25 rocznica...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
POZBAWIENI ZYCIA PRZEZ MILICJE W CZASIE STRAJKOW I MANIFESTACJI

Michal Adamowicz - lat 26, zmarl w Lubinie od rany postrzalowej zadanej przez milicje 31 sierpnia 1982.

Antoni Browarczyk - lat 23, zginal w Gdansku 17 grudnia 1981 od postrzalu w glowe.

Wojciech Cieslewicz - lat 29, zmarl w wyniku pobicia 13 lutego 1982 podczas manifestacji w Poznaniu.

Jozef Czekalski - lat 48, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981.

Wladyslaw Durda - zmarl w nocy z 3/4 maja 1982 w wyniku zatrucia gazami lzawiacymi uzytymi przez ZOMO w Szczecinie.

Jozef Giza - lat 24, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981.

Joachim Gnida - lat 28, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981.

Ryszard Gzik - lat 35, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981.

Waclaw Kaminski - lat 32, zmarl w wyniku uszkodzenia czaszki petarda gazowa i pobicia 11 listopada w Gdansku

Tadeusz Kosecki - zmarl pobity w czasie pacyfikacji Politechniki Wroclawskiej 17(?)grudnia 1981.

Stanislaw Krolik - lat 39, zmarl w wyniku pobicia 10 listopada 1982 w Warszawie przez funkcj. ZOMO.

Boguslaw Kopczak - lat 28, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981.

Jolanta Lenartowicz - lat 19, zmarla w wyniku obrazen odniesionych 3 maja 1982 w Warszawie.

Wlodzimierz Lisowski - lat 67, zmarl 13 lipca 1982 w wyniku pobicia przez funkcj. milicji na Rynku Krakowskim.

Bernard Lyskawa - lat 56, zmarl 1 maja 1983 w Krakowie na zawal serca podczas ucieczki przed funkcj. milicji.

Piotr Majchrzak - lat 19, zmarl w wyniku pobicia 13 maja 1982 w Poznaniu, przez funkcj. ZOMO.

Kazimierz Michalczyk - lat 27, zmarl we Wroclawiu w wyniku ran odniesionych 31 sierpnia 1982.

Andrzej Pelka - lat 20, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981.

Mieczyslaw Pozniak - lat 26, zmarl 31 sierpnia 1982 w Lubinie od rany postrzalowej brzucha.

Stanislaw Raczek - lat 36, z Kielc, zmarl w wyniku pobicia 31 sierpnia 1982 przez funkcj. milicji.

Mieczyslaw Radomski - zginal w Warszawie podczas manifestacji 3 maja 1982.

Piotr Sadowski - lat 22, zmarl 31 sierpnia 1982 w Gdansku wskutek niewydolnosci ukladu oddechowego spowodowanego duzym stezeniem gazow lzawiacych.

Ryszard Smagur - lat 29, zginal 1 maja 1983 w Nowej Hucie ugodzony w szyje pociskiem gazowym.

Jan Stawisinski - lat 22, KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981.

Adam Szulecki - zmarl w wyniku pobicia 3 maja 1982 w Warszawie przez funkcj. ZOMO.

Andrzej Trajkowski - lat 32, zginal 31 sierpnia 1982 w Lubinie od rany postrzalowej w glowe.

Zbigniew Wilk - lat 30, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981.

Eugeniusz Wilkomirski - lat 54, z Czestochowy, zmarl w wyniku pobicia 1 wrzesnia 1982 przez funkcj. ZOMO.

Bogdan Wlosik - lat 20, zginal 13 pazdziernika 1982 zastrzelony przez funkcj. MO (w cywilu) podczas demonstracji w Nowej Hucie.

Tadeusz Wozniak - lat 49, zmarl w wyniku pobicia 31 sierpnia 1982 we Wroclawiu przez funkcj. ZOMO.

Zenon Zajac - lat 22, z KWK "Wujek", zginal 16 grudnia 1981.

A to tylko niewielka część ofiar.....

[ wiadomość edytowana przez: pyrekcb dnia 2006-12-13 01:15:43 ]

Przestańmy już przeżywać...

Cytat:
2005-12-13 10:52:00, piotr_ek pisze:
Przestańmy już przeżywać...

Powiedz to rodzinom ofiar....
Oni nie chcą zemsty - tylko zwykłej sprawiedliwości, słowa "przepraszam"...

Żeby z czyichś ust wyszło słowo "przepraszam" ten ktoś musi czuć się winny - z tym może być problem.

