[125]problem z silnikiem...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzis wymienilem olej silnikowy w fiacie zalalem lotos mineralny 15W40 i oczywiscie wymienilem filtr ogolnie wszystko jak powinno byc:/

po zjechaniu z kanalu wszystko bylo ok dopoki nie nagrzal sie samochod i wtedy sie zaczelo im bardziej nagrzany silnik to coraz mocniej pali sie kontrolka od oleju nawet jak dodaje gazu to nic sie nie dzieje nawet nie gasnie czy to moze czujnik a moze pompa sie zjebala??
Prosze pomozcie...

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2007-01-18 23:18:24 ]

Pierwsze co powinienes zrobic to zmienic olej, moze jest złej jakości??
Różne dziwne rzeczy sie dzieją. Jeden koles pompe oleju w ładzie zmienił na nową i bylo to samo, bo miał kiepski olej. Zmienił olej i jak ręką odjoł...
Pozdrawiam!

Wik

to mam znow zmienic olej na inny tym razem i nowy filtr porazka moze da sie zrobic to inaczej czekam na rady

A moze nalales za malo oleju, albo stary olej byl juz taki gesty ze zapierdolil ci pompe i nie ma cisnienia, i co idzie z tym w parze panewki huj strzelil...

wsumie ten stary olej byl strasznie zadki i ten co dzis zalalem to wydawal sie duzo bardziej gesty a nalalem okolo 4 litrow czyli tak jak to powinno byc a jak siadly panewki to co teraz ??

Narazie nie mysl o panewkach tylko szukaj co to moze byc ale jak sie okaze ze to panewy to trza je wymienic....

tylko najgorzej ze nie mam pojecia wlasnie co to moze byc ze tak sie dzieje i wczesniej bylo normalnie i ze zmiana oleju tyle mi narobi klopotow ja myslalem ze to moze czujnik albo ze to moze pompa siadla

Najpierw zmien czujnik, potem jak nie pomoze to lec po kablach moze jakas zwara, a na koncu looknij do pompy, przyczyn moze byc wiele.

[ wiadomość edytowana przez: Gufo dnia 2007-01-06 22:24:31 ]

dzieki za porade
a moze wiesz ile taki czujnik moze kosztowac mowa oczywiscie o fiacie 125p

Nie mam pojecia, kant to nie moj kaliber

ok mimo wszystko za dobre checi

pozdro

lotos to gówno już bym wolał wlać selektor

troche juz za pozno myslec nad tym czy to dobry olej czy nie
teraz juz tylko trzeba sie glowic co to za przyczyna

Zmień olej, a nie drutuj, bo będzie Cie to kosztowało więcej...
Pozdro!

Wik

to powiedz jaki mam kupic tym razem??

Mobila albo Castrola mineralnego a jak nie chcesz płacić 150zł za olej to kup selektora za 35zł

czy tym razem znow musze wymienic filtr??

Jak kupiłem auto to jeździło na ELF SPORTI Sri 15w40, cena ok 80zł/5 litrów (lub 17zł/ litr), musze przyznać ze to dobry olej do silników z przeszłoscią. Nie kupowałem go z beczki tylko w opakowaniu. Nigdy z tym olejem nie miałem problemów.
Pozdrawiam!

Wik

Może to wina filtra - filtron często ma taki syf

wsumie to filtr jeszcze fiatoski oznaczenie 544 typ nawet w katalogu sprawdzal i w kompie
wsumie ten poprzedni nie wygladal wcale gorzej od tego nowego