Dolot powietrza do filtra

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak z ciekawości chcialem się dowiedzieć czy wszystkie espero maja tak jak ja, że powietrze dochodzi przez odtwór z przodu filtra, bo oglądając okolice filtra widać dziurę w nadkolu, którą wg mnie powinno wlatywać powietrze do filtra a nie tak jak jest że leci ogrzane od silnika, w nubirze jest taka sama dziura i to właśnie nią wlatuje powietrze i nie ma czegoś takiego, ze jak zostawie auto na chwilę z ciepłym silnikiem to jak ruszam zamiast zimnego powietrza leci ciepła właśnie od silnika

pozdro

No i normalnie tak jest jak masz w nubirze

Cytat:
2005-08-22 21:19:33, Adam4302 pisze:
No i normalnie tak jest jak masz w nubirze

to teraz pytanie czy tylko ja mam skopane czy ktoś jeszcze?? bo u mnie jest tylko dziura....... apowietrze wlatuje innym miejscem....

Cytat:
2005-08-22 20:38:18, Kolber7 pisze:
... czy wszystkie espero maja tak jak ja, że powietrze dochodzi przez odtwór z przodu filtra, bo oglądając okolice filtra widać dziurę w nadkolu,
... jak zostawie auto na chwilę z ciepłym silnikiem to jak ruszam zamiast zimnego powietrza leci ciepła właśnie od silnika pozdro

No właśnie ja w tej kwestii
Ja mam tą rurę do nadkola i właśnie się zastanawiam, czy jej na zimę nie wywalić, żeby właśnie teraz jak jest zimno, silnik zasysał ciepłe powietrze.
Kolber7, czy zauważyłeś jakieś niewłaściwe efekty pracy silnika przy zasysaniu ciepłego powietrza ?
Kiedyś, dawno, dawno temu, samochody miały albo wajchę ręczną, albo termostat który zmieniał na zimę kierunek ssania powietrza z zimnego na ciepłe i odwrotnie.
W Espero jest tylko czujnik temperatury powietrza i pewnie komputer jedynie reguluje składem mieszanki, co przy zimnym powietrzu prowadzi do zwiększenia zużycia paliwa.
Może po prostu na zimę wywalić tą rurę do nadkola ?