No cóż - "ludzie honoru" są cały czas utwierdzani w słuszności swych decyzji, zwłaszacza przez najlepszego przyjaciela wszystkich towarzyszy pana michnika. Nie to żebym był trendi i miłował papcia z torunia i jego jedyną, słuszną i prawdziwie polską rozgłośnię i telewizję, ale braterstwo michnika z przewodnią siłą narodu a zwłaszcza z karłowatym gebelsem o sterczących uszkach jakoś odczuwam jako policzek zadany wszystkim tym, którzy albo stracili życie albo mieli (i mają) je zmarnowane przez tychże czerwonych możnowładców.

Cytat:
2005-12-13 10:54:57, pyrekcb pisze:
Powiedz to rodzinom ofiar.... Oni nie chcą zemsty - tylko zwykłej sprawiedliwości, słowa "przepraszam"...

Czy aby tylko tyle?

Coś mi sie wydaję, że oni wolą krwi.....

Słowa "przepraszam" padały już z każdej strony.
Czas zakończyć rozliczanie komunistów, przecież to i tak nic nie da.
I nie mam tu na myśli, że już czas zapomnieć to tamtych złych czasach (choć dużo się słyczy, że za komuny było lepiej), ale chyba wystarczy nam pamięć o ofiarach, po co odrazu szubienica.

Cytat:
2005-12-13 12:28:51, kisztan pisze:
Czy aby tylko tyle? Coś mi sie wydaję, że oni wolą krwi..... Słowa "przepraszam" padały już z każdej strony.

Tzn....? Kto przeprosił - Jaruzel, Kiszczak, Kania...?
Ktoś z ówczesnego aparatu władzy...?

Cytat:
Czas zakończyć rozliczanie komunistów, przecież to i tak nic nie da. I nie mam tu na myśli, że już czas zapomnieć to tamtych złych czasach (choć dużo się słyczy, że za komuny było lepiej), ale chyba wystarczy nam pamięć o ofiarach, po co odrazu szubienica.

Taaaa, esbecy siedzą sobie teraz spokojnie na odpowiednich emeryturkach, a poszkodowani klepią biedę na groszowych, bo w czasie prześladowania nie mogli podjąć pracy i mają zmniejszony staż...
Pewnie, zostawmy tak, szybciej powymierają, będzie mniej dyskusji na ten temat....
P.

Cytat:
2005-12-13 12:44:08, pyrekcb pisze:
Tzn....? Kto przeprosił - Jaruzel, Kiszczak, Kania...?
Ktoś z ówczesnego aparatu władzy...?

No a co im zrobisz, jak nie przeproszą? Mają takie prawo, czy Ci to pasuje, czy też nie.

Cytat:
2005-12-13 13:16:51, piotr_ek pisze:
No a co im zrobisz, jak nie przeproszą? Mają takie prawo, czy Ci to pasuje, czy też nie.

Odpowiedziałem Kisztanowi....
A co ja bede robił - będę dalej przypominał, jak co rok.
P.

Cytat:
2005-12-13 13:47:18, pyrekcb pisze:
Odpowiedziałem Kisztanowi.... A co ja bede robił - będę dalej przypominał, jak co rok. P.

No i bardzo dobrze - w 100% Ciebie popieram, tak trzymać!

Cytat:
2005-12-13 12:44:08, pyrekcb pisze:
Taaaa, esbecy siedzą sobie teraz spokojnie na odpowiednich emeryturkach, a poszkodowani klepią biedę na groszowych, bo w czasie prześladowania nie mogli podjąć pracy i mają zmniejszony staż... Pewnie, zostawmy tak, szybciej powymierają, będzie mniej dyskusji na ten temat.... P.

To ja proponuję w takim razie rozliczyć jeszcze tych żydów

No to teraz się zacznie

PS. Też "ich" nie lubie - szczególnie ich nienawidzę od jakichś 10 lat.

Cytat:
2005-12-14 13:08:03, piotr_ek pisze:
No to teraz się zacznie PS. Też "ich" nie lubie - szczególnie ich nienawidzę od jakichś 10 lat.

To tak jak ja, tylko, ża ja od 6
Ale czy to coś zmieni?
I tak nas dalej będą

Cytat:
2005-12-14 13:12:02, kisztan pisze:
I tak nas dalej będą

No i jeszcze:

Cytat:
2005-12-13 13:47:18, pyrekcb pisze:
Odpowiedziałem Kisztanowi.... A co ja bede robił - będę dalej przypominał, jak co rok. P.

Więc przypominam...
To już 25 lat...

Pamiętamy

Grunt że dzisiaj "był Teleranek"...ale czy będzie jutro...to zależy od NAS i tego, czy z tej lekcji, teraz już historii, potrafimy wyciągnąć wnioski.

Zło trzeba piętnować, dobro samo się obroni..nawet jakby potrzebowało przysłowiowych 100 lat.