| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Angus F&F Sympatyk 126p Kutno | 2005-09-23 03:08:36 Tak sobie przeglądam forum od jakiegoś już czasu i zauważyłem, że każdy kto remontuje swój samochód, zamieszcza tutaj mniej lub bardziej obszerną historię remontu. Postanowiłem nie być gorszym i też pstryknąłem kilka fotek swojego auta, które jest teraz gruntownie remontowane. Nie mam cyfrówki, więc zdjęcia są jakości „telefonicznej”. Potem będą lepsze, tylko muszę wypstrykać całą kliszę i iść do fotografa żeby przerzucił mi to „sidierkę”.
A więc do rzeczy: FIAT 126p rocznik 1977, pierwsza rejestracja w lutym ’77,oczywiście 600 – ka. Auto od nowości należało do mojego dziadka, od 1996 roku do mnie. Jak widać przez lata nazbierało się trochę nieoryginalnych części (włącznie z kolorem), czas i ruda też zrobiły swoje. Ale wszystko da się naprawić, wymienić i będzie jakby z fabryki dopiero wyjechało . Będę wdzięczny za wszelkie rady i słowa krytyki. Zależy mi na możliwie najwierniejszym odtworzeniu oryginalnego, klasycznego wyglądu, więc za rady dotyczące tuningu itp. serdeczne dzięki. Miłego oglądania.
… z przodu … … i z tyłu … ">
Najdziwniejsze jest to, że wszystkie oryginalne części nadal dobrze się trzymają, a te które były wymienione w '85, np. błotniki… sami zobaczcie: ">
… progi … konkretnie prawy
">
… dziurkowany przód zamiast klimy…( przynajmniej woda się nie gromadziła)
poza tym jest OK. i nie wygląda źle: … prawy bok …
… i lewy …
… decha …
… cytrynki …
Arsenał nowych blach:
…i tapicerka…
Tak to wszystko wyglądało tydzień temu, kiedy samochód był jeszcze u mnie w garażu. Teraz jest już u blacharza i wygląda jeszcze gorzej , ale mam nadzieję, że do końca roku będzie już piękny i do wiosny go poskładam, a wtedy wszyscy .
Postaram się na beżąco aktualizować ten wątek. |
Smutny_Gizd F&F Sympatyk drutwagen Allenstein, Ostpr. | 2005-09-23 08:22:25 Szykuj go, szykuj Dobrze że jest coraz więcej ludzi ratujących kaszle.
Ale: podłoga, podłużnice, mocowania wahaczy, jak tam wygląda z korozją? Obadałeś te okolice? |
gumbas5 F&F Sympatyk German Style Katowice | 2005-09-23 08:54:12 no no no nareszcie po serii rajdówek i tuningów zaczęła sie seria PRAWDZIWYCH klasyków, życze powodzenia w pracach |
Sajmon F&F Sympatyk 126p, CC, Seicento Bydgoszcz | 2005-09-23 09:10:47 Fajna tapicera do dziadzia... jaki kolor mu szykujesz? |
CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2005-09-23 09:15:39 dokladnie bardzo fajnie ze coraz wiecej ludzi widzi ze trzeba ratowac nasze stare i piekne klasyki w czasach kiedy na ulicy jest pelno nowych samochodow wygladajacych jak zabawki i jeden podobny do drugiego
zycze Ci zebys dostal wszystkie gratki do maluszka
i powodzenia w odbudowie bede zagladal jak sie prace posuwaja i lukal ![]() |
dave-rallymaniak F&F Sympatyk Bielsko-Biała | 2005-09-23 09:39:41 super że coraz więcej osób remontuje klasyki
widzę że zapowiada się kolejny piękny maluszek powodzenia w pracach |
bizer_trikolor F&F Wolny Słuchacz :) DrutKar 652 Toruń | 2005-09-23 09:46:41 fajnny, dobry materiał do roboty. ino nie zrób wioski. lepiej ze 3 tygodnie dłużej robic niz szybko i niestaranaie. powodzenia |
pterock F&F MEMBER czarny horhe 126p i ... Kraków | 2005-09-23 10:04:27 bedzie profi ![]() |
CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2005-09-23 10:36:44 no bedzie profi napewno dobrze ze jeszcze sa blachy do tego a nie tak jak moj blacharz od podstaw robil sam caly pas przedni razem z okularami bo nawet nie bylo co latac |
korozja F&F Sympatyk Fiat 126p kraków | 2005-09-23 12:27:00 No no widzę ze rośnie mi już konkurencja bardzo dobrze że wszystko robisz od podstaw tak trzymaj i nie śpiesz się lepiej robić cały rok niż poskładać go w dwa miesiące i mieć marny efekt
życzę ci wytrwałości na przeciwieństwa losu i opanowania bo wiesz mi będzie ci potrzebne
Gdybyś miał jakieś pytania to wal jak w dym. |
Angus F&F Sympatyk 126p Kutno | 2005-09-23 12:46:03
Niespodzianka |
Angus F&F Sympatyk 126p Kutno | 2005-09-23 12:49:01
No niestety... W '85 dziadek przeprowadzał mały remoncik i założyli mu FL-owskie błotniki |
CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2005-09-23 12:57:26 da sie przerobic dla dobrego blacharza to zaden problem i fakt nie ma co sie spieszyc i tak sezon zaczyna sie dopiero od maja ja tez wyszedlem z zalozenia ze swojego bede robil min rok zanim wyjade bo co nagle to po ..... ![]() |
Angus F&F Sympatyk 126p Kutno | 2005-09-24 01:19:12 Byłem dzisiaj w warsztacie zawieźć progi i przy okazji pstryknąłem kilka fotek, niestety telefonem, więc jakość znów do bani, ale coś tam widać... Robota powoli posuwa się do przodu .
przedni pas i przegroda już wycięte...
lewe nadkole też ...
prawe też trzeba wyciąć...
A jak się to wszystko wytnie, to co mi z auta zostanie?
TO! ![]() |
gumbas5 F&F Sympatyk German Style Katowice | 2005-09-24 10:19:31 buuuuu no rzeczywiście coraz mniej jest tego klasyka w tym klasyku... ale co zrobić... ruda nie wybiera... powodzenia w ratowaniu tego co zostało |
CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2005-09-24 10:47:59 oj troszke wylecialo ale bedzie oki ruda to wredna su... czepia sie naszych pieknych maszyn dobrze wyczysci i zakonserwuje to mu dlugo posluzy i oby jak najdluzej ![]() |
HOMASZEK fiat 126p Żabno/Tarnów | 2005-09-25 10:55:43 No stary troche masz do zrobienia, powodzenia |
Angus F&F Sympatyk 126p Kutno | 2005-11-20 01:51:24 Witam po dwóch miesiącach ciężkiej pracy. Robota powoli się pier... (chciałem napisać "posuwa się do przodu" , tylko klawiatura źle zadziałała) Nie mam narazie zdjęć, bo zostało jeszcze kilka metrów kliszy do wypstrykania, ale będą.
Więc tak: przód już zrobiony tzn. wymienione nadkola i przegroda bagażnika; potem prawa część podłogi i prawy próg oraz prawy tylny błotnik (reperaturka do połowy). Teraz trzeba wpasić te progi ( zew. i wew.) a potem robić lewą stronę i wzmocnienia podłogi. Dopiero jak uporamy się z tym, wpasuje się przednie błotniki, pas, i na końcu podszybie do maski, żeby wszystkie szczeliny były równe. Dużo pracy jeszcze trzeba włożyć i do tego majster mi się rozchorował, ale mówi że do końca roku skończy. W drugim garażu czeka już MINI COOPER '76 (chyba) fajna furka .
Korozja, miałeś rację co do tych "przeciwności losu" : najpierw padła wiertarka, na drugi dzień szlifierka kątowa, a po jakichś dwóch tygodniach prac ugotował się mig. oszaleć można
Teraz jeszcze majster dostał jakiejś "ptasiej grypy" ![]() ![]() i nic się nie dzieje, ale mam nadzieję że do wiosny skończę.
No to tyle na dzień dzisiejszy, relacja zdana, kończę swój wywód i spadę się kłać. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
A, jeszcze pytanko dotyczące podłogi: pod spodem, za przednimi nadkolami są takie dwa wzmocnienia. Takie "cacka" z dwoma otworami, podkłada się pod to kobyłki albo ponośnik... Wiecie o co chodzi? Bo nie mam fotki żeby pokazać. Otóż moje pytanie brzmi: czy można to gdzieś kupić osobno? Bo objeździłem sklepy i wszędzie mówią że to występowało tylko i wyłącznie w całej, nie dzielonej fabrycznej podłodze. Ja kupiłem dwie połówki i tych dwóch gówinek nie mogę dostać. Chyba będę musiał dorobić to sam, ale wolałbym gdzieś kupić. |