MotoNews.pl
2 Spalanie - silnik 4E FE (167848/18) - NT

Spalanie - silnik 4E FE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Mam corolle z takim silnikiem - 1332cm, rocznik 94, przebieg tylko 108000 i mam wrazenie ze zaczyna mi coraz wiecej palic... jaka moze byc przyczyna??
jesli chodzi o filtr powietrza to wymieniany byl 13000 km temu, swiece nie ruszane ale wtedy byly ok.
moze wtryski??

jezdze przewaznie w miescie i na krotkich odcinakach i wychodzi to spalanie ok 10 - 10,3 l. ostatnio przejechalem 280km w miescie a 170 w trasce a spalanie wyszlo mi ok 9,8 - jakos duzo.

Ile moze kosztowac sprawdzenie na komputerze w serwisie co ja boli??

a droga rzecz jest taka ze ksiazki podaja ze maja te samochody zbiorniki 50 litrowe a ja nigdy nie zatankowalem wiecej niz 44 litry a sporo czasu na rezerwie jezdzilem...

dzieki za wszystkie info. Pozdrawiam

Sa dwie wiadomosci ...ta zla jest taka ze bedzie ci tyle palic az do wiosny,kiedy sie ociepli.A dobra jest taka ze niema mrozow,bo wtedy byloby jeszcze gorzej.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

te silniki powinny palic ok. 6.5-7.5 w mrozy na ssaniu moze przez chwile 8L ale 10 to juz za duzo...

Jak mocno pali sie rezerwa masz jeszcze ok. 6-8L benzyny wiec zatankujesz srednio 40-45L, choc od zaswiecenia sie kontrolki zostalo jeszcze z 100km wiec nie ma co reyzykować.

Jak zwykle zaczolbym od ogladniecia wszystkich kabelkow i wezykow pod katem szczelnsci.
swiece denso 16-tki.

Mysle ze jezeli jezdzi po 10- 15 km czyli krutkie trasy lub mniej to mozna zalozyc ze wiekszosc przejezdza na wzbogaconej mieszance zimnego silnika wiec 10 l to raczej normalne.Najlepiej zatankowac do pelna,zrobic trase okolo 100 km w kawalku i dolac do pelna wtedy pomiar jest mniej wiecej dokladny silnik rozgrzewa sie tylko raz.

-----------------
Naprawa elektroniki.

10L to za duzo, w mrozy wielkie na krotkich odcinkach palił mi max 8.5-9L/100km i to jeszcze przed wymiana pierscieni kiedy dolewalem 0.4L 10w40 na 1000km....

Jak za duzo ...to sprawdzilbym termostat czy nie przepuszcza,i mozna sprawdzic sobie sonde lambda wpinajac sie miernikiem w diagnozlaczu w styki OX1 i E1 czy oscyluje i jak szybko i po jakim czasie od startu.

-----------------
Naprawa elektroniki.

W Krakowie w ASO i u SOWIER-a maja takie komputerki widzialem kiedys jak to wyglada i jakie ladne wykresiki pokazuje, super !
Ja bym pojechal do takiego serwisu i podlaczyl kompa, wtedy bylbym madrzejszy co moze byc powodem wiekszego spalania...

Zreszta nawet teraz widze jak duzo ludzi jezdzi z niedogrzanymi silnikami, wystarczy wsiasc z kims do auta
zboczenie

Potwierdzam, że warto zwrócić uwage na termostat.
U mnie temperatura silnika nie była stała (czyli termostat się zawieszał) a po wymianie wskazówka stoi jak przyklejona w połowie skali. Przed wymianą termostatu spalanie w jeżdzie miejskiej ok. 10l po wymianie już widzę, ze mniej pije. Jeszcze nie przejechałem całego baku ale przy poprzednim tankowaniu wyszło 8,7 l (część trasy przejechana na uszkodzonym termostacie).

jaki termostat wsadziles ?

[quote]
2006-12-08 09:10:24, Cromm pisze:
W Krakowie w ASO i u SOWIER-a maja takie komputerki widzialem kiedys jak to wyglada i jakie ladne wykresiki pokazuje, super
W tym modelu tester nie dostarczy zadnych znaczacych informacji.
A za to ze ladne wykresiki to trzeba zaplacic...w tym przypadku przerost formy nad trescia.
Zwykly woltomierz i juz...i troche interpretacji odczytow.

-----------------
Naprawa elektroniki.

Cytat:
2006-12-08 13:11:23, Cromm pisze:
jaki termostat wsadziles ?

Termostat kupiłem w JC, na pudełku było napisane TAKATA, kosztował 50 zł.

Cytat:
2006-12-08 15:11:03, Bigelektron pisze:
[quote] 2006-12-08 09:10:24, Cromm pisze: W Krakowie w ASO i u SOWIER-a maja takie komputerki widzialem kiedys jak to wyglada i jakie ladne wykresiki pokazuje, super W tym modelu tester nie dostarczy zadnych znaczacych informacji. A za to ze ladne wykresiki to trzeba zaplacic...w tym przypadku przerost formy nad trescia. Zwykly woltomierz i juz...i troche interpretacji odczytow.

No ponikad tak ale wyjresiki pracy lambda, obrotow, sredniego spalania wszystko bardzo czytelnie i dokladnie, sadze ze z ASO moze jeden na wojewodztwo potrafi wyczytac parametry z czytnika elektronicznego