Gasnący silnik - seat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam Seata Ibize rocznik 94 benzyna. Ostatnio pojawil się pewien problem z pracą silnika. Auto poracując na wolnych obrotach zaczyna gasnąć (najpierw zaczyna się odczuwać nierówną prace silnika po czym auto gaśnie). Najciekawsze jest to że zdarza sie to nieregularnie, stajac na jednych swiatłach problem się pojawia a pózneiej nagle znika. Auto odpala bez problemu.
W czym tkwi problem???

[ wiadomość edytowana przez: kitlet dnia 2006-12-04 10:15:38 ]

może benzyna kiepska? czy auto w miarę "serisowane"? Przyczyn może być wiele. jakieś podejżenia???

Autko przyjechalo w tamtym roku z Niemiec. Tradycyjnie wymieniłem olej paski, filtry. Autko spisywało się bez zarzutu.
.... Właśnei sobei przypomniałem że tamtej zimy miałem poodbny problem. Autko stało pare dni na prakingu, po tej przerwie był podobny problem zaczoł gasnąc na luzie ale ta sytuacja była tylko podczas tej jednej jazdy a tak przez cały rok autko chodziło bez zarzutów.
Co do benzyny to tankuje na stacjach dużych koncernów więc w jakoś benzyny jako przyczyne nie chce mi się wieżyć.

rozumiem, że lampki czik endzin na desce rozdzielczej próżno szukać , wrto by było na początek zczytać pamięć diagnostyczną sterownika, powiedziało by to o charakterze usterki, elektryczna lub machaniczna jeśli błędów brak....

Mamy pewien postęp w sprawie.
Podjechałem do znajomego mechanika. Wymienil świece po były w oplakanym stanie, ale niestety nic to nei pomogło co wiecej teraz silnik pracuej nierówno jak mu się dodaje gazu???
Czy komuś to nasuwa jakieś przypuszczenia??
..i ściekawości ile może kosztowac zczytanie błędów z komputera, w serwisie autoryzowanym??

ja umiem bez kompa zczytać, jaki kod silnika?

Nie pamietam kodu silnika. Wczoraj podłaczono pod komputer i wyszedł czujnik Hala( czy jak to tam się pisze). W serwisie jednak powiedzieli żeby sobei jeszce sprawdzć kopułke, palec ewentualnie kable od świec i jak to nei pomoże to zabierać się za wymiane tego czujnika...
Kolega OmegolotC30NE celował w to samo???

nie , nie typowałem pewniaka he he he...