| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MaciejR21N R25, R21 Grudziądz/Pszczyna | 2006-12-16 10:24:56 Co do kolektora to ma on osłonę fabryczną. Jest to kolektor 4-1 , a sonda wkręcona jest tuz przed połaczeniem z dalszą cześcią wydechu,gdzie średnica wynosi 50mm.
Wczoraj zatkałem wydech na wolnych obrotach, celem zmniejszenia przepływu , niestety bez rezultatów. Dziś sprobuje podgrzać sonde z zewnatrz podczas pracy silnika i sprawa sie wyjaśni mam nadzieję. Co do mieszanki to jest to całkiem mozliwe. Wczoraj na trasie 500km, spaliłem ok. 10l/100 wiec duzo, jednak przy stylu jazdy ktorym sie poruszałem takie spalanie jest dopuszczalne , poza tym był to gaz z TESCO wiec roznie moze byc.
Mieszanką zajme sie dopiero jak zaloze elektronike, tylko jak sonda nie bedzie pracowac teraz to zakladanie czegokolwiek mija sie z celem. |
RafalT Daewoo Espero Gorzów | 2006-12-16 17:24:05 Zastanów się ile waży R21, a potem pomyśl, czy 10l/100km to dużo. Pamiętaj, że zimowy gaz jest mniej kaloryczny, bo ma więcej propanu. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-12-16 17:43:50 MaciejR21N nie wiem jak chcesz podgrzać sondę, musiałbyś to zrobić od środka, bo przecież ogrzana ma być ta część schowana w wydechu. Tak mi się nasunęło, że jeśli sonda jest bardzo blisko katalizatora to mogło być tak, że katalizator właśnie ją dogrzewał (on mocno się nagrzewa w czasie pracy), a teraz już nie ma co jej dogrzać . |
MaciejR21N R25, R21 Grudziądz/Pszczyna | 2006-12-16 22:20:47 Wazy 1100kg wg. dowodu w rzeczywistości wiecej. Najnizsze dotychczasowe spalanie to 7,8 litra w lecie. Z pewnym odcinkiem drogi na autostradzie koło łodzi z predkoscią 187km/h(wiec ubogiej mieszanki tez tam byc nie mogło raczej).
Przed chwila wróciłem z jazdy testowej . Zasilanie PB, przy przegazowaniu samochodu na postoju i puszczeniu na bieg jałowy sonda oscyluje w pelnym zakresie potem zwalnia. W czasie jazdy na II biegu przy obrotach 2500 , sonda pokazuje caly czas 0,5V. Po delikatnym ruszeniu po postoju, sonda oscyluje potem zatrzymuje sie na 0,5V. Na II biegu przy tych samych obrotach sonda przestaje pokazywać cokolwiek :/. Wychodzi na to ze sie wychładza albo .........?? NO własnie to albo, ona sie zachowuje dziwnie , raz cos pokazuje innym razem nie. Układ wtryskowy jest ok. Jutro chyba zamontuje te sonde w innym samochodzie i zobacze jak sie bedzie zachowywać . Z dogrzewaniem od strony katalizatora też myslalem i wydaje sie to byc sensowne. Najwyzej pozostanie mi zakup sondy z grzałką a tą ew. zamontuje w drugim samochodzie. Danek cos wspominales o wstawieniu sitka na łaczenie. Czy to mi nie "zamuli" silnika jak przyhamuje spaliny ??? Na ile mozna przysłonic otwór ktory ma 5cm srednicy. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-12-16 23:38:03 Widziałeś kiedyś sitko w maszynce do mielenia mięsa? Są takie sitka do robienia kiełbas. Mają otwory o śr. ok. 5-8 mm. Dość gęsto rozmieszczone. Ja w poldku wstawiałem coś w tym stylu wycięte z blachy 0,5mm nierdzewki, ale jeszcze gęściej roztawione otwory, więc praktycznie był to prawie przelot. Chodzi o to, żeby spaliny były lekko przyhamowane, a właściwie zawirowane. Trudno to opisać. Jak eksperymentowałem z tym to wystarczyło przesłonić 1/4 prześwitu zwykłą blachą i już była znacząca poprawa, ale faktycznie wtedy następowało lekkie przydławienie. Jak wstawiłem "sitko" to przydławienia nie czułem a sonda pracowała prawidłowo. Tyle, że w poldku sonda jest w połowie długości między kolektorem, a tym łączeniem. Kumpel u siebie, ale w GSI (tam jest trochę inny kolektor), też eksperymentował z tym i niestety nie za bardzo mu to chodziło. W końcu wstawił sondę z grzałką i po problemie. |
MaciejR21N R25, R21 Grudziądz/Pszczyna | 2006-12-17 00:57:37 Tak sie zastanawiam czy nie porozginac troche szczelin w sondzie. Są one dosc cienkie i strumien spalin moze je omijać. Bedę kombinował i napiszę co z tego wyszło. |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2006-12-17 15:44:13
Uważaj z tym rozginaniem, sama sonda jest w końcu ceramiczna. Teraz mi sie przypomniało o takich przypadkach gdy sonda głupiała po wymontowaniu katalizatora. Ciekawe że u mnie jest bardzo luźny wydech (wypalony totalnie), ostatni tłumik ma dziury, a jednokabelkowa sonda działa. Jest zamontowana około 20cm od silnika na rurze z 4 cylindra, a cały kolektor jest osłonięty dość szczelnie aluminiową osłoną. Może ta osłona spełnia swoje zadanie, bo jest dużo większa i szczelniejsza od fabrycznego rozwiązania. |