Pytanie o diody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie:
czy te diody w obudowach R5 będą działać w podświetleniu nawiewów i zegarka?? bo niby jest 12V i wygląda jakby było ok

http://allegro.pl/item149205213_led_zarowka_r5_w_oprawce_oryginal_tanio_.html

tak latwiej klik
beda dzialaly normalnie sam mam takie u siebie

Mam w MK7. Do pokretel uzylem bialych diod. Do regulacji temperatury na bank musisz miec biala. Co do nastepnych pokretel mozna kombinowac, o ile komus sie chce bawic w usuwanie oryginalnej farby na pokretlach. Ja chcialem zostac przy oryginalnym kolorze podswietlenia. Wtedy kolorowe diody sie nie sprawdzaja.
Do zegra mam zielone diody. Dzialaja rewelacyjnie.

tą zieloną farbę już usunąłem i przykleiłem niebieską folię...
ale światło jest takie dziwne... jasno-fioletowe i dlatego chcę włożyć tam te diody... to samo w zegarku... tam jest już włożyłem niebieską folię...
zamówiłem diody i jutro powinny być... mam nadzieję, że będzie fajnie... a co do licznika to jeszcze pomyślę...

Same diody dają bardzo ladne swiatlo, tylo problem z diodami polega na tym, ze szerokosc widma jest bardzo waska. rozrzut dlugosci fali swietlnej (lambda), jest bardzo niewielki. Wiec swiatlo jest niemazle monochromatyczne. Jesli folia, ktora zalozyles bedzie przepuszczalna dla nieco innej dlugosci fali, niz emituje dioda, to stracisz bardzo duzo swiatla, przejdzie tylko niewielki procent. Bedzie swiecic malo i co gorsza brzydko.

Chcesz miec niebieski kolor, kup po prostu niebieskie diody. Odcien jest bardzo ladny. Zalozylem sobie do zegara zielone. Kolor jest bardzo intensywno zielony.