Aparat zapłonowy z 1,5 w 1,6 !?!?!?!?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Pytanie do fachowców. Szukałem na forum nie bylo takiego.
Przerabiam aktualnie poldolota GLI na zapłon bezstykowy (wg przepisu OLA). Mam silnik 1,6 a aparat znalazlem z 1,5 (4497), czy stanie sie cos jeli włoże ten aparat i zapłon ustawie na 10stopni tak jak trzeba w 1,6. Czy wogole nie odpali, czy odpali a nie bedzie dzialal czy co moze sie stac?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
bialywht

Odpali, będzie jeździł. Z racji jego charakterystyki ustaw kąt na 5 stopni. Teoretycznie lepszy byłby aparat 4498, ale nie sądze aby była to kolosalna różnica.
W porównaniu do abimexa z oryginalnym modułem mozesz poczuć gorszą elastyczność.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Dzieki za odpowiedz, jutro rano zaczynam akcje.

Pozdrawiam
bialywht

Pzeczytalem wasz post a poniewaŻ rozebralem glowice w moim poldim to sobie przy okazji sprawdzilem jaki mam aparat i jest 4497 a silnik mam 1,6 rok 93 dokladnie grudzien nie wiem skad sie tam wziol moŻe moj tata cos kombinowal Jesli to jezdzi u mnie to w twoim bedzie napewno. Dlaczego przerbiasz GLI??

[ wiadomość edytowana przez: OLO dnia 2005-09-24 11:13:41 ]
[ powód edycji: orto - moŻe w tym znaczeniu przez Ż ]

[ wiadomość edytowana przez: OLO dnia 2005-09-25 20:49:38 ]
[ powód edycji: orto2 - poniewaŻ ]

Wlasnie skonczylem grzebac w poldolocie.

I uwaga ................................ wszystko dziala

Odpala normalnie, chodzi normalnie, jeździ normalnie.
A może nawet jakoś tak równiej.

Mam pytanie czy to możliwe że od razu za pierwszym razem wlozenia aparatu zapłon jest ustawiony idealnie??
Bo ja nie mam zastrzezen do dzialania poldka.

Jeszcze sprawdze stroboskopem ale wieczorem bo mam taki maly diodowy.

Dzieki dla OLA za super instukcje i polecam innym

@ PAwel28: Przerabiam bo czekam na gwarancje modulu, a samochod stoi i rdzewieje . Jak oddadza gwarancje to bedzie zapas jakby to co zrobilem sie zepsulo.

Pozdrawiam
bialywht

oczywiscie - jest to mozłiwe. OHV ma sporą tolerancję jeśli chodzi o działanie - ustawienie od 5-20 stopni (w zależnosci jeszcze od aparatu) pozwala na w miarę normalna jazdę. Ustaw jednak dokładnie - zalecam 5-7 stopni dla aparatu 4497

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."