| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bialy_27 HF MEMBER Hyundai Pony Skierniewice | 2005-03-31 09:10:34 Zapomniałem dodać że kiedy jest załaczony zapłon to działa dopiero jak wyłacze to lipa |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-03-31 23:34:41 U mnie w Pony ten brzeczyk zamontowany jest po lewej stronie pod konsola na lewo od kierownicy (nad skrzynka z bezpiecznikami). U mnie wystarczy tam siegnac reka i mozna go wyciagnac spod konsoli.
Kiedys tez mi sie przepalil wiec pojechalem na gielde komputerowa pod GUSem i kupilem zwykly brzeczyk do komputera i zamontowalem zamiast starego i znow wszystko dziala ok. Natomiast dziwne ze dziala tylko przy wylaczonym zaplonie bo u mnie dziala zawsze niezaleznie od zaplonu i nie wazne ktore drzwi otworzysz (to jest troche denerwujace). Ale w sumie moze tak powinno byc ze dziala tylko przy wylaczonym bo kto zostawia na dluzej samochod z wlaczonym silnikiem. Ja bym tak chcial jak masz bo ja jak kogos podwoze i wysiada to mi wtedy bez sensu piszczy. |
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2005-04-01 02:17:14 Bardzo latwo da sie to przerobic.Wystarczy odpiac przewodzik masowy od buzerka.Pociagnac nowy od krancowki drzwi kierowcy podlaczajac diode prostownicza w szereg miedzy krancowka a buzerkiem .Bedzie juz dobze.Pozdrawiam. |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-04-01 11:30:17
Jestem pelen podziwu dla Twojej wiedzy, serio. Ale ja nie zrozumialem z tego nic i obawiam sie ze wykonanie tego w moim przypadku graniczyloby z cudem... Mi to trzeba tlumaczyc jak tym co nie kupuja w MediaMarkt, wez ten kabelek z lewej, utnij go tu i poprowadz tam, potem... |
akurnik HF MEMBER Był: Pony, Jest: Vec ... Grodzisk Mazowiecki | 2006-11-23 16:23:54 Ja również mam taki dzwoneczek, który przestał dzwonić. Wyjąłem go no i postanowiłem go sprawdzić podłączając bezpośrednio do akumulatora. Niestety z dzwoneczka zrobiła się zapiekanka.
Czy to działa na jakiejś innej zasadzie??? Skąd teraz taki dzwoneczek wytrzasnąć??? |
jarex HF MEMBER Białystok | 2006-11-25 03:49:01 witam, taki dzwoneczek to brzęczek piezo lub inaczej buzer na 12v( koszt do 5zł) dostepny w wiekszości sklepów z elektroniką...ja zrobiłem sobie coś takiego , a połączenie proste-plus od brzeczka do plusa od swiateł, minus od brzęczka z plusem od stacyjki koniecznie przez DIODĘ prostownicza.I wtedy włacza się tylko i wyłacznie przy wyłaczonym zapłonie i zapalonych światłach.Nie podłaczalem pod kontrolke otwartych drzwi , bo i po co ?Przecież można siedzieć w samochodzie z wyłaczonym zapłonem czekając na kogos i nie otwierajac drzwi, a w tym czasie brzeczek by nie działał , a światła by się paliły . Mam też taki sygnalizator niezapalonych świateł ...mandacik wiekszy niż rozładowany akumulator, a budowa rownie prosta- Miedzy bezpiecznik światła mijania a + ze stacyjki dioda led przez opór na rezystorze 1,2KΩ( koszt całosci ok 1zł). W chwili włączenia zapłonu , a niezapalenia świateł dioda się pali (nie radzę tu podlaczać buzera, bo w trasie przy dlugich tez się wlaczy .Pozdrawiam. |
_Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-11-25 07:56:20 Brzęczek sygnalizujacy niewyłączenie świateł bez otwarcia drzwi też nei ejst idealny - zatrzymujsze sie na poboczu w nocy - w autku wszyscy śpią i musisz wyłączyć światła lub przekrecić stacyjkę.
Dobrym rozwiazaniem jest sygnalizacja niewłączenia swiateł ale nie jest kłopoteż zeby nie włanczał sie przy długich - w Hyundaiach plus dla zarówek jest wspólny i tam go właśnie podpiać - będzie wówczas sygnalizacja gdy nie włączymy świateł krotkich ani długich. Oba czujniki można jeszcze podpiać pod alternator a nie stacyjkę, co spowoduje sygnalizacje przy pracujacym/nie pracujacym silniku a nie tylko po przekręceniu stacyjki. Pozdrawiam. Misio [ wiadomość edytowana przez: _Misio_ dnia 2006-11-25 07:58:18 ] |
akurnik HF MEMBER Był: Pony, Jest: Vec ... Grodzisk Mazowiecki | 2006-11-27 10:16:34 No dobra ale oryginalny sygnalizator jest sterowany przez TIME AND ALARM CONTROL UNIT. Jak otworzyłem ten sygnalizator to była tam dioda prostownicza zjarana, cewka (chyba cała) i dzwoneczek. Nie znam się na tym w ogóle więc pytam jako totalny laik. Czy tą spaloną diodę można zastąpić jakąkolwiek inną diodą prostowniczą? Czy one mają jakieś konkretne parametry? Tamta dioda miała na obudowie jeden szaro-żółty pasek. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. |