| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2006-12-15 21:34:01 Adaptacja obrotów tak jak podaje manual service i bedzie dobrze... niestety nie wiem jak to jest dla lantry...poszukaj na forum Mitsumaniaki.com
|
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-12-15 23:38:58 odpalić silnik niech popracuje ok 10 minut bez zmian obrotów obciążeń itd. wszystkie odbiorniki wyłączone a koła na wprost, nie dotykaj przez ten czas gazu |
gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2006-12-16 12:13:26 Jestes pewien ze krokowy ktory zalozyles jest ok.? Jesli objawy sa dokladnie takie same, to moze kwestia inna? Kiedys ja sie bawilem tym tematem u siebie. Na Twoim miejscu sprawdzilbym czyjnik temp na bloku, tzn moze nie sam czujnik, ale czy sygnal z niego trafia do ecu. Ja testowo odpialem calkiem kiedys wtyczke od tego czujnika i moglem zajechal akumulator, nie odpalal. Moze u Ciebie jest cos z tym? |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-12-16 13:16:43 oznacza to że masz źle ustawione wolne obroty na przepustnicy. czeka cię wizyta w aso (bo moło gdzie maja komputer aby podłączyć lantrę) i ustawienie. Jeżeli silnik krokowy był by walnięty, wtedy obroty na postoju wynosiły by 800 lub i tylko więcej. jeżeli jest mniej oznacza to że jest albo źle ustawiony neutralny kąt otwarcia przpustnicy. |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-12-16 18:57:40 Jeżeli kręciłeś śróbką tak na oko, to masz teraz wielki problem.
Będziesz miał cyrki z obrotami na zimnym silniku i w czasie jazdy. Jeśli chodzi o obroty na gazie to ich się nie reguluje, gaz dostosowuje się do ustawień benzyny. Jeżeli na gazie obroty spadają i gaśnie oznacza to ze musisz gaz wyregulować - mieszankę na biegu jałowym. Ale nie bierz się za to zanim nie ustawisz porządnie obrotów tą sróbką na przepustnicy na benzynie. |
kaczmarkus HF MEMBER Hyundai Lantra Poznań | 2006-12-16 19:09:04 czyli co sugerujesz najlepiej uderzyc gdzieś na regulacje obrotów ??
do jakiegoś "majstra" tak chyba bedzie najlepiej i najbezpieczniej |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-12-16 19:29:11 zdecydowanie.ja już to przerabialem i mimo wiedzy dokładnej jak to zrobić nie zestroiłem obrotów samemu. Ten ECU ma zabezpieczenie i przełącza się w tryb serwisowy niezbędny do wyregulowania obrotów dopiero po podłączeniu zewnętrzxnego komputera. |
kaczmarkus HF MEMBER Hyundai Lantra Poznań | 2006-12-16 20:40:56 a jeszcze o jedno spytam regulacja obrotów i na benie i na lpg ile bedzie mnie kosztowała ???
już sie boje odpowiedzi ;/;/;/ |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2006-12-16 21:20:00 Popieram i polecam tą stronke.
regulacje i inne Wejdz w dane regulacyjno naprawcze i tam poczytaj..... [ wiadomość edytowana przez: Tomasz1023 dnia 2006-12-16 21:22:01 ] |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-12-17 11:39:58 e-gen, nie ma tak łatwo. w ten sposób nie wyregulujesz nic. bierz pod uwagę ze jak odłączysz silniczek krokowy on może się zatrzymać w różnej pozycji! jeżeli będzie otwarty choć o 1-2 kroki to wtedy możesz sobie kręcić śróbka i nic nie wykręcisz!! Pozatym bierz pod uwagę ze zmienia się kąt zapłonu i obroty od tego też zależą.
Już próbowałem u siebie i dupa, pozatym te wszystkie rady z hmc service też do niczego się nie nadają. Bo komputer nie ustawi silnika krokowego i zapłonu na 0 mimo mostkowania przewodu regulacyjnego bez sygnału z komputera zewnętrznego. |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-12-17 20:34:17
Jeżeli bypass jest zbyt skręcony to nawet na jałowym biegu bez obciążenia krokowy będzie otwierał się na kilka kroków. Można zrobic coś takiego jak napisałes ze wykręcić krokowca i wkręcić maksymalnie rolkę w nim, albo teoretycznie jeżeli zaczniesz odkręcać tą sróbkę bypas do tego stopnia że obroty zaczą rosnać ponad 1000 o/m wtedy krokowy powinien się zamknąć i jak wówczas odłączysz wtyczkę będzie on zamknięty i wtedy można próbować regulować. To powinno zadziałać przynajmniej w teorii. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2006-12-18 00:17:03 nos mi mówi że kolega kaczmarkus ma albo na max skręconą śrubkę w przepustnicy do regulacji, albo ma ten by-pass dokładnie zawalony syfem. |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-12-18 01:01:45 jak ja u siebie kombinowałem z regulacją obrotów to mimo wkręcenia śróby regulacyjnej bypassu do samego końca silnik i tak utrzymywał 800obr/min dzięki silnikowi krokowemu zarówno na PB jak i LPG. jeżeli na benzynie obroty trzyma to na gazie nie ma siły też musi być ok. Chyba że nie dość że sróba regulacyjna jest na maxa skręcona to przepływ kanałem przez silnik krokowy musi być całkiem nieźle zalepiony. |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-12-18 17:31:04
Ale z tego co wiem to po ok 15sek silnik krokowy cofa sie do pozycji zerowej czyli chowa sie maksymalnie. i wtedy mozna go odlaczyc i odpalic i regulowac. Moze sie myle ale u mnie w sonacie tak jest i sam tak ustawialem na oko i duzo sie nie pomylilem. Teraz mam palmtopa podlaczonego do auta i musialem tylko troszke dokladniej podregolowac. Pozdr |