Aparat zaplonowy przyspieszyc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W ktora strone aparacikie mam z deczka ruszyc aby go przyspieszyc??Na poprzednim mialem szczaleczke a na tym nic nie ma a jush nie pamietam jak ta szczalka szla??Chodzi mi zeby sie lepiej wkrecal na obroty.Przestawie go o jakis 1mm moze cos da.Ciezko mi pali tesh.
a tak wogole to wczoraj nie zagasilem lampki nad lusterkiem na noc i mi essina rano nie odpalila ale odwalilem

w lewo zwalnie w prawo przyspiesza patrzac od strony kierowcy

Cytat:
2004-12-15 16:42:11, liked pisze:
w lewo zwalnie w prawo przyspiesza patrzac od strony kierowcy

znaczy sie w dol zwalnianie a w gore przyspieszanie ??

Ziele - bardziej bym powiedzial jak Liked, ale sadze, ze o to samo Ci chodzi

Jeżeli aparat zapłonowy znajduje sie w osi wałka rozrządu i jest z niego napędzany bezpośrednio to jeśli przestawisz go zgodnie z kierunkiem jego obrotów to chyba opóżnisz zapłon a jeśli przeciwnie ..to przyspieszysz.Jeśli źle wydedukowałem to proszę mnie poprawić.

za duzo kombinowania henryk czy nie prosciej powiedziec zgodnie z ruchem wskazuwek zegara przyspiesza sie?
pozdr.

Owszem masz racje liked...ale należałoby wtedy dodać że masz patrzeć na aparat stojac przy lewym błotniku....a juz kiedys obserwowałem dyskusje czy lewy błotnik to jest prawy czy też moze na odwrót?

no to najlepiej powiedziec ze od tej strony z której mamy lepszy widok na aparat zapłonowy
i wtedy zgodnie z zegarkiem - przyspieszamy zapłon

Da się w moim przekręcić aparatem ?