MotoNews.pl

Dziwna sygnalizacja dźwiękowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich mam pytanie

dzis okazało sie iż w mojej omedze B jest jakiś dziwny sygnał którego wcześniej nie słyszałem (samochod mam od jakiegos roku) a mianowicie gdy zgasze silnik i zapomne wyłączyć światła to odzywa sie do mnie jakies buczenie wydobywajace sie za przełącznika od świateł. Nic w tego zlego nie ma ale juz nie raz zostawiałem samochód na światłach i nic takiego nie było a dziś usłyszałem to po raz pierwszy o co kaman?

Nie wiem co Ci napisac.... Pewnie jest zly na Ciebie, ze go zostawiasz samego na swiatłach i buczy na Ciebie

Cytat:
2006-12-10 19:25:02, Robson75 pisze:
Nie wiem co Ci napisac.... Pewnie jest zly na Ciebie, ze go zostawiasz samego na swiatłach i buczy na Ciebie

Dobre...

może wody dostało sie do czujnika drzwiowego i zapiszczał na nastepny raz zeby piszczał cały czas informujac Ciebie o właczonych swiatłach wykręć czujnik drzwiowy oczyść go i bedzie piszczał jak patrzy...

no wiec dzis przestał pewnie sie juz nie giewa

Tak na serio, powinno za kazdym razem bzyczecz Ci za wlacznika swiateł kazdorazowo gdy masz otwarte drzwi przy zapalonych swiatlach. Jak Ci nie bzyczy to cos Ci nie kontaktuje.

pozdr.

a lampka wewnetrzna zapala Ci sie jak otwierasz drzwi?
jesli nie, to w drzwiach jest taki dzyndzelek, ktory "sprawdza" czy drzwi sa otwarte czy nie. Jesli nie kontaktuje, to nie bedzie Ci sie zapalac wewnetrzna lampka i nie bedzie bzyczec bzyczek

Cytat:
jesli nie, to w drzwiach jest taki dzyndzelek, ktory "sprawdza" czy drzwi sa otwarte czy nie. Jesli nie kontaktuje, to nie bedzie Ci sie zapalac wewnetrzna lampka i nie bedzie bzyczec bzycze

no niestety swiatło sie zapala ale nie buczy. Może podpowiedzi gdzie szukać przyczyny tego zjawiska

wykręć czujnik z "futryny" drzwi kierowcy i :
-delikatnie rozłóż na części,
-wyczyść,
-przesmaruj,
-złóż spowrotem,
-zamontuj

powinno działać, w tych drzwiach jako jedynych jest dwustykowy czujnik i niestety oba styki muszą dostać masę bo wszystko nie zadziała!

w przypadku niepowodzenia w którymś z powyższych punktów, udaj się do opla z podróbami, kup nowy(ok30 zeta) i załóż w miejsce pierwotne - zadziała 100%!

pozdrawiam/mpaolos

Cytat:
jesli nie, to w drzwiach jest taki dzyndzelek, ktory "sprawdza" czy drzwi sa otwarte czy nie. Jesli nie kontaktuje, to nie bedzie Ci sie zapalac wewnetrzna lampka i nie bedzie bzyczec bzycze

no niestety swiatło sie zapala ale nie buczy. Może podpowiedzi gdzie szukać przyczyny tego zjawiska

zrób co napisałem,
sprawdź a zobaczysz

pozdrawiam/mpaolos