Czy wymaina fiterka od gazu .... ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Nie znalazłem nigdzie na forum informacji wiec pytam. Czy wspomniana w tytule wymiana filterka od gazu moze zwiekszyc jego spalanie ?? i jakie są objawy mówiące o tym ze owy filterek należało by juz wymienić. Pozdrawiam

Witam,

raczej powinno być odwrotnie, czyli spalanie powinno śpaść. Gazownicy zalecają wymianę co 20kkm, aczkolwiek jakość gazu nie jest zawsze najlepsza, więc powinno się go wymieniać co 10kkm.

Jak wymienisz filterek gazu to jak mowi przedmowca spalanie powinno sie zmniejszyc a samochod powinien byc przes to nie mulacy jak takie obiawy wystepuja filterek gazu ja zmienialem co 8000km

podepne sie
czy coś poza filterkiem sie wymienia często ?
moge sobie samemu wymienić filterek czy mi coś wybuchnie ?

można samemu, zakręcasz gaz na butli, wypalasz reszte LPG co pozostanie w układzie, odkręcasz ostrożnie (najlepiej w ostatnim momencie odwrócić głowę) pojemnij tam gdzie masz filterek (tak jest u mnie), uważasz na wszystkie uszczeliki. Na konic spuszczasz szlam i po operacji. Na której zaoszczedziłeś 20pln, bo tyle koszyuje wymiana u gaziarzy

trzeba zakrecic butle -chyba ze macie w miare nowa instalacje to przy butli macie eletrozawor i nie trzeba zakrecac. Przy odkrecaniu filterka trzeba najpierw poluzowac srube i spuscic gaz nie odkrecajcie calej sruby od razu do konca -niech gaz najpierw sie ulotni. Po wymianie filtra warto sprawdzic szczelnosc -albo pianka do tego przeznaczona albo jakims plynem.
Przy sekwencji trzeba pamietac ze sa 2 filtry -fazy lotnej (czesciej zmieniany -co chyba 10tys km) i normalny filtr (co 20tys km)

mam parownik podobny do tego:

filterek jest pod tą małą pokryweczką na 3 imbusy tak ?

zawory elektromagnetyczne mam 2 lub nawet 3 czyli nie musze zakrecac nic tia ?

"spuszczasz szlam" hę ?? o co chodzi ?

po co odwracać głowe ?

Dzięki za podpowiedzi :]

Cytat:
2006-11-25 13:18:57, borys pisze:
. Przy sekwencji trzeba pamietac ze sa 2 filtry -fazy lotnej (czesciej zmieniany -co chyba 10tys km) i normalny filtr (co 20tys km)

ja w sekwencji klasyczny co 10-15 tys a ten drugi gazownik powiedzial ze cos 30tys

a gdzie kupic filterek

filterek kupisz prawie w kazdym motoryzacyjnym
co do wymiany to sie wymienia gdy sie poczuje spadek mocy i autko bendzie mułowate
przewaznie filterki sa przy elektrozawore przed reduktorem

jeszcze sie wymienia ale to nie tak często membrany w reduktorze (cały zestaw naprawczy membrany sprężynki grzybki uszczelki)

ja mam landi renzo to tam gdzie jest

Nie opłaca się samodzielnie wymieniać filterka zmiana taka kosztuje 30 PLN.I zawsze po zmianie powinno się wyregulować mieszankę razem 60 PLN Ja się reguluje mieszankę bez filterka to 5o PLN. Koszt filterka to 5 PLN. Prosze sam wylicz.

Cytat:
2006-11-26 07:04:08, tomekbomek pisze:
Nie opłaca się samodzielnie wymieniać filterka zmiana taka kosztuje 30 PLN.I zawsze po zmianie powinno się wyregulować mieszankę razem 60 PLN Ja się reguluje mieszankę bez filterka to 5o PLN. Koszt filterka to 5 PLN. Prosze sam wylicz.

jakies zabojcze ceny masz....

zmiana filtera 20zl z regulacja juz w cenie

60 pln za wymiane filterka z regulacja????za 60 zeta mozna cały zawór z filterkiem kupić
jezeli filterek jest przy zaworze nie trzeba nic regulowac a wymiana zajmuje około 5 min

a czy nie lepiej aby zrobili to w warsztacie ??
po co oszczedzać 20 pln w tak głupi sposób ??
uważam ze lepiej samemu sie za to nie brać , bo niewielka pomyłka może kosztować sporo

Ludzie co wy tu wypisujecie - to moze z dolaniem plynu do spryskiwaczy tez jezdzicie do warsztatu?
Jakim cudem wymiana czegos samemu i nie placenie za robocizne moze byc drozsze od wymiany warsztatowej? Przykladawo sam ostatnio wymienialem filter od gazu i zaplacilem za niego 7zl chociaz kupowalem w jednym z drozszych warsztatow a za wymiane chcieli laczenie 30zl
A co do regulacji to mam wtyczke do instalacji i sam sobie reguluje parametry
Pozdrawiam

dokładnie, po co jechać do warsztatu jesli można samemu ??
przecież nic nie da sie tam zepsuć :]
a poza tym po to pytamy zeby nie zepsuć

Jesli sam rozrząd wymieniłem i działa to chyba z filterkiem gazu sobie poradze

Ja jeszcze mialem w parowniku kurek do spuszczania szlamu z wlasnie parownika, i robilem to co ok 5000 tys zbiera sie tam syf i najlepiej go spuscic, najlepiejwypływa jak parownik jest oczywioscie dozgrzany

Cytat:
2006-11-26 10:47:58, polityk pisze:
dokładnie, po co jechać do warsztatu jesli można samemu ?? przecież nic nie da sie tam zepsuć :] a poza tym po to pytamy zeby nie zepsuć Jesli sam rozrząd wymieniłem i działa to chyba z filterkiem gazu sobie poradze

mi gazownik po wymianie filtra sprawdzał szczelność, w warunkach domowych tego nie zrobicz, aczkolwiek moge sie mylić

Cytat:
2006-12-01 22:08:58, pablo_64_mkVI pisze:
mi gazownik po wymianie filtra sprawdzał szczelność, w warunkach domowych tego nie zrobicz, aczkolwiek moge sie mylić

Eee tam nie zrobisz...