| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bolger Fiat 131 Mirafiori S ... Warszawa | 2006-12-28 22:22:59 Mechanik powinien umieć wykorzystacć zestaw naprawczy od poloneza. Pompę wody może dostaniesz w www.celkar.pl albo w intercarsie. |
Blady F&F Sympatyk FIAT | 2006-12-29 08:22:46 nowa pompa wody to koszt około 90zł , na moją czekałem w sklepie 1 dzień . plug&play bez rzeźby w kupie . |
tom_stm F&F Wolny Słuchacz :) Warszawa-Wesoła Stara Miłosna | 2006-12-30 01:08:53 jak widzisz już masz problemy ze starą pompą. weż porozmawiaj ze sklepami i niech ci wyślą pocztą jeżeli będą spoza kraka. |
rosck Z Poznań | 2006-12-30 01:26:55 idz do celkaru |
bullit Slizgacz Bełchatów | 2006-12-30 15:21:10 Idz i kup nowe bo inaczej bedziesz sie p&%^l w nieskonczonosc |
kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2007-01-01 15:23:44 motortech na krakusa 7 maja z dnia na dzien koszt okolo 90zl |
automatic | 2007-01-02 09:54:08
1.wykręcam śrubkę blokującą łożysko (taki wkręt w obudowie) 2. ściągam przy pomocy 3-ch śrub M8 mocowanie koła pasowego 3. kładę pompę na desce z wywierconym otworem pod wirnik -aby nie opierał się on o nic ,otwór o głębokośći równej szerokośći bieżni zewnętrznej łożyska (cbk-085) 4. młotkiem 1-2kg biję w wystającą część łożyska i wychodzi łożysko wraz z wirnikiem i piastą (na lewą stronę pompy) 5. usuwam całkiem resztki uszczelniacza (cęgi boczne ,kombinerki). 6. szlifierką kątową odcinam oś łożyska od reszty . 7.ustawiam wirnik na grubej tulei aby resztki piasty weszły swobodnie w niego - pobijakiem i młotkiem wybijam odciętą część piasty z wirnika ! 8. czyszczę wirnik z rdzy i w razie potrzeby zabielam na wiertarce stołowej(tarczą z papierem ściernym od 320) część współpracująca z uszczelniaczem (bez tego to naprawę można sobie odpuścić )
9.składam to do kupy i jako ostatni wciskam na imadle ( przy pomocy tulei służącej do wybicia piasty) wirnik -luz pomiędzy skrzydełkami a korpusem pompy-ok-1mm . 10.Uwaga !!! niedopuszczalne jest jakiekolwiek ściąganie wciskanie-wybijanie wirnika przy podparciu za brzeg ze skrzydełkami - zniszczenie wirnika pewne -jest on b.kruchy !!! [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-01-02 11:03:49 ] |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2007-01-02 11:25:41
w sumie nieco dokladniej opisales to o czym napisalem ja (zwracajac przy okazji uwage na powierzchnie wspolpracujaca z uszczelniaczem) ale nie wydaje mi sie zeby sciaganie piasty za pomoca srub opierajacych sie o obudowe bylo dobrym pomyslem, przynajmniej ja dotychczas trafialem na pompy z bardzo ciasno osadzanymi piastami. Nowa piaste osadzasz na zimno czy skurczowo? |
automatic | 2007-01-02 13:00:59
- nie opisałem że opieram o obudowę !!!
mam wyciskacz w postaci ,,kontr-piasty'' wkręcając śruby po kolei wchodzi on trzpieniem w środek aż do wyciśnięcia całości -mam też II wersję -stara piasta rozwiercona w miejscu śrub na 8.5mm i przyspawana nakrętka ze śrubą drobnozwojną 1.25mm x 16mm (albo 14mm nie pamiętam ) -po przykręceniu do piasty demontowanej nakrętka przylega do łożyska -wkręcając śrubę (stal 10.8.) wychodzi lekko !!!
oczywiście typowy ściągacz do łożysk też da radę !!! A wciskam na zimno - parokrotnie przykładając do bloku w celu ustawienia osiowego paska klinowego (aby nie wciśnąć zbyt głęboko albo za płytko !) -dopiero wtedy wciskam wirnik !!!! gdy ustalę właściwe miejsce koła pasowego |