Coś się dzieje ze spalaniem paliwa?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Może ktoś mi podpowie ci się dzieje w mojej omedze? Mianowicie z końcowego tłumika wydobywa się ciągle biały dym ( naturalnie przy włączonym silniku). Dzieje się tak również wtedy gdy silnik jest nagrzany. Omega ma przejechane 105 tys. Patrząc na inne samochody stojące w korku moje autko strasznie dymi, u innych jest to prawie niewidoczne. Dym jest biały, bez niebieskiego zabarwienia.

Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam
Darek

A płynu w chłodnicy ci nie ubywa lub olej w misce jeśli nie to niema się czym przejmować.

a czy przypadkiem przy obecnych temp. to nie jest normalne ze gorace powietrze przy styku ze znacznie zimniejszym zamienia sie w pare (bialy dym)? :>

Płynu i oleju nie ubywa.
Zastanawiam się tylko dlaczego u pozostałych stojących w korkach z wydechu nie wydobywa się nic, a u mnie kopci, przy nagrzanym silniku .

Cytat:
2006-12-04 14:25:05, darmal pisze:
Płynu i oleju nie ubywa. Zastanawiam się tylko dlaczego u pozostałych stojących w korkach z wydechu nie wydobywa się nic, a u mnie kopci, przy nagrzanym silniku .

Gaz czy Pb?

Robert

jeżdżona wyłącznie na benzynie

u mnie tez jest dym, wiec loozik, nie jest to nic niepokojacego Wystarczy ze na jalowym masz wyzsze obroty niz inni stojacy obok i juz masz wiecej dymu

Cytat:
Wystarczy ze na jalowym masz wyzsze obroty niz inni stojacy obok i juz masz wiecej dymu

hmm... ja mam jakies 800 na wolnych i tez puszcza dymka (oczwiscie wiecej na lpg, ale to normalne)

A czy spalanie jest jakieś zwiększone? Czy to realny przebieg, masz go od nowości? Bo jeśli nie to sprwdź czujniki (np. lambda).

Spalanie nie jest większe. Na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku i włączonym ogrzewaniu waha sie 1,0-1,1.Przebieg jest realny.Obroty na jałowym biegu ok 550.

Jak często używasz auto?
Masz katalizatory ...jeszcze?

Autem jeżdżę codziennie ok 50 km.
Tłumiki nie odpadły więc chyba katalizatory siedzą. A co z nimi może być nie tak? I jak to sprawdzić?

Nie oto chodzi, trop nie właściwy.
Brak katów większe dymienie.

Ja mam takie same spostrzezenia. U mnie kopci jak z parowozu przy innych samochodach.
Miałem astrę która prawie wcale nie kopciła, a żony corsa z takim samym silnikiem już kopci.

Przegoń omę na pełnym gazie np. do Powsina i napewno na chwilę pomoze

Cytat:
2006-12-04 13:05:20, darmal pisze:
Witam. Może ktoś mi podpowie ci się dzieje w mojej omedze? Mianowicie z końcowego tłumika wydobywa się ciągle biały dym ( naturalnie przy włączonym silniku). (...)

podobny trop już był (seweryn80) ale...
identyczne objawy były w ML320cdi (przebieg 20tys!), temat bagatelizowałem (nowe auto) aż wczoraj wyszło, że za współpracę podziękowała turbosprężarka. Woda uciekała w kolektor. Koszt z naprawą przeszło 10tys ale od czego gwarancja
Także pilnować czy płyn nie ubywa - nawet minimalnie.

Do PiotraS
Co to jest "brak katów"?

Cytat:
Co to jest "brak katów"?

Sorry ale usmiałem sie do łez.
TŁUMACZENIE:

BRAK KATALIZATORÓW

Tzn "nie ma ich fizycznie w aucie bo ktoś je wymontował"

Moj tez dymi, tzn nadmiernie paruje mu z rury- na postojach i w korkach, ale widze ze w omegach V6 to raczej normalne...