[126p]Czyszczenie silnika...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, czym najlepiej wyczyscic blok silnika z 126p
narazie czyscilem Karcherem i plynen do myjek cisnieniowych Wurth..ale jeszcze nie jest dosc czystyP, jak cos skladam do kupy to musi byc to czyste PP
Czy mozna wypiaskowac blok??
za wszystkie odp z gory dzieki

Tez mam taki gareczek

Polecam moczyc 24h w "cieplej" wodzie z jakims srodkiem myjacym. Pozniej rozpuszczalnik szmatka i jedziesz

Jo, oddaj blok do piaskowania i daj znać jak sie sprawuje po złożyniu . Może troche ciśnienia nie trzymać i przeciekać tu i tam ale to szczegół .

ropa i pedzel

wy byście chcieli kombinacje klaiszy na klawiaturze dostać gotową , wstukać i silnik błysk, tu trzeba troche popedzlować

a nie probowales gotowania w occie w 100 litrowym garze?

Ale szkiełkować można uderz do Qby to ci powie jakie koszta. Pozdro

A po jakiego grzyba sie z tym tak brandzlowac
Jak w ciagu 2 dni..bedzie ujeb** totalnie...czy składasz ten silnik i na wystawke na meble

Cytat:
2006-06-21 22:36:02, 3zeR_MDS pisze:
a nie probowales gotowania w occie w 100 litrowym garze?

Najlepiej jakas benzynka, rozpuchol, pedzelek i jazda, pozniej szmatka i palec. Powinno pomoc

Trochę ropy, parę rodzajów pędzli i odrobina dobrej woli
Calość później splukać gorącą wodą i wytrzeć szmatką. Nie ma się co spuszczać nad czystością silnika bo i tak za chwilę wyj.bie uszczelka pod klawiaturą i wszystko zapaskudzi
A jak komuś zależy na czasie to do Kreta i zalać wrzątkiem tylko nie wiem czy później blok się mniejszy nie zrobi

ropa, benzyna ekstrakcyjna i szczoteczka do zebow i jazda

Jeśli nie chcesz szkiełkować, to proponuje nitro i karchera, wszystko ładnie zejdzie.

Za te wszystkie środki zapłacisz tyle co za nowy blok...
Ja polecam ARVE z K2 (tylko, że oni zalecają pryskać na ciepły silnik ) a potem myjka ciśnieniowa.

Cytat:
2006-06-23 12:45:06, Chudy89 pisze:
Za te wszystkie środki zapłacisz tyle co za nowy blok... Ja polecam ARVE z K2 (tylko, że oni zalecają pryskać na ciepły silnik ) a potem myjka ciśnieniowa.

Na zimny też działa bez problemu. Kosztuje ok. 8zł

Po co się tak brandzlowac nad blokiem. Z zewnatrz ma byc poprostu czysty. Zawsze mozna odskrobać odrobinę zanieczyszczeń wkrętakiem lub innym ustrojstwem. Najważniejsze jest wnętrze bloku by nie znajdowały się tam drobinki pisku i kanału olejowe z których warto powykręcac zaślepki i dokładnie wymyc bo potrafi naprawde syf siedzieć szczególnie w zakamarkach......

dobra to i ja sie przyłacze... A czym muc silnik ktory juz sie znajdyje w samochodzie i nie ma sie myjki cisnieniowej? Chodzi o usuniecie piachu ktory sie nagromadził przez lata i syfu (olej smar piach) po tym jak leciało spod uszczelki??

polecam preparat MOTORYNKA (lub inne takie, one są w takich psikaczach jak płyn do szyb). Wystarczy to nanieść na silnik, odczekać chwile i zlać to wodą (szlaufem ogrodowym lub wiadrem). Wszystko ładnie schodzi

No i pozostaje jeszcze ropa...

a taki zaschniety tez zejdzie?? :> Taki roczny co ciezko go zeskrobac i ile taki preparacik kosztuje?? :> Bo sie zastanawiam czy moze lepiej na myjnie pojechac

No to ja bym zrobił tak:

Kupiłbym wcześniej wpomnianą Arve (koszt 8-11zł - wystarczy na 2-3mycia) popryskał na ciepły silnik odczekał 10-15min i niech go myją pod ciśnieniem. Chyba, że myjnia na którą jedziesz kasuje 30zł i ma właśne środki