Y22DTR - check - EGR

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Co prawda nie Omega ale Zafira z silnikiem Y22DTR '02 r :

- w trasie przy stałej prędkości zpalał się check - oczywiście tryb awaryjny.
- diagnoza (z głowy) - zawór EGR. Po odczytaniu błędu diagnoza okazała się słuszna.

Nowy EGR około 1800 zł

Wstawiłem używany - sprawny. Niestety wyjazd w pierwszą dłuższą trasę i problem ten sam :/ check i tryb awaryjny.
Podczas jazdy w mieście problem nie występuje.

Ktoś trenował już podobny problem??

Pozdrawiam

Robert

Z zaworem EGR powiązane są inne czujniki.
Warto sprawdzić ich czystość, a przy okazji cały układ dolotowy powietrza. Ważna jest również szczelność tego zaworu, przewodów podciśnieniowych (jak i .... całego układu dolotu powietrza).
W każdym bądź razie raczej nie należy dolotu spalin do zaworu zaślepiać
Krótka lektura na temat EGR: Diesel

Wszystko rozumiem...ale.... przy tym silniku nic nigdy nie było grzebane poza standardowymi czynnościami (wymiana oleju, filtrów, itp.) Wężyk podciśnieniowy ok. Mało prawdopodobne wydają się więc nieszczelności układu dolotowego.
Masz rację tego zaworu nie da się zaślepić...inna konstrukcja niż np. w x30xe (mam zaślepiony)

Dodam jeszcze, że dzieje się to bez jakichś regół... ot tak po prostu, raz się zapali a raz nie....i tyle - ale zawsze w trasie!

Powiem Ci ze chyba nie ma wyjścia i musisz kupic nowy poprawiałem ostatnio Trafica DCI w którym ktos założył używany EGR i autko pohulało jedynie miesiąc i straciło moc po podłączeniu kompa okazało sie ze zawór ma otwarcie 5% i to wystarczyło.założyłem nowy i klient smiga juz od jakiegos czasu bardzo zadowolony.ale w Renault tez zawór jest sterowany elektronicznie nie wiem jak w oplu jeśli mozesz podrzuc jego fotke

Panowie, z egr walczyłem kilka miesięcy. Nie trzeba kupować nowego - używany za 1/10 ceny jest ok, trzeba tylko uważać na szczelne przymocowanie do kolektora.
Jest jeszcze jedna kwestia - układ podciśnienia (na nim oparte jest mechaniczne działanie zaworu egr). Sprawdź wszystkie wężyki podciśnienia dochodzące i wychodzące z zaworu, wszystkie ich połączenia (trójniki) - wężyki lubią się zsuwać z trójników i przecierać się. W skład układu podciśnienia wchodzą również elektrozawory podciśnienia, które sterują osobno: 1 turbiną, 1 egr i 1 masami wirującymi.Sprawdź ten elektrozawór, który jest połączony z egr (po uruchomieniu i nagrzaniu silnika powinien wydawać takie ciche grzechotanie - jednak abyś mógł to stwierdzić, musisz mieć szczelne przewody podciśnienia).
Sprawdź jeszcze egr (wewnętrzna membrana może być nieszczelna) - ręczną pompką podciśnieniową. Jak trzyma podciśnienie - OK, jeśli puszcza - do wyrzucenia. Gdy będziesz kupował używany, to sprawdź go w ten sam sposób i zwróć uwagę, czy pręcik z grzybkiem się nie obraca w obudowie (ma się nie obracać) DELIKATNIE.

Wydaje mi się, że EGR w X20dth jest inny niż w Y22DTR

w Y22DTR wygląda tak:

Res, sprawdź, tak jak pisze Beny_2_5_tds inne czujniki powiązane z tym zaworem.

i jak masz jakies wiesci z naprawy samochodu ?

pzdr
dz

Jak tylko coś się zmieni to dam znać.

Rzeczywiście, u mnie jest inny ale podtrzymuję poniższe:
Jest jeszcze jedna kwestia - układ podciśnienia (na nim oparte jest mechaniczne działanie zaworu egr). Sprawdź wszystkie wężyki podciśnienia dochodzące i wychodzące z zaworu, wszystkie ich połączenia (trójniki) - wężyki lubią się zsuwać z trójników i przecierać się. W skład układu podciśnienia wchodzą również elektrozawory podciśnienia, które sterują osobno: 1 turbiną, 1 egr i 1 masami wirującymi.Sprawdź ten elektrozawór, który jest połączony z egr (po uruchomieniu i nagrzaniu silnika powinien wydawać takie ciche grzechotanie - jednak abyś mógł to stwierdzić, musisz mieć szczelne przewody podciśnienia).

i co udalo sie cos naprawic ???

pytam, bo mam cholera identyczny objaw... nagle przy ok. 140 - 150 przy jezdzie na trasie wlacza sie tryb awaryjny i dziekujemy
po wylaczeniu i wlaczeniu silnika sie resetuje, jutro jade na zczytanie bledow...

pls daj znac czy Tobie sie udalo + gdzie to robiles

pzdr
dz