| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2006-09-21 22:06:00 Witam, pare dni temu zaczęło mi dławić przy dodaniu gazu.
Jakieś 2-3 tygodnie temu wymieniłem świece na takie: Już nie pamiętam czy to były super plus czy super 4 w każdym razie były m.in. do omegi X20XEV. Pamiętam, że przy wymianie ostatnia świeca, ta najgłębiej była lekko zalana olejem. Wcześniej nie było problemów, po prostu wymieniłem świece. Po tym zabiegu auto jeździło bez problemów tylko teraz jakieś dławienie. Kable raczej są dobre. Co może być przyczyną, że dławi go przy wdepnięciu? NIe sprawdzałem jeszcze, ale może być tak, że ta ostatnia świeca znowu może być zalana i to mogło by go tak dławić? Z góry dzięki. P.S. Szukałem na forum, ale postanowiłem stworzyć nowy topick, bo myśle, że każdy problem jest specyficzny/inny
[ wiadomość edytowana przez: zYx dnia 2006-09-21 22:07:05 ] |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-09-21 22:09:48 kable raczej są dobre..........................
takim stwierdzeniem można równierz być troche w ciąży........ wkrec znów tamte świece i juz odpowiesz sobie na pytanie które zadałeś... raczej chyba sie nie myle |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2006-09-21 22:12:20
Mówie raczej bo wyglądają jakby były wymieniane dosyć niedawno Auto mam od lutego.
A co do świec to twierdzisz, że te co mam teraz są... złe/nie dobre/za dobre?
P.S. Co jest przyczyną zalewania świec? |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-09-21 22:33:37 Przyczyn może być kilka.... u mnie wystąpiły chyba wszystkie oczywiści w różnych kolejnościach...
1. świece 2. przewody WN 3. zawór recylkulacji spalin EGR 4. uszkodzony moduł zewki zapłonowej (tu bardziej by szarpało niż dławiło) 5. lewe powietrze w dolocie 6. rozjchana mapa wtrysków (ale to głównie w autach z instalacją gazowa) 7. regulator nastawczy biegu jałowego (krokowy) 8. uszkodzony wtryskiwacz 9. uszkodzona sonda lambda 10. czujnik położenia przepustnicy 11. czujnik położenia wałków rozrządu (choć tu objawy są czytelne - obroty max 4,5 tys, check i brak mocy) Jak widzisz przyczyn może być wiele..... choć niekoniecznie któraś w wymienionych... ale z mojego doświadczenia wynika, iż wszystkie wymienione mają wpływ na jazdę w postaci szarpania lub dławienia albo utraty mocy.... |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2006-09-21 22:49:53 Silnik biegu jałowego jest nowy, Czujnik wałków rozrządczych też nowy, pasek klinowy też nowy
Sprawdzałem 'spinaczem' kody, ale wyświetla mi coś z IMMO
Ad.3 gdzie to jest? Ad.4 nie wiem czy moje objawy można nazwać dławieniem czy szarpaniem, cieżko mi to stwierdzić
Może i szarpanie, bo teraz sobie przypomniałem, że pare razy przy dodaniu gazu na dwójce przez krótki czas dziwnie przyszarpało i auto zaczęło się dopiero rozpędzać, nie wiem do czego to porównać. |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2006-09-21 22:51:46 Hej
Zrób tak jak radzi Ci fomin i wykluczysz jedną ewentualność. Dywagowanie tu nad przyczynami owego dławienia na wiele się nie zda, bo przyczyn może być wiele. Patrz lista. Co do zaolejonej świecy, to raczej stawiałbym na Twoje lub tego, co świecę wymieniał , że nieumiejętnie ją wyjmował i nieopatrznie zamoczył ją w oleju który zbiera się właśnie w tym gnieździe. Jest to powszechnie znana przypadłość tych silników. Zalewana świeca bywa mokra od paliwa, ale nie od oleju. Proponuję więcej praktyki od akademickich rozważań na podobne tematy, bo z ich pomocą siedząc przed kompem omegi nie naprawisz. |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2006-09-21 22:55:56
A jak wygląda umiejętna wymiana świec?
Co do tego czym była zalana to w sumie nie wąchałem ani nie próbowałem |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2006-09-21 23:09:20
...a szkoda ![]() |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2006-09-21 23:11:31
Będę miał czas to się za to zabiore i wtedy powącham |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2006-09-27 16:00:27 "wsadziłem" stare świece z powrotem i jak na razie nie szarpie. Pojeżdżę jeszcze trochę i się upewnie, ale dlaczego na tamtych szarpało? Za dużo iskry? |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2006-09-27 16:11:45
Hej Jednak potwierdziła się diagnoza fomin-a
Wynalazki z reguły sprawiają problemy
|
profil-usunięty | 2006-09-27 16:12:03
Raczej gówniana iskra
Im większa i mocniejsza iskra tym lepiej. |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2006-09-27 16:19:22 Stare świece mają tylko dwie 'blaszki' (nie wiem jak to się fachowo nazywa ) a te nowe cztery i myślałem, że doda mi ze 100 koni
edit: aha i ta ostatnia świeca co wcześniej była mokra, teraz była suchutka [ wiadomość edytowana przez: zYx dnia 2006-09-27 16:20:23 ] |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2006-09-27 16:45:06 Hej
Nie jestem elektromechanikiem, ale koledze trzeba to chyba wytłumaczyć łopatologicznie
Cewka zapłonowa ma jakąś tam swoją wydajność. Jak do tej pory generowała dwie iskry (świeca dwu-elektrodowa) o jakiejś tam mocy. W przypadku zastosowania świec cztero-elektrodowych ta sama wydajność cewki rozłożona została na 4 elektrody. Oczywistym w tym wypadku jest, że będzie ich cztery, ale za to słabsze. Powszechnie wiadomym jest, że przy zapłonie lepiej mieć jedną porządną iskrę „co konia powali” niż kilka gówno wartych. Wszystko to jednak nie stoi w sprzeczności za stosowaniem wspomnianych świec (wynalazków) tam gdzie spełniają one swoją rolę. |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2006-09-27 18:06:32 A istnieje możliwość wymiany cewki na jakąś lepszą? |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2006-09-27 19:53:52
Hej Nowa może będzie lepsza |
zYx LOB SYMPATYK ____Ω____ EU | 2006-09-27 20:30:43 To co mam zrobic z tymi nowymi swiecami? Kurcze, myslalem, że BOSCH wie co robi a tu niestety na razie pojezdze na starych swiecach i zobacze co bedzie, pewnie wszystko ok. |
mayster EVO 500 / Omega A Ca ... Rumia/3-miasto | 2006-09-27 21:00:05
Hej Tak jak pisałem elektromechanik ze mnie żaden
To były tylko moje nieśmiałe domysły Napisałem je, bo koledze za bardzo nikt nie chciał pomóc
Ale dzięki Ci Immo za wytłumaczenie zagadnienia. Poza zainteresowanym nawet ja się podszkolę w obcej dla mnie dziedzinie, a może wyrosnę na fachowca |
profil-usunięty | 2006-09-27 21:11:21 Hehe, żaden ze mnie fachowiec a tym bardziej mentor Coś tam jeszcze pamiętam z fizyki więc zabłysnąłem
zYx, wydaje mnie się że Bosch do wszystkich silników w Omedze zaleca świece dwuelektrodowe. Pewnie nie bez powodu |