ale do serwisu mam daleko... [ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2006-12-06 20:21:31 ] |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-12-07 19:09:47 Jaki masz parownik?
Edit: Przypomniało mi się, że Elpigaz ma w swojej ofercie reduktory Emmegas. Jeśli masz takowy, to warto sprawdzić TO. Nie do końca pasuje do Twojego opisu, ale innego pomysłu narazie nie mam. [ wiadomość edytowana przez: dRA_Killer dnia 2006-12-07 20:15:13 ] |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-12-08 19:18:09
2-GENERACJA! |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-12-08 22:16:51
wg. wyciagu z homologacji to parownik VEGA SUPER EV0060, mikser 60mm, klapa przeciwwybuch. 70mm, komp. leonardo XL, emulator wtryskiwaczy Archimedes. to ze strony sklepu elpigazu www.shopgaz.pl Multipoint Lambda Leonardo 01 kit VEGA SUPER z emulatorem wtryskiwaczy 4 cyl. (100-140KM) EV 57560/01M Zestaw gazowego układu zasilania II generacji do aut z silnikiem z wtryskiem wielopunktowym z sondą lambda w którego skład wchodzi: Programowalny Układ Sterujący z samodiagnozą LEONARDO 01 - do 2500ccm (AE 175/01) z przełącznikiem zintegrowanym umożliwiający wskazanie ilości gazu na oryginalnym wskaźniku paliwa w pojeździe, reduktor LPG - VEGA SUPER (elektroniczny) do mocy 100 - 140KM zintegrowany z zaworem gazowym wyposażonym w filtr LPG (EV 0060), Emulator wtryskiwaczy - 4-cyl Cena netto: 648,00 PLN foto TU i pewnie to mam wlozone.
PS. dzieki za linka, ale jakos nie chce mi sie wierzyc, ze w kilkumiesiecznej instalce, z przebiegiem 5-6tys trzeba by bylo juz czyscic elektro... a tankuje tylko na shellu [ wiadomość edytowana przez: chevy01 dnia 2006-12-08 22:19:50 ] |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-12-08 22:18:20
yyy no ten tego... na zadnej, jak DRA zauwazyl II gen |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-12-09 14:33:01
No juz to czyściłem po niewielkim przebiegu. Upewnij się pod maską, że masz reduktor Vega. Jego tego problem nie dotyczy. Tu chodzi o swego rodzaju "wadę fabryczną", która sprawia, że właśnie te reduktory Emmegas są podatne na zanieczyszczenia. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-12-16 17:49:48
na pewno to VEGA...
Teraz za to mam problem z za wysokimi obrotami (nie chca schodzic) ponizej 2-2,5tys. Na BO lepiej, w kompie gazu wywalilo "blad sondy - mieszanka za uboga". Ale podejrzewam krokowca, slusznie? Po kasacji bledu sonda zaczela pracowac, i attuator tez. Ale waha sie od 51-65 krokow, a wyjsciowo ma ustawione 76 |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-12-17 10:22:21 Robiłeś w ogóle (albo w zakładzie robili) autoadaptację?
W programie jest opcja skasowania wszystkiego i Leonardo sam ustawi sobie większość parametrów, m.in. PWA. ps. reduktor na pewno jest Vega. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-12-17 15:01:06
nie mam pojecia czy cos takiego robili ale w sumie jestem prawie pewien, ze wina obrotow lezy po stronie krokowca. musze go po prostu solidnie przeczyscic
tylko jak sie ewentualnie robi ta autoadaptacje? |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-12-17 18:10:39
Na tej stronie na samym dole. O ile pamiętam (raz to tylko robiłem kiedyś) to przywróci sterownik do ustawień fabrycznych i nastąpi autoadaptacja. Podstawowe parametry jednak musisz podać sam. Kombinuj, bo nie masz przecież nic do stracenia.
Na wszelki wypadek spisz sobie wszystkie ustawienia albo zapisz w kartotece programu. Jak się boisz tego ruszać to poczekaj dzień, dwa. Zresetuje swój sterownik i powiem na pewno co będzie.
Jeśli zaś chodzi o obroty to rzeczywiście może być sprawa poza instalacja gazową. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-12-17 21:49:43
ciemna masa ze mnie bo kurcze nie moge znalezc...
czyli mam zrobic alt+k i na nowo wszystko ustawic? |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-12-17 21:58:57
O ile pamietam - TAK. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-12-18 16:57:20
czyli pora na kesperymenty
a teraz numer. autko samo sie naprawilo i tez nie ma problemu z przelaczaniem na gaz autonaprawa
natomiast caraz bardziej podejrzewam krokowca, bo dzis na PB jest to samo co na LPG |