Kilka drobiazgów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam po długiej nieobecności. Ostatnie 7miesięcy spędziłem w Angli. Przy okazji zwiedziłem Szkocję i Walię. Dodam, że wybrałem się moim leciwym Fordzikiem. Samochód spisał sie bardzo dobrze dlatego, postanowiłem mu to wynagrodzić i poprawić jego kondycję.
Nazbierało się kila drobiazgów.
1. Po włączeniu tylnej wycieraczki raz wszystko gra a innym razem włącza się podgrzewanie szyby(wycieraczka nie śmiga a szyba się nie grzeje). Dadam że zazwyczaj wszystko wraca do normy jak wpadne w większą dziurę.
2. Przed wyjazdem zmieniłem tarcze(brembo) i klocki(dobrej jakości marki nie pamiętam). Na aluskach wszystko ok ale teraz gdy zmieniłem na zimówki na oryginalnych felgach stalowych zaciski obcierają o felge. Co zrobić, czy założyć dystanse np.10mm. Co może być przyczyną.
3. Chciałbym zregenerować rozrusznik i czytałem co trzeba zmienić oraz alternator i tu prośba. Co należy wymienić w alternatorze (pomimo wymiany paska na nowy i naciągnięcia piszczy po odpaleniu auta) i wydaje mi się że to prądnica stawia zbyt duży opór.

1) Miałem ten sam problem zaraz po zakupie - naprawa była nastepujaca : KONTAKT(w sprayu) i poczyściłem wszystkie wtyczki, przekźniki itd.. w puszce z bezpiecznikami (odkręcasz plastik pod kierownicą opuszczasz puche z bezpiesznikami do dołu i ogień )
2) Bez sensu - nie powinno być takiej sytuacji - dobrze to poskręcałeś??
3) Rozrusznik - wymiana tulei, szczotek i ew. bendix (ale czy jest sens?? Sprawnie działających elementów raczej sie nie naprawia - szkoda prądu Alternator - może być pasek stary (zleżały) i guma stała się już twarda i będzi piszczał, ewentualnie łożyska w alternatorze (ale raczej by chałasowały jak by był rozsypane), jak masz dużo km najechane to możesz wymienić regulator napięcia w aternatorze (jest w komplecie razem ze szczotkami)
Pozdrawiam.

Ad.1 Poprawić masę na klapie bagażnika, najlepiej przez dodatkowy przewód masowy.

Ad.2 W tym przypadku to tylko dystanse, ew. inne klocki. Swoją droga ciekawa sprawa, na oryginalnych felgach, nawet przy nowym zestawie (tarcze, klocki tj. max grubość zestawu) nie powinno obcierać.