Temperatura silnika.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Jechałem dzisiaj z żoną(ja jako pasażer-chwilowy brak glejta) do Wrocka,w te i we wte 170km, a temperatura silnika nawet nie wskoczyła na normal,jak zaparkowałem na parkingu przy chałupie i popyrkałem na wolnych obr.ok 2-3 min. to wskażnik wskoczył na połowę normal-a CZY TAK MA BYĆ? czy wskażnik jest do d...y?.Proszę o porady.Dzięki z góry.

Może termostat "padł"w pozycji otwartej i niedogrzewa się silnik.Na postoju nie ma pędu powietrza jak podczas jazdy i dlatego łapał temperaturę,a podczas jazdy nie...Pozdrawiam

sprawdz termostat i czujnik temperatury

A jest taka możliwość ,że sie dziad zawiesił, i sie "odwiesi"?

raczej mało prowdopodobne, ogrzewanie działało czy było letnie? A tak przy okazji termostat kosztuje ok 30 a za czujnik dałem chyba 15, z wymianą sobie poradzisz

Tez mi wyglada na termostat, mialem identycznie

Ogrzewanie działa super ale po 15 min zmniejszyłem ,bo mi się szofer zaczął przegrzewać

Czujnik, albo wtyczka czujnika. To częsta usterka.

A moze i jedno i drugie Najtaniej sprawdzic wtyczke, tak jak radzi Wilk, skrobanie mechaniczne powierzchni kontaktu, kontakt spray. Jak nie pomoze trzeba szukac dalej.

Niedomkniety termostat nie zawsze oznacza brak ogrzewania. Wskazowke mozesz miec nisko na skali, a mimo to letnie powietrze wystarczy by w aucie bylo w miare cieplo. Szczegolnie przy takich temperaturach jakie mamy teraz.

Miałem to samo wskazówka na białym a ogrzewanie dawało dość nieźle, wymieniłem czujnik i dalej to samo ,dopiero po wymianie termostatu jest jak ma być na normal . Okazało sie że tak jak @darmcdoman pisze nie domykał się

Ja również miałem taki sam problem ale u mnie wymianie czujnika go rozwiązała definitywnie.

Za czujnik zapłaciłem niecałe 2 funty, tak więc nie jest to duży
wydatek i roboty było na 5 minut.

Pozdrawiam

Też mi powoli rosła temperatura, po wymianie termostatu nagrzewa się bardzo szybko.

Pozdro.