MotoNews.pl

Czujnik zużycia i okładka cierna hamulca

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie jedno do szacownego grona: czy czujnik zużycia okładek ciernych hamulców przednich jest wielorazowego użytku (tzn.można go zastosować jeszcze raz ?)czy tez wymienia się komplet okładki +czujnik? świeci czasem sygnał "brake pad" więc czas na nie. (mam 2.5 v6 opelek b) dziękuję

czujnik jest jednorazowy, należy go wymienić razem z klockami

Ja już dwa razy w ciągu 3 lat wymieniłem klocki i za pierwszym razem udało mi się uratować czujniki, a za drugim razem tylko jeden. Rada moja jest następująca. Jak tylko pojawi się komunikat na wyświetlaczu, to należy niezwłocznie wymienić klocki i wtedy się da odzyskać czujniki. Jak jakiś czas się jeszcze pojeździ, to grubość okładziny klocka będzie mniejsza od ucha czujnika i tarcza zacznie scierać czujnik. A to kruchy plastik. Zatem nie czekać, tylko wymieniać. W ostateczności czujniki kosztują około 30PLN

a macie koledzy jakiś namiar na takowe czujniki?? Można to zamówić przez net? Czy trzeba do stacji opla się udać?

A kupisz gdziekolwiek w dobrym sklepie z częściami. Najlepiej wyjmij jeden czujnik (skręć koło max. i bez problemu wyjmiesz) i z nim idź do sklepu. Są różne rodzaje, a w sklepach sami nie wiedzą jaki. Są krótsze (ok 30cm), dłuższe (ok. 70cm) i mają różne końcówki. W EPC są dwa rodzaje (spisz sobie nr z rysunku):

Pzdr
Jaro

Czujniki kupisz w InterCarsie
Raczej na 100% masz system ATE czyli czujnik o długości ok 70cm
ATE - 37,86zł (sztuka)
Quick Brake - 33,53zł (sztuka)
i od tego oczywiście rabat dla klubu około 20